Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kókusztejes paradicsomleves

default user icon
MME
Legmélyebb nyomokat a menzás paradicsomleves hagyta sokunkban, betűtésztával, paradicsom sűrítményből világos rántással készítve, természetesen jól meg cukrozva… Ha pedig otthon készül, akkor már egy kis zellerzöld vagy petrezselyem is jut bele, és másnap hidegen is jót lakmározhatunk belőle.

Ez a változat inkább keleti ízvilágot idéz, köszönhetően a kókusztejnek, a currynek és a koriandernek.

Kókusztejes paradicsomleves korianderpesztóval

Hozzávalók:
diónyi friss gyömbér
1 közepes fej vöröshagyma
1 chilipaprika
2 + 3 evőkanál olívaolaj
1 kg friss vagy 80 dkg hámozott paradicsom
1 evőkanál curry
4 dl kókusztej
4 dl zöldségleves
friss koriander
4 szál zöldhagyma

bors
fél bagett

Elkészítés: Ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor 1-2 percre forró vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héjukat, felaprítjuk. A friss gyömbért meghámozzuk, összevágjuk. A chilit kettévágjuk, kimagozzuk, és a hagymával együtt finomra vágjuk. 2 evőkanál olajon ezeket megfuttatjuk, hozzáöntjük a paradicsomot, felforraljuk.

Felöntjük a kókusztejjel és a zöldséglevessel, sóval, borssal és a curryvel ízesítjük, 30 percig főzzük.

Közben a koriandert és a zöldhagymát finomra vágjuk, összekeverjük 3 evőkanál olajjal, sózzuk, borsozzuk.

A bagettet felszeleteljük, megpirítjuk. A levest pürésítjük, átszűrjük, majd a friss korianderpesztóval és a pirítóssal tálaljuk.

Tipp: Ha nem tudunk kókusztejhez jutni, lehet tejszínnel is helyettesíteni. A curryfélékből is nagy választék van: zöld, vörös, sárga, csípős… érdemes kísérletezni! És nem csak levesbe, hanem akár salátaöntetbe is tehetjük.

Itt a földi Paradicsom!

Aki úgy érzi, hogy a paradicsom élete részévé vált, és szeretne minél több paradicsomból készült receptet kipróbálni mielőtt a Paradicsomba kerül, az szemezgethet a Mindmegettén, biztos lesz kedvére való. Sokfélesége - szín és íz tekintetében - felülmúlhatná Gombóc Artúr csokoládé felsorolását. Talán egy flekket is kitöltene a sok fajta felsorolása, de azért egy-két különleges fajtát említsünk meg: ökörszív, lucullus, cherry-’conchita’, fekete, sárga –’locarno’, piros szilva, Andok szarvas paradicsom…

Nápoly környékén a házak falára felfüggesztve szárítják a nap érlelte zamatos paradicsomokat. Külföldre is eljut ez a speciális: olívaolajban eltéve olasz elő ételként kapható.

Íz tekintetében a szabadföldi bio paradicsom a paradicsomok császára.

A paradicsom nem szereti a hideget! A 10 fok alatti hőmérséklet nem tesz jót a paradicsomnak, ezért nem ajánlatos hűtőszekrényben tárolni. Utóérés céljából hagyjuk a még zöld gyümölcsöket meleg, nedves és sötét helyen. Legjobb ott, ahol a hőmérséklet 18-20 fok, a levegő páratartalma pedig 90%.

A fő szezon, vagyis a lecsó-szezon a nyár végén van, amikor a legalacsonyabb áron hozzájuthatunk, ilyenkor kell a kamra polcait is megtölteni ivólével, lecsóval, sűrítménnyel… Elrakhatjuk akár málnaszörpben, bodzaszörpben vagy késői szüretelésű borban is.

Másnaposságra egy jó hideg világos sör paradicsomlével életmentő hatású lehet, ha utána még visszafekszik az ember a jó hűvös szobába :).

Gyulladáscsökkentő hatását én személy szerint is tapasztaltam, az elgennyesedett, begyulladt sebeket hamar helyrehozza, ha dunsztkötést is alkalmazunk mellé, még hatásosabb.

Mi a pesztó?

A pesztó tulajdonképpen gyűjtőnév, azt mondhatnánk magyarul: VAGDALÉK. Sok fajtája ismert, a legismertebb a genovai pesztó, ez friss bazsalikom, parmezán, fokhagyma, fenyőmag, extra szűz olívaolaj és só keveréke. Ez a keverék található a paradicsomos ételekben világszerte a leggyakrabban, és tulajdonképpen a mediterrán ízvilágot tükrözi. Az általam készített korianderpesztó inkább keleti ízvilágot idéz.

A koriander fantasztikus fűszer. Nevezik koldusborsnak, büdös kapornak, cigányborsnak, bolhafűnek és zergefűnek is. A kínaiak számára a halhatatlanságot adó erőt szimbolizálja, a rómaiak és a görögök a boruk ízesítésére használták. Nyugtató hatású, tea is készíthető belőle, sőt… hallottam koriander fagylaltról is.

Ezek is érdekelhetnek