Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kókusztejes zöldségcurry thai stílusban

A különféle curryk a dél-ázsiai konyhák nagyszerű fogásai. Hideg időben pedig az ember sokszor vágyik valami fűszeres, melengető, mégis friss fogásra – egy jó curry mindezt tudja!

Igaz ugyan, hogy a curry elnevezés nem Indiából, Malajziából vagy Thaiföldről eredeztethető, hanem az angol gyarmatosítók honosították meg a nagyvilágban, ez mit sem változtat azon a tényen, hogy a ma már világszerte kóstolható fűszeres mártással kínált fogások a világ ezen tájáról származnak. A curry valójában egy tágan értelmezett ételcsoport elnevezése, és kárinak ejtendő. Más ízesítéssel készítik India különböző részein, Pakisztánban vagy épp a thai konyhákban. Egy biztos: mindegyikhez ízletes, sokféle fűszert tartalmazó mártás tartozik.

A thai curryk leginkább abban különböznek az indiai változatoktól, hogy bőséges mártás tartozik hozzájuk. Sok esetben olyanok, akár egy gazdag leves, a mártás nem tartalmaz sűrítőanyagot, sem lisztet, sem keményítőt. Mégis jellemző, hogy főételként, sok rizzsel fogyasztják. A curryhoz kínált tekintélyes mennyiségű rizsnek nem egyszerűen az a szerepe, hogy laktató legyen a teljes fogás, hanem a fűszeres, intenzív ízek is így élvezhetők igazán.

A curry hozzávalóinak nincsenek kőbe vésett szabályai: vannak húsos, halas, tenger gyümölcseivel vagy épp kizárólag zöldségfélékkel készített változatai. Az is tény persze, hogy a zöldségeknek, méghozzá a roppanós, friss zöldségeknek mindegyikben helye van. Kerülhet a curryba padlizsán vagy cukkini, karfiol vagy brokkoli, sárgarépa, paprika, de még burgonya, spenót is – és persze mindenből vagy épp többféléből is lehet készíteni. A thai változatokat szinte minden esetben fűszeres, kókusztejes szósz teszi teljessé. A fűszeralap pedig egyebek mellett általában sok chilit, hagymát, némi koriandert, thai gyömbért (galangált), római köményt, valamint az indiai citromfű vagy más néven citromcirokként is ismert (latin neve: Cympobogon citratus) jellegzetes, délkelet-ázsiai fűszernövényt is tartalmazó pasztává zúzott sűrű, intenzív kombináció. Attól függően, hogy piros vagy zöld chilipaprikát, illetve kurkumát is használnak-e az alaphoz, megkülönböztetnek piros, zöld és sárga curryt is. Ez persze inkább az európai ízlés és köznyelv számára leegyszerűsített elnevezése a kissé vagy nagyon csípős szószoknak, hisz ezek fűszerezése is nagyon sokféle lehet.

Persze egy igazi curryszósz csupa friss hozzávalókat tartalmaz. Barokkos túlzás lenne azt állítani, hogy minden távoli fűszerhez könnyedén hozzá lehetne férni idehaza, így bár elegánsan hangzana, hogy a fűszerkombinációt és a pasztát is magam kreáltam, erről szó sincs. Igazság szerint annál ritkábban kerül az asztalra thai fogás, hogy minden friss fűszerből érdemes lenne a konyhában tartani nagyobb mennyiséget. Számos helyen hozzá lehet jutni azonban kész currypasztákhoz, amelyek viszonylag kis kiszerelésben is kaphatók, így garantáltan nem felejtődnek hosszú ideig a kamrapolcon vagy a frizsiderben. Egy kis tasak 2 nagy adag curryhoz is elegendő.

Ha pedig ez megvan, szinte gyerekjáték igazi thai curryt varázsolni az asztalra! Aki autentikus thai étteremben kóstolt már hasonlót, nem fog csalódni ebben a változatban sem, jóllehet itt semmi sincs áthangolva a magyar ízlésre, de épp ezért izgalmas és különleges.

A thai fogások nagy előnye, hogy a felhasznált zöldségek vitamintartalma alig sérül, mert igen rövid ideig vannak kitéve hő hatásának. Ezeket a fogásokat bizony frissen a legjobb elfogyasztani. Nem egyszerűen szemet gyönyörködtető és illatos tud lenni egy jó curry, de hihetetlenül finom és még egészséges is. A fűszerezés persze markáns, de aki nem kedveli a csípős ízeket, mérsékelheti a hozzáadott currypaszta mennyiségét!

Zöldségcurry – thai stílusban

Hozzávalók 4 személyre:
1 doboz (400 ml) kókusztej
1 evőkanál zöld currypaszta (nagyáruházakban, ázsiai fűszerüzletekben beszerezhető)
2 evőkanál olaj
20 dkg friss brokkoli rózsákra bontva
15 dkg friss csiperkegomba (barna vagy fehér)
10 dkg sárgarépa
1 db kisebb piros húsú paprika (kaliforniai vagy pritaminpaprika)
1 db bébicukkini (kb. 10 dkg)
só ízlés szerint

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítottam, alaposan megmostam. A brokkolit rózsákra bontottam, a sárgarépát felszeleteltem, a gombákat negyedeltem, a cukkinit előbb hosszában félbevágtam, majd a sárgarépával megegyező, nagyjából ½ cm vastag félkarikákra vagdostam, a paprikát csumázást követően 1 cm-esre kockáztam.
Egy kisebb lábosban vizet forraltam, megsóztam, majd előbb a sárgarépát blansíroztam 2-3 percig, majd a brokkolit 3-4 percig. Mindkét zöldségfélét azonnal jeges vízbe tettem, részben, hogy ne puhuljanak tovább, részben pedig azért, hogy ne veszítsenek színükből.
A gombát nagyjából ½ evőkanál olajon hirtelen megpirítottam, nagyjából 4 perc alatt.
Az összes előkészített zöldséget tálba halmoztam.
A maradék olajat egy kisebb edényben felforrósítottam, hozzáadtam a currypasztát, és átpirítottam. Kis mennyiség, valóban 2-3 perc szükséges csupán hozzá. Mikor már illatozni kezdett, felöntöttem a kókusztejjel, alaposan elkevertem és felforraltam. Az első forralást követően félrehúztam a tűzhelyről, beleforgattam az előkészített zöldségeket – a cukkininek és a paprikának nincs szüksége előzetes hőkezelésre. Még egyet forraltam rajta. Ennyi idő bőségesen elegendő ahhoz, hogy mire asztalra kerül a fogás, a paprika is kissé megpuhuljon, a cukkini is roppanós maradjon még, de már ne legyen nyers, a többi hozzávaló pedig ne veszítsen roppanós állagából.
Frissen tálaltam.

Vigyázat, csípős! Bőséges mennyiségű párolt jázmin- vagy basmati rizs a legjobb kísérője, de akár lapos lepénykenyérrel is lehet tunkolni.

A friss, roppanós és színes zöldségeknek, valamint a selymes kókusztejes mártásnak köszönhetően igazi tartalmas thai zöld curry, akárcsak a legjobb thai konyhákban.

Ezek is érdekelhetnek

Friss