Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kolbásszal töltött karaj spenótos burgonyapürével és vörösboros lilakáposztával

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • sertéskaraj egyben
  • 1 szál csabai kolbász
  • őrölt kömény
  • frissen őrölt színes bors
  • 4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db vöröshagyma szeletelve
  • 1 dl bor
  • 1 sütőzacskó
  • A spenótos burgonyapüréhez:
  • 2 kg burgonya
  • 30 dkg leveles spenót
  • 8 dkg vaj
  • tej
  • 1 db reszelt fokhagyma
  • őrölt bors
  • A vörösboros párolt káposztához:
  • 2 dl vörösbor
  • 1 kis fej lilakáposzta
  • arasznyi póréhagyma
  • olaj
  • őrölt kömény
  • cukor
  • ecet
  • balzsamecet

Elkészítés

Elkészítés: A húst megmosom, tálcára teszem, és egy éles és hosszú késsel - lehetőleg középen - üreget vágok. Ebbe tolom be a kolbászt, majd körben jól befűszerezem.

A sütőt előmelegítem 200 C fokra. Egy nagyobb tepsibe teszem a sütőzacskót, belekarikázom a vöröshagymát és azapróra vágott fokhagyma felét. A maradék fokhagymát a húsra szórom, és beleteszem a zacskóba. Aláöntöm a bort és szorosan lezárom. A zacskót a fölső részén pár helyen megszurkálom, hogy a gőzök távozni tudjanak belőle.

Betolom a sütőbe, és 1:40 percig rá sem kell nézni. Ezután a zacskó tetejét levágom, és hagyom kicsit pirulni a tetejét.

Ezután tálra szedem a húst, és várok vele 20 percet, mielőtt felszeletelném.

A spenótos burgonyapüré csak annyiban különbözik a simától, hogy a tejbe beleteszem a parajlevelet és úgy forralom fel. A főtt burgonyát összetöröm, a fokhagymát és a vajat hozzáadom, sózom, majd fellazítom a forralt spenótos tejjel.

A lilakáposztához a káposztát felszeletelem. Egy serpenyőben olajon megdinsztelem az apróra vágott póréhagymát, erre jön a szeletelt káposzta. Fűszerezem sóval, köménnyel, flöntöm a borral, majd fedőt teszek rá, és hagyom párolódni. A végén adom hozzá a cukrot és az eceteket.

Időt a káposztához nem írok, mert van, aki ropogósan szereti, ez kb. 10-15 perc párolás, én viszont puhábban szeretem, ez több időt vesz igénybe. A bort teljesen elpárolom a káposztáról.

Ezek is érdekelhetnek

Friss