Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kókusztej, a keleti kincs

Az utóbbi 20 év gasztroforradalma, a nemzetközi konyha Magyarországon való megjelenése sok új receptet és még több új hozzávalót hozott magával. Ezen hozzávalók egyike az indiai és thai konyha egyik kedvence alapanyaga, a kókusztej.

A kókusztejről sokan tévesen azt gondolják, hogy az a vékony, áttetsző lé, ami a feltört kókusz belsejében található. A kókusztejhez - vagy sok esetben inkább krémhez - azonban nem juthatunk ilyen egyszerűen. A kókusztejért meg kell dolgozni, vagy nekünk, vagy nálunknál nagyobb iparcsarnokokat üzemeltető cégeknek. Ám a konzerv kókusztej esetén számolni kell azzal, hogy valamiféle tartósítószer biztosan kerül az egyébként igen egészséges lébe.

Az egész évben folyamatosan érő, épp ezért a világot terméssel bőséggel ellátó kókuszfa diója igen értékes belsővel bír. Már önmagában is érdemes fogyasztani a kókuszt, de ha egy kis idő ráfordításával elkészítjük belőle a kókusztejet, akkor nem csak egy nagyon kellemes ízű és aromájú termékhez jutunk, hanem egy igen egészséges italt is a magunkénak tudhatunk.

A házilag készített kókusztejhez kókuszdióra, egy szűrőre, vízre és némi időre van szükség. A jó minőségű tejhez viszonylag fiatal kókuszokat célszerű felhasználni. A kókuszokat félbe kell szedni, majd a kókuszban lévő vizet egy pohárban fel kell fogni. A kókusz húsát egy késsel javasolt kifeszegetni a barna héjból, majd alaposan le kell mosni. A húst kisebb darabokra javasolt szedni, s egy kevés vízzel turmixgépbe tenni. A víz mennyisége befolyásolja az elkészülő kókusztej sűrűségét, ezért erre már itt is figyelni kell. Ha túl sűrű lesz a pép, a későbbiekben is hígítható. A kész pépet anyagszalvétába vagy igazi cseh tetrapelenkába célszerű tenni, és hagyni, hogy lecsepegjen. Az így készített kókusztejet 2-3 napig hűtőben is tárolható.

Ha azonban nincs kedvünk és időnk a kókusztejet házilag kinyerni a diók húsából, akkor dolgozhatunk kókusztejkonzervvel vagy kókusztejporral, amit a kókusztej porlasztásos szárításával állítanak elő. Ebben az esetben az ételt készíthetjük a kókusztejnek megfelelő mennyiségű tejjel vagy akár vízzel is, amiben a kókusztejport feloldjuk. Ilyenkor lehetőségünk vagy meghatározni, hogy mennyire sűrű tejre van szükségünk az adott étel elkészítéséhez.

Kókusztejjel, illetve a jóval kiadósabb kókusztejpor segítségével készíthetünk különféle sós és édes leveseket, lazíthatunk vele zöldséges, húsos és gyümölcsös ragukat, de süteményekhez is felhasználhatjuk.

A thai és indiai konyha csípős ízvilágához nagyon jól passzol a kókusz lágy, selymes aromája. A gyümölcsökkel gazdagított húsos ragukhoz meg egyenesen tökéletes a kókusztej. Desszertek alkotására is alkalmas a kókusztej. Jó alapja a turmixoknak, különféle krémeket, tejberizshez hasonlatos dolgokat készíthetünk belőle, sőt igazán jó koktélalapanyag is a kókuszból nyert krém. Legismertebb kókusztejes koktél a Pina Colada, amit a kókusztejen kívül az ananász és persze a rum tesz igazán finommá és egyedivé.

A kókusztejet nem csak az ételekhez érdemes adni, hanem önmagában is fogyaszthatjuk, hiszen a kókusztej segít az immunrendszer erősítésében. A kókusztej tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagok. A kókuszból készített italban megtalálható a kálium, a kálcium és a foszfor is. Emellett a laktózérzékenyek számára is fogyasztható, és még a torokfájást is hatékonyan kezelhetjük vele.

Thai csirkeragu

Hozzávalók:
80 dkg csirkemell
2,5 dkg zöld curry-paszta
1 kávéskanál gyömbérpor
50 dkg brokkoli
1 piros kaliforniai paprika
1 evőkanál olaj
3,3 dl kókusztej
2 dl tejszín

Elkészítés: Egy mély wokban vagy magas falú serpenyőben olajat forrósítok. Erre dobom a kockára vágott csirkét. Pirulásig hagyom sülni. Kicsit sózom, majd a kókusztejjel és a tejszínnel felöntöm.
A curry-pasztát belenyomom a tejbe, alaposan elkeverem, majd hozzáadom a gyömbért. A rózsáira bontott brokkolit is a tejhez adom, néhány perccel később a vékonyra karikázott cukkinit és a cikkekre vágott kaliforniai paprikát is az ételhez adom. Picit hagyom összeesni a cukkinit meg a paprikát, és utána rögvest tálalom. Rizzsel.

Sertés kofta

Hozzávalók:
A gombócokhoz:
1 kg darált sertéscomb
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 karéj kenyér bele
3 teáskanál őrölt gyömbér
frissen őrölt bors

A mártáshoz:
4 dl kókusztej
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vaj
3 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál chilipor
1/2 citrom leve

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát az apróra vágom. A darált húsra ráütöm a tojást, hozzámorzsolom a kenyérbelet, sózom, borsozom, gyömbérezem. Vizes kézzel gombócokat formálok belőle, majd 2 ujjnyi olajban kisütöm, és egy tányérra sorakoztatom őket.
A mártáshoz megolvasztom a vajat. Ebben az aprítóban összevágott hagymákat megdinsztelem (egy kis vízzel felöntve). Mikor üveges a hagyma, akkor hozzáadom a fűszereket és átpirítom. Felöntöm kókusztejjel, majd a már elkészített húsgombócokat beleteszem, átfogatom, ráfacsarom egy fél citrom levét és takarékon hagyom fél órát, hogy az ízek összeérjenek.
Köményes, hagymás rizzsel tálalom.

Tápiókapuding

Hozzávalók:
20 dkg tápiókagyöngy
5 dl kókusztej
cukor vagy méz (ízlés szerint)
darabka fahéj
csipet só

Elkészítés: A gyöngyöket fél órára vízbe áztatom, néha pótolom, ha nagyon felszívják a gyöngyök. A feldagadt gyöngyöket fazékba borítom, kókusztejjel felöntöm, hozzáadom a fahéjat, pici sót, közepes hőfokon főzöm, gyakori kevergetés mellett. Ha elfő a tej, akkor pótlom. Akkor van kész a pudingom, ha a gyöngyök áttetszővé válnak. Ekkor édesítem, majd tálba teszem, és jól lehűtöm.

Kókuszos panna cotta

Hozzávalók:
3 dl vastag kókusztej
4 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg kristálycukor
1 rúd vanília

Elkészítés: A kókusztejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felvágom, a magokat belekaparom a kókusztejes lébe és a rudat is hozzáadom, majd elkezdem főzni nem túl nagy lángon. Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, hozzáadom a zselatinlapokat, a cukrot és folyamatos keveréssel hűtöm a krémet. Amikor már kellően langyos, akkor poharakba vagy formákba öntöm, és 5-6 órára a hűtőbe teszem. Tálaláskor a késem élét végigfuttatom a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyok neki időt, hogy szépen rákerüljön a tányérra. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss