Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Koktélparadicsomos quiche

Jóllehet koktélparadicsomot egész évben könnyű beszerezni, szabadföldi, zamatos példányokra azonban ilyenkor lehet igazán szert tenni! Nem is tudtam ellenállni a piacon, így aztán szinte egész héten valamilyen formában a tányérra kívánkozott.

A legnagyobb sikert vitathatatlanul ebben az egyszerű, mégis szemet gyönyörködtető formában aratta, amikor a kissé megbolondított quiche fontos alkotóelemévé alakult.

Ez a francia lepény eredetileg Lotharingiából indult világhódító útra a 19. század közepén. Bár mindenki francia specialitásként ismerte meg – bár csak az 1950-es években jutott el a tengerentúlra, és Európa számos országában is csak a 20. század második felétől lett mind népszerűbb –, valójában a neve egy elzászi elfranciásodott szó. Az első kerek formában sült omlós tésztájú, sós lepényeket, amelyek töltelékében akkor még egyáltalán nem volt sajt, Kichelnek hívták, ami megfelel a német Kuchen (sütemény) szónak. A hagyományosan szalonnával, esetleg hagymával és tojással töltött quiche azóta természetesen már nagyon sokféle formában és rakománnyal készül – és ha közkedveltségében egyelőre nem is éri el a pizzát, a „gyorsan valami látványos finomságot” versenyben biztosan dobogóra kerülne.

Ezúttal olyan változatot kísérleteztem ki, amelynek a tésztája gazdagabb a hagyományosnál, és a töltelék is olyan, amelyet gyerekek-felnőttek egyaránt szívesen fogyasztanak.

A koktélparadicsom nagyobb méretű rokonainál koncentráltabb zamatokkal rendelkezik, amelyek hő hatására még fokozódnak – arról persze megoszlanak a vélemények, hogy szükséges-e hámozni vagy sem, én a hámozás mellett döntöttem, akit nem zavar a sütés közben szétnyíló paradicsomhéj, ezt a műveletet nyugodtan kihagyhatja!

Koktélparadicsomos quiche – háromféle sajttal

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű lepényformához:

A tésztához:
15 dkg finomliszt
3 dkg reszelt keménysajt (pl. Grana Padano)
7½ dkg hideg nagyon jó minőségű vaj
2 evőkanál jéghideg víz
1 mokkáskanál tengeri só
¼ mokkáskanál frissen őrölt bors
½ mokkáskanál őrölt rozmaring

A töltelékhez:
25 dkg koktélparadicsom
25 dkg sovány tehéntúró
5 dkg reszelt félkemény füstölt sajt (pl. trappista, edámi)
3 dkg reszelt keménysajt (pl. Grana Padano)
2 egész tojás
2 evőkanál tejföl
maréknyi aprított zöldfűszer (bazsalikom, oregánó, petrezselyemzöld)
ízlés szerint kevés só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A lepényformát sütőpapírral bélelem. A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a sót és a többi fűszert, belereszelem a sajtot, valamint a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa-állagúra dolgozom. Két kanál jéghideg víz hozzáadásával tésztává gyúrom. 
Enyhén lisztezett felületen akkora körré nyújtom, hogy kényelmesen kibélelhessem vele a formát. A tésztát a formába helyezem, és beteszem a hűtőszekrénybe annyi időre, amíg előkészítem a tölteléket.

A koktélparadicsomok héját kereszt alakban bemetszem, 2 percre forró vízbe dobom, meghámozom.
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A túrót, a kétféle sajttal, tejföllel, tojásokkal és a fűszerekkel botmixerrel összedolgozom.

A tésztát villával alaposan megszurkálom – ezzel a vaksütést lehet könnyíteni –, és az előmelegített sütőben 10 percig sütöm. A felületén kissé megszilárdult tésztára halmozom a sajtos keveréket, majd ráültetem az egész koktélparadicsomokat, frissen őrölt borssal fűszerezem. További 30-35 perc alatt aranysárgára sütöm.

Friss bazsalikomlevelekkel díszítem. Melegen, de nem forrón tálalom, bár ha akad még némi türelem, langyosan a legtökéletesebb.

Akár előző nap is elkészíthető, kirándulásra, piknikre épp olyan tökéletes, mint ebédre, vacsorára, vagy épp a munkahelyre elcsomagolva.

A kellemesen fűszeres sajtos töltelék és az enyhén édeskés paradicsom tökéletesen kiegészítik egymást – a kész lepény látványa pedig még a rossz evőket is az asztalhoz invitálja, az ízekről nem is szólva!

Ezek is érdekelhetnek

Friss