Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Van egy műanyagpohár utóíze" - kókuszrudakat teszteltünk

A pénztárak előtt elhelyezett instant diabétesz csapdák tonnaszámra rejtik az édességeket, melyek között rendre ott pihen a kókuszrúd néven terjesztett élelmiszeripari remekmű. Többfajta verziót láthatunk belőle, van, ahol a kókusz dominál és fehér az egész, mint egy hengerelt kókuszgolyó, de van, ahol pont az inverze figyelhető meg, azaz sok kakaós keksz, némi rum és közepén valamennyi kókuszos töltelék.

Szerencsére már az áruk láttán előre tudjuk, hogy minőségi termékekkel van dolgunk, mert ezek bizony 90-140 forintos ársávban mozognak. Tesztelést közel egy tucat önkéntessel karöltve végeztük, hogy minél inkább ki tudjuk zárni az egyedi ízlésficam befolyásoló erejét. Mindegyik esetében az összhatást figyeltük, mennyire élhető egy-egy termék ezek közül.

First Nice – rum kakaó

Barna rúd, amire rátoltak némi kókuszreszeléket. A tölteléket nem sikerült sebészi pontossággal a közepébe tolni, kicsit elcsúszott, de ennyi baj legyen. Kóstolva kiderül, hogy főleg a rum aroma dominál ízében, a kókusz alig vehető észre. Állagra puhább, rágni szinte nem is kell. Volt, akinél totális sportszelet élményt idézett meg némi kókusszal kiegészítve.

Adatok: 65 gramm, 4,7% kókuszreszelék, 0,9 kakaópor, 99 Ft

CocoMax – rum kakaó

A felirat alapján sokunkat megtévesztett, mert sokan egyből arra asszociáltunk, hogy Kinder leszármazott és köze van hozzá, de nem, nagyon nem. A külső itt is nagyjából azonos az előzővel, annyi eltéréssel, hogy a kókuszos tölteléket jobban sikerült pozícionálni. Kóstolva sok élménnyel nem gazdagodtunk, mert se kókusz, se rum, se semmi. Száraz is cserébe, amitől ízesen mondva jó „fújtós” lesz az egész.

Adatok: 65 gramm, 4% kókuszreszelék, 1% kakaópor, 129 Ft

Choco – rum kakaó

Hát a látvány magáért beszél, ez szinte egy rendes husángnak számít a mezőny többi tagjához viszonyítva. Külsőre egész guszta, alaposan megforgatták a reszelékben, mintha csak rajzolták volna olyan homogén. Kóstolva kicsit Bounty-szerű élményeket idéz meg szánkban. Rumnak nincs nyoma, de a kókusz rendesen dolgozik ízvilágában. Állagra lágy, szinte elolvad a szánkban. Egyetlen negatív pontja, hogy rettenetesen édes.

Adatok: 180 gramm, 5% kókuszreszelék, 1,5 % kakaópor, 349 Ft

Kókuszos csemege – rum kakaó

Kicsit foltokra osztva látni rajta a kókuszt, de semmit nem befolyásol ez valójában. Kóstolás után elégedetlen hümmögések töltötték meg a labor auráját. Az indok egészen egyszerű, rémes! Kegyetlen rossz műízek uralják, amiben se rum, se kókusz. Van egy műanyagpohár utóíze, amit nagyon nem szeretnénk egy édesség esetében megtapasztalni. Száraz is, ha az eddigiek nem lettek volna elegek.

Adatok: 80 gramm, 4% kókuszreszelék, 1% kakaópor, 119 Ft

Aldi – rum kakaó

Vékonyka és hosszúkás, de amúgy cserébe kellemes illatok áradnak belőle. Állagra kellően puha, de mégis van ennél sokkal jobb tulajdonsága. A kókusz és a rum aroma is tökéletes benne. Remek egyensúly van a két íz között, egyik sem uralkodik a másik felett. A kekszes állag is szinte hibátlan. Nincsen kegyetlenül túlédesítve sem, szóval ez jó fogás.

Adatok: 65 gramm, 5% kókuszreszelék, 1,5% kakaópor, 99 Ft

Spar - rum kakaó

Kis dugó méretre, de legalább van olyan is a piacon, amit kisebb étkű desszertpusztítóknak találtak ki. Szerencsére önmaga a rúd is fokozza bennünk a tudatot miszerint, a kevés néha jobb. Egészen rettenetes íze van, amiben semmilyen természetes ízt nem sikerül felfedezni. Egyetlen pozitívuma, hogy cukor annyira nem érződik rajta.

Adatok: 60 gramm, 8% kókuszreszelék, 1,5% kakaópor, 99 Ft

Kókuszos csemege - puncs

A mezőny egyetlen vadorzója, amibe puncsot is rejtettek. Ettől máris igazi egzotikum, amit jóformán egyik önkéntes tesztelő sem akart önszántából megkóstolni. Ellenőrizve a dolgot kiderül róla, hogy a puncs inkább csak nevében figyelhető meg, mert ízében szinte észrevehetetlen. Domináns elem benne a rum aroma, amitől a kalózok tuti lázba jönnek, de a legtöbb ember ugyan nem. Nincsen cukorban megfojtva, ebben ez az egyetlen értékelhető pont. Állagra száraz és gyilkos egyben, szóval nem egy főnyeremény.

Adatok: 80 gramm, 4% kókuszreszelék, 1% kakaópor, 129 Ft

Choco – fehér

A már tesztelt husáng testvére, ahol fehér verzióban a kókuszos rész dominál. Hófehér rúd, amit ha kóstolunk, akkor rendesen megkapjuk, amiért jöttünk azaz, rengeteg kókuszt. Krémes és lány állaga van, ami igazán kellemessé varázsolja. Többeket kókuszos szaloncukorra emlékeztetett tesztelés során. Egyetlen árnyoldala van, ami a rengeteg cukor, amit belepumpáltak. Csokis rész szinte észrevehetetlen benne, ez csak kókusz inkább.

Adatok: 180 gramm, 25% kókuszreszelék, 329 Ft

Aldi fehér

Kicsit ez is a karcsúbb irányt követi. Illata alapján visszafogott, ami kóstolva is majdnem igazolódik. Erősödik ízlelve, de nem olyan átütő a cucc. A rum is jelen van igaz, picit a háttérben, de mondjuk minden második falatnál találkozunk vele. Édesség szintje a plafont nyaldossa. A kakaós rész picit jelen van, de tisztes távolból követi az eseményeket ennél.

Adatok: 65 gramm, 25% kókuszreszelék, 99 Ft

First nice - fehér

Ez is a white party résztvevője. Illata meglepően üres, szinte semmit nem érzünk körülötte. Első harapásnál feltűnik, hogy extra puha állaga van. Raffaelo közeli élményeket éreznek páran bár, ízében a kókusz alig tapasztalható. Rejtélyes a végén felbukkanó műíz, ami nem erősíti az összhatást.

Adatok: 65 gramm, 28% kókuszreszelék, 99 Ft

CocoMax fehér

Illatában meglepő, de szinte már tapintani lehet az édességet. Tesztelve pedig triplázódik a dolog, eszméletlenül édes lett, aminek minden pontjában dupla annyi cukor van, mint kellene. A kókusz íze szinte teljesen elvész, a rum-szerűség picit megvan, de az egész csak gejl édes. Állagra puha és száraz, ezek sem a pozitív érdemeit erősítik.

Adatok: 65 gramm, 27% kókuszreszelék, 129 Ft

Kókuszos csemge – fehér

Szokásos látvány már a sokadik fehér/white tesztelése után. Érdekessége, hogy kicsit zsíros hatást kelt ujjbegyeinken, amikor megnyomkodjuk. Erőteljes kókuszos íze van, ami mögött csipet kakaós nyom található csupán. Utóízében a kókusz kezd elferdülni és elhagyja önmagát, aminek eredménye, hogy a végére nem túl kellemes ízvilág uralkodik szánkban.

Adatok: 80 gramm, 27% kókuszreszelék, 129 Ft

Ítélet

Az egészre elmondható, hogy a legjobban akkor járunk, ha mi magunknak otthon szépen ízlésünk szerint összegyurmázunk egy ilyen édességet, ami semmi nagy tudást nem igényel. Az látszik, hogy ezt a tucatnyi versenyzőt három különböző csoportra lehet bontani. A puncsos mezőnyt nem kérdés ki nyerte mivel egyetlen versenyző volt benne. Övé ott az arany, de eléggé cudar amúgy, amit fel tudott mutatni.

A rumos-kakaós mezőny már több indulóval büszkélkedhet, amiben leginkább az Aldi és a Choco márkájú termékek szerepeltek jól, persze ezeknél is gond nélkül felezhetnénk a cukor mennyiségét. Itt a gyászt a Spar és a Kókuszos csemege szolgáltatja, ezek ketten egészen gyilkosok ízre.

A nagyon kókuszos fehér/white fronton szintén hasonló az eredmény. A Choco itt is egész jól szerepel, illetve a First Nice is meglepően kellemes élményt nyújtott. A CocoMax irdatlan édessége nagyon megfejthetetlen volt, nem tudjuk elképzelni, hogy ebből ki akar egy rudat megenni csak úgy unalmában.

"A TOJÁS SAVANYKÁS ÉS FURCSA ÁLLAGÚ" - DOBOZOS HÁROMSZÖGSZENDVICSEKET TESZTELTÜNK>>> 

„ÁLLAGRA PICIT GUMISZERŰ” - VANÍLIÁS PUDINGPOROKAT TESZTELTÜNK>>> 

IGENIS SZÁMÍT A MÉRET! KLASSZIKUS KRÉKEREKET TESZTELTÜNK>>> 

Ezek is érdekelhetnek