Évekig csodaszerként tekintettek rá, de ma már tudjuk, hogy a kókuszolaj kizárólagos zsiradékforrásként történő alkalmazása nem javasolt, inkább az étrendben felhasznált zsiradékok változatosabbá tételére alkalmas. Ennek ellenére jótékony hatásait érdemes kihasználni.
Mi a kókuszzsír vagy kókuszolaj?
Kellemes, semleges ízű és illatú növényi zsír. 23-24 fok alatt fehér színű, szilárd állapotú, magasabb hőmérsékleten folyékonnyá, olajjá alakul. Létezik finomított és finomítatlan formában. A finomított, más néven szűrt kókuszzsírnak nincs illata, magas hőfokon kezelt szárított kókuszból készül. Az egészségesebb változata a finomítatlan, szűz, aminek csodálatos kókuszillata van. Ezt friss kókuszból, alacsonyabb hőmérsékleten állítják elő. Az extra szűz kókuszolaj préseléssel készül.
A kókuszzsír az egyetlen olyan étkezési zsír, amely nem avasodik meg, 200 fokon oxidálódik, így nem képződnek benne transz-zsírok (ami a szívnek és az ereknek a legnagyobb ellensége) sütés, főzés során. A legmagasabb laurinsav tartalmú zsír.
Miért jó, ha van otthon?
Különösen a vegetáriánus étrendben helyettesítik gyakran kókuszolajjal az állati eredetű zsiradékokat és a vajat. Ezen kívül a szépségápolásban is fontos szerepe van.
Táplálkozás:
- Kiváltható vele minden olaj, margarin, amit eddig a sütéshez, főzéshez használtunk.
- Kókusz- vagy mandulatejes kávénkat egy-két kávéskanál kókuszzsírral még krémesebbé tehetjük.
- Energiabomba, biztosítja fizikai és/vagy sporttevékenység közben a jobb állóképességet.
- Elősegíti a pajzsmirigy egészséges működését, és enyhíti a krónikus fáradtság tüneteit.
- Napi 1-2 evőkanál kókuszolaj , belsőleg fogyasztva kitűnő gomba-, baktérium- és vírusölő hatású. Betegség esetén napi 3-4 evőkanálra fel lehet emelni ezt a mennyiséget.
- Segíti az emésztést azáltal, hogy felgyorsítja az anyagcserét, emiatt a fogyókúrához is tökéletes alapanyag, ráadásul nem zsírpárnává alakul, hanem az izmokban energia keletkezik belőle.
- Csökkenti az édesség iránti vágyat, javítja az inzulinkiválasztást, és a glükóz felhasználását. Lelassítja a vércukorszint emelkedését és lecsökkenti a hipoglikémiás sóvárgást.
- Elősegíti a különböző tápanyagok, köztük vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak felszívódását.
Szépségápolás:
- Kiváló testápoló, csecsemők és kisgyermekek masszírozására is alkalmas.
- Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású lehet, nem tömíti el a pórusokat
- Tápláló, hidratáló sminklemosó.
- Szemránckrémént is megállja a helyét.
- A hajunk se maradjon ki: töredezett hajvégre kenve kondicionálóként is kiváló.
- Napozás után táplálja, hidratálja a bőrt.
- Télen-nyáron kiváló ajakápoló.
Mire ne használjuk a kókuszzsírt?
- Bár sokan úgy vélik, hogy a fogyókúrás étrendben helye van a kókuszzsírnak, valójában nagyon magas a kalóriatartalma: egy evőkanálnyiban 117 kcal van! Ez azt jelenti, hogy nem hizlal kevésbé, mint mondjuk az olívaolaj.
- A finomítatlan kókuszolaj csak alacsonyabb fokon történő sütéshez, pároláshoz használható; magas hőfokon történő sütéshez érdemes inkább a finomított verziót választani.
- Nem jó fogkrém és szájöblögető sem: míg ugyanis a fogkrémek és szájvizek csökkentik a szájüregben lévő baktériumok számát, addig a kókuszolaj nem – és a nincs fehérítő hatása sem!
- Mivel fényvédő hatása minimális, a leégéstől sem védi a bőrt, illetve nem jó sebkezelő, így nyílt sebekre nem szabad kenni: irritációt, viszketést, bőrpírt okozhat.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
- ÚJ ÍZEKKEL A MEGSZOKÁS ELLEN: ÍGY KÉSZÍTHETSZ KÜLÖNLEGES FŰSZEROLAJOKAT HÁZILAG>>>
- MELYIK MIRE JÓ? KISOKOS ZSÍROKHOZ ÉS OLAJOKHOZ>>>
- EZÉRT NEM KELL SZÁMŰZNI A ZSÍROKAT A KONYHÁBÓL>>>