Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Kókusz, a sokoldalú gömb

1
A legtöbb magyar háztartásban van a spájzban kókuszreszelék, hiszen bármikor jól jöhet a kókuszgolyóhoz. A kókusztejet, kókuszzsírt viszont nemigen használjuk, pedig a világ konyháiban ezek is nagyon elterjedtek.
A kókuszpálma

Ki ne ismerné a trópusok jelképét, a hosszú törzsű kókuszpálmát, mely akár 30 méter magasra is megnőhet, és levelei elérhetik az 5 méteres hosszúságot. Amit fogyasztunk, az a tojás alakú termés, szakszóval a csontár, mely akár 1-2,5 kg-os is lehet. Ebben található a termés magja, a dió, mely barna héjú. A maghéjban találjuk a kókuszvizet, mely édeskés ízű. A héj belső része a fehér kókuszbél. Ázsiában a piacokon vízben tárolják darabolva, hogy ne száradjon ki, és elrágcsálhassuk a kókuszdarabokat. Külön megvehetjük a kókuszitalt is.

Kókusz, de nem csak reszelék

A kókusz belét a trópusokon általában frissen fogyasztják, de előfordul, hogy szárítva vagy reszelve használják. A reszelt kókuszbél a kofra, melybe mi is beleforgatjuk a kókuszkockát vagy a kókuszgolyót. A vízbe áztatott és kipréselt kókuszbélből készül a kókusztej, melyet frissen adnak az ételekhez, vagy kókusztejport készítenek belőle. A kókuszbélből készül a kókuszzsír is, sütéshez kiváló. (Azért nevezzük zsírnak, mert szobahőmérsékleten szilárd, inkább a zsírra hasonlít, mintsem az olajra.)
Frissen, üdítőként fogyasztják a még zöld kókusz levét. A virágzatból csepeg a pálmanedv, ebből pálmabort, ecetet, pálmacukrot készítenek. Az alkoholos kókuszlikőr itthon is kapható, a Pina Colada nagy nyári kedvencünk. Kókusz csipszet is lehet kapni bioboltokban.

Honnan származik?

A pontos eredet máig tisztázatlan. Dél-kelet Ázsia, Polinézia is lehetséges. Új-Zélandon 15 millió éves kókuszleletet is találtak. A kókuszdió jó úszó, már Norvégiában is találtak csírázóképes példányokat. A kókusz mindenesetre hosszú utat tesz meg, mire a szupermarketek polcairól hazavihetjük. A legtöbb kókuszt a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Indiában termesztik.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Figyeljünk arra, hogy teljesen ép héjú példányt vegyünk. Repedés nélküli héj, ép szemek (ez a három csírázólyuk elnevezése), friss illat és viszonylag nehéz súly jellemzi az egészséges kókuszdiót.
Kókuszszüret és hámozás hajótörés esetére itt látható:

Kókuszszőnyeg, kókuszkötél, kókuszsampon

A kókuszpálma az egyik leghasznosabb kultúrnövény a világon, minden részét felhasználják. Szőnyegek, ruhák, táskák készülnek a rostos köpenyből font fonalból. A belső héjból edényeket, tálakat csinálnak. Melyik nő nem használt még kókuszos naptejet, sampont vagy testápolót? Az afrikai nők kókuszolajjal ápolják a hajukat.

Érdekességek

- Egyre több helyen termesztenek alacsony kókuszpálmákat, hiszen a gyakran harminc méteres magasságból való betakarítás nyaktörő mutatvány.
- Több helyen idomított majmok végzik a kókuszszüretet.
- Senki ne rontsa el a februári trópusi nyaralását azzal, hogy fejét hátrahajtva baktat a kókuszligetekben egész nap. Csak városi legenda, hogy több embert ölnek meg a lezuhanó kókuszdiók, mint a cápák.
- A kókuszolaj gazdag laurinsavban, mely hasonlatossá teszi az anyatejhez.
- Aki Manilában jár, feltétlenül látogassa meg a Kókuszpalotát!

Gyógykókusz

A kókusz tartalmaz magnéziumot, kálciumot, cinket és vasat is. Telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért a szívbetegségek kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. Kiváló csonterősítő. A hindu néphagyomány szerint 99 féle betegség gyógyítására jó a kókusz.
A kókuszlé vizelet- és hashajtó, vértisztító és emésztést segítő hatású.

Kókuszos ételek:

Akik kevésbé nyitottak az ázsiai ízekre, kezdhetik az ismerkedést a kókuszos ételekkel úgy, hogy a krémleveseket tej vagy tejszín helyett kókusztejjel bolondítják, vagy a tejberizst fele tejjel, fele kókusztejjel készítik. A kókusztej por formában is sok helyen kapható, de a nagyobb szupermarketekben konzervet is találunk.

Kofta - csípős túrógombócok, kókuszos-mákos paradicsommártásban
Hozzávalók:
30 dkg tehéntúró
20 dkg liszt
1 liter paradicsomlé
10 dkg mák
10 dkg kókusz
sok erőspaprika és koriander
Elkészítés:
Ehhez az indiai, hazánkban ismeretlen, ízlésünknek első pillanatra meghökkentő, ám annál finomabb ételhez az áttört tehéntúrót teljes kiőrlésű búzaliszttel összegyúrjuk, sóval, hegyes erőspaprikával ízesítjük, korianderrel fűszerezzük. Az így összegyúrt masszából kis gombócokat formázunk, melyeket bő, nem túl forró olajban kisütünk.
A paradicsomlevet egy lábosban felforraljuk, hozzákeverjük az őrölt mákot és a kókuszreszeléket, csípős paprikával, korianderrel fűszerezzük, és mártás sűrűségűre főzzük. A megsült gombócokat a mártással és rizzsel tálaljuk.

Rántott csirkeszárny paradicsomágyon, zöldfűszeres burgonyával
Hozzávalók:
6 dkg kókusz
6 db csirkeszárny

bors
ételízesítő
petrezselyem
paprika
szárnyas fűszer
1 db tojás
0,5 dl tej
1 gerezd fokhagyma
6 dkg liszt
A burgonyához:
2 kg burgonya
3 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem

bors
A paradicsomszószhoz:
1 kg paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

5 dkg cukor
1 dl ecet (20 %-os)
Elkészítés: Először elkészítem a húst. Megtisztítom a csirkeszárnyakat, befűszerezem, lisztbe, tojás-zúzott fokhagyma-tej keverékébe, kókuszba forgatom, majd bő olajban, 180 fokon, 15 perc alatt kisütöm. (Ne égjen rá a kókusz!)
Utána elkészítem a zöldfűszeres burgonyát: megtisztítok, és sós vízben megfőzök 1 kg burgonyát. Leöntöm róla a vizet, és sót, borsot, petrezselymet, zúzott fokhagymát teszek bele. Összekeverem - lehetőleg úgy, hogy ne törjön nagyon össze.
Végül elkészítem a paradicsomágyat: a paradicsomokat, a vöröshagymát és a fokhagymát nagyobb darabokra vágom fel, majd felöntöm hideg vízzel, és ecetet öntök rá. Sót és cukrot teszek bele, elkeverem. 1 órára hűtőbe teszem, majd leöntöm róla a folyadékot.
Következik a tálalás. Először a burgonyát, majd a paradicsomokat teszem tálra, ezután a húst. Megszórom petrezselyemmel, és egy nagyobb levelet tűzök a közepébe, végezetül megszórom egy kevés kókusszal. Jó étvágyat!

A receptet Tbencus14 küldte. Köszönjük!

Csirkefalatkák erdei gombákkal fűszeres kókusztejes szószban
Hozzávalók:
2 db nagyobb csirkemell
1 db póréhagyma
20 dkg vegyes erdei gomba
1 db nagyobb piros kápia paprika
1 db alma
1 mokkáskanál kapribogyó (konzervből)
1 mokkáskanál zúzott színes bors
1 mokkáskanál őrölt chili
1 dl tej
0,5 dl kókusztej
0,5 dl barna, sós szójaszósz
0,5 dl olívaolaj
Elkészítés: A pórét, a gombát és a kápia paprika felét 5 mm-es szeletekre vágjuk, és az olívaolajon néhány perc alatt megpirítjuk. A csirkemellfilét félujjnyi csíkokra vágjuk, bedobjuk a pirított zöldségek közé, és fehéredésig pirítjuk. Ezután ráöntjük a tejet, a kókusztejet, a szójaszószt és a fűszereket. 2-3 perc rotyogás után beletesszük a kockákra vágott almát és a maradék felkockázott kápia paprikát. 5-6 perc alatt erős lángon, kevergetve készre főzzük. Párolt rizzsel körítve sikert aratott. Jó étvágyat!

A receptet 314stike küldte. Köszönjünk!

Kókuszos édességek:

Bounty
Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
1,5 dl tej
12,5 dkg sütőmargarin
1 evőkanál zselatin
10 dkg tejpor
20 dkg kókusz
csokoládé bevonó
Elkészítés: A cukrot, a tejet, a margarint és a zselatint összemelegítjük. Ha kihűlt, belekeverjük a tejport és a kókuszt. Formázzuk, és bevonjuk a csokoládéval.

A receptet Brigitta Melindada küldte. Köszönjük!

Kókuszos csók
Hozzávalók:
2 tojásfehérje
12 dkg porcukor
6 dkg kókusz
3 dkg finomra szitált zsemlemorzsa
Elkészítés: A tojásfehérjéből és a cukorból gőz felett nagyon kemény habot verünk. A gőzről levéve belekeverjük a kókuszt és a zsemlemorzsát. Ha kihűlt, kikent tepsibe kis halmokat rakunk. Mérsékelt tűzön sütjük.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

Pandarin 8 évvel ezelőtt
De lehet-e kókuszt enni a 90 napos diéta gyümölcsnapján???:)

Magazin