Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kókuszkrémes, habos és könnyű...

Akár egy találós kérdés is kezdődhetne így, ez azonban egy hihetetlenül könnyű, igencsak látványos sütemény. Van benne bőségesen kókuszreszelék és tejszínhab, mégis szinte elolvad, amint a villát a szájához emeli az ember.

A kókuszreszelék remek alapanyag, gyerekkori nagy kedvenc volt nálunk a háromszög alakúra vágott, mézes tésztából készült kókuszkocka, a sütés nélkül összeállított keksztekercs, hogy a habos kókusztekercset vagy a kókuszgolyót ne is említsem – azóta azért bővült is, át is alakult a repertoár.

A kókuszreszelék iránti vonzalom évtizedek múltán sem szűnt meg, de valahogy igyekszem kísérletezni olyan összeállításokkal, amelyekben új oldaláról is megmutatkozhat ez az alapanyag. No nem mintha a fent felsoroltak ne lennének kiváló desszertek, de erre a hétvégre valami izgalmasabbra gondoltam.

A szárított kókuszreszelék rendelkezik azzal a remek tulajdonsággal, hogy folyadékkal kapcsolatba lépve nem egyszerűen remek aromákkal gazdagítja azt, de kellemesen meg is puhul. Így aztán nem bonyolult dolog házilag csodás kókuszkrémet főzni. Itt azonban nem álltam meg, olyan süteményt szerettem volna, ami krémes, de nem nehéz – a tejszínhab ilyen esetekben remek szolgálatot tesz. Már csak az volt a kérdés, hogy ezekből az ötletekből miként is lesz aztán különleges desszert.

A vékony kakaós kevert tésztaalap, valamint ennek apró kockákban a sütemény tetejére került részei meg is oldották a keret kérdését – jóllehet a készítéshez süteménykeretet is használtam, de csak addig, amíg meg nem szilárdult a sütemény. Akkor ugyanis a keretet eltávolítottam, szeleteltem.

Nincs benne semmi adalékanyag, mégsem esik össze, de vigyázat, nem lehet abbahagyni!

Könnyű kókuszkrémes kocka

Hozzávalók egy 25 x 20 cm-es süteményhez:
A tésztához:

3 db közepes méretű tojás szétválasztva
7,5 dkg süteményliszt
2 dkg kukoricakeményítő
2,5 dkg minőségi cukrozatlan kakaópor
10 dkg porcukor
3 evőkanál meleg víz
A töltelékhez és a díszítéshez:
1 evőkanál sárgabaracklekvár
15 dkg kókuszreszelék
4 dl tej
10 dkg porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
2 csomag vaníliás cukor
2 dkg vaj
4 dl habtejszín

Elkészítés: A krémhez a kókuszreszeléket a keményítővel még hidegen elkevertem kevés tejjel, majd hozzáadtam a porcukrot, felöntöttem a maradék tejjel, és besűrítettem. Mikor felforrt, félrehúztam a tűzhelyről, belekevertem a vajat és a vaníliás cukrot. Hűlni hagytam.
A tésztához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem, félretettem. A sárgáját 10 dkg porcukorral fehéredésig kevertem, majd belekanalaztam a lisztet, a keményítőt és a kakaót, végül a vizet. Az egészet a konyhai robotgép habverőjével alaposan kidolgoztam. Végül beleforgattam a habot.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítottam, majd vékonyan elsimítottam rajta a tésztát. Nagyjából 6-8 perc megsütöttem. Hűlni hagytam, majd kiborítottam a tepsiből, lehúztam róla a sütőpapírt.
A süteménykerettel megmértem, mekkora lapot kell vágnom a tésztából, majd éles késsel egy akkora téglalapot vágtam belőle, ami pontosan illeszkedett a 25 x 20 cm-es sütőkeretembe. Sütőpapírból olyan széles csíkokat vágtam, mint a süteménykeret magassága. Körberaktam vele a keretet, majd egy tortapapírral borított tálcára állítottam. Ekkor helyeztem bele a kakaós lapot. A maradék tésztát nagyjából 1,5 cm-esre kockáztam. A sütemény alját képező lapot megkentem sárgabaracklekvárral.
A 4 dl tejszínt kemény habbá vertem. Nagyjából 1 dl-t félretettem a díszítéshez, a maradékba beleforgattam az idő közben teljesen kihűlt kókuszkrémet. Ezt simítottam a süteménykeretben várakozó, lekvárral kissé átitatott tésztára.

A tetejére egymástól nagyjából ½ cm távolságra rakosgattam a felkockázott tésztát. A félretett tejszínhabot csillagcsőrrel felszerelt szilikonhabzsákba töltöttem, és apró rózsákat biggyesztettem a sütemény tetejére.

3 órán át pihentettem a hűtőszekrényben. A süteménykeret és a sütőpapírcsíkok eltávolítása után 5x5 cm-es kockákra vágva kínáltam.

Természetesen ez a sütemény akár a tálalás előtti este is készülhet, nem árt, ha egy egész éjszakát várakozik a frizsiderben. A pillekönnyű tészta a kókuszos habbal egyszerűen fantasztikus! A díszítésnek köszönhetően pedig látványos sütemény – akár tortaként is tálalható.

Kókuszos süti receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss