Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Koktélparadicsomos quiche

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Koktélparadicsomos quiche

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Koktélparadicsomos quiche

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Jóllehet koktélparadicsomot egész évben könnyű beszerezni, szabadföldi, zamatos példányokra azonban ilyenkor lehet igazán szert tenni! Nem is tudtam ellenállni a piacon, így aztán szinte egész héten valamilyen formában a tányérra kívánkozott.

A legnagyobb sikert vitathatatlanul ebben az egyszerű, mégis szemet gyönyörködtető formában aratta, amikor a kissé megbolondított quiche fontos alkotóelemévé alakult.

Az apró, zamatos koktélparadicsomokból remek saláta, köret is varázsolható Az apró, zamatos koktélparadicsomokból remek saláta, köret is varázsolható

Ez a francia lepény eredetileg Lotharingiából indult világhódító útra a 19. század közepén. Bár mindenki francia specialitásként ismerte meg – bár csak az 1950-es években jutott el a tengerentúlra, és Európa számos országában is csak a 20. század második felétől lett mind népszerűbb –, valójában a neve egy elzászi elfranciásodott szó. Az első kerek formában sült omlós tésztájú, sós lepényeket, amelyek töltelékében akkor még egyáltalán nem volt sajt, Kichelnek hívták, ami megfelel a német Kuchen (sütemény) szónak. A hagyományosan szalonnával, esetleg hagymával és tojással töltött quiche azóta természetesen már nagyon sokféle formában és rakománnyal készül – és ha közkedveltségében egyelőre nem is éri el a pizzát, a „gyorsan valami látványos finomságot” versenyben biztosan dobogóra kerülne.

A fűszeres, omlós tésztára kerül a sajtos töltelék friss bazsalikommal, oregánóval A fűszeres, omlós tésztára kerül a sajtos töltelék friss bazsalikommal, oregánóval

Ezúttal olyan változatot kísérleteztem ki, amelynek a tésztája gazdagabb a hagyományosnál, és a töltelék is olyan, amelyet gyerekek-felnőttek egyaránt szívesen fogyasztanak.

A koktélparadicsom nagyobb méretű rokonainál koncentráltabb zamatokkal rendelkezik, amelyek hő hatására még fokozódnak – arról persze megoszlanak a vélemények, hogy szükséges-e hámozni vagy sem, én a hámozás mellett döntöttem, akit nem zavar a sütés közben szétnyíló paradicsomhéj, ezt a műveletet nyugodtan kihagyhatja!

Koktélparadicsomos quiche – háromféle sajttal

A friss bazsalikomlevelek nem csak a látvány miatt fontosak! A friss bazsalikomlevelek nem csak a látvány miatt fontosak!

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű lepényformához:

A tésztához:
15 dkg finomliszt
3 dkg reszelt keménysajt (pl. Grana Padano)
7½ dkg hideg nagyon jó minőségű vaj
2 evőkanál jéghideg víz
1 mokkáskanál tengeri só
¼ mokkáskanál frissen őrölt bors
½ mokkáskanál őrölt rozmaring

A töltelékhez:
25 dkg koktélparadicsom
25 dkg sovány tehéntúró
5 dkg reszelt félkemény füstölt sajt (pl. trappista, edámi)
3 dkg reszelt keménysajt (pl. Grana Padano)
2 egész tojás
2 evőkanál tejföl
maréknyi aprított zöldfűszer (bazsalikom, oregánó, petrezselyemzöld)
ízlés szerint kevés só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A lepényformát sütőpapírral bélelem. A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a sót és a többi fűszert, belereszelem a sajtot, valamint a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa-állagúra dolgozom. Két kanál jéghideg víz hozzáadásával tésztává gyúrom. 
Enyhén lisztezett felületen akkora körré nyújtom, hogy kényelmesen kibélelhessem vele a formát. A tésztát a formába helyezem, és beteszem a hűtőszekrénybe annyi időre, amíg előkészítem a tölteléket.

A koktélparadicsomok héját kereszt alakban bemetszem, 2 percre forró vízbe dobom, meghámozom.
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A túrót, a kétféle sajttal, tejföllel, tojásokkal és a fűszerekkel botmixerrel összedolgozom.

A tésztát villával alaposan megszurkálom – ezzel a vaksütést lehet könnyíteni –, és az előmelegített sütőben 10 percig sütöm. A felületén kissé megszilárdult tésztára halmozom a sajtos keveréket, majd ráültetem az egész koktélparadicsomokat, frissen őrölt borssal fűszerezem. További 30-35 perc alatt aranysárgára sütöm.

Irány a forró sütő! Irány a forró sütő!

Friss bazsalikomlevelekkel díszítem. Melegen, de nem forrón tálalom, bár ha akad még némi türelem, langyosan a legtökéletesebb.

Akár előző nap is elkészíthető, kirándulásra, piknikre épp olyan tökéletes, mint ebédre, vacsorára, vagy épp a munkahelyre elcsomagolva.

Langyosan tökéletesen szeletelhető Langyosan tökéletesen szeletelhető

A kellemesen fűszeres sajtos töltelék és az enyhén édeskés paradicsom tökéletesen kiegészítik egymást – a kész lepény látványa pedig még a rossz evőket is az asztalhoz invitálja, az ízekről nem is szólva!

Habliliom

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 2 db
  • 2012. szeptember 2. 18:58
    Szuper! Nagyon örülök :)
  • 2012. szeptember 2. 13:44
    Megcsináltam és isteni lett! köszi a receptet!
Hasznos csomag