Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kockázatos a sok tojás?

Ismét kirobbant az újra és újra felmerülő vita a tojás és az egészség közti összefüggésről, mégpedig egy, a tojásfogyasztás és a halálozás kapcsolatáról szóló közlemény miatt.

A tanulmány magasabb halálozási arányt mutat azon USA-beli férfiak körében, akik hetente hét vagy több tojást esznek, ezen belül is főként a cukorbetegek között. Másrészt viszont a The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint semmiféle összefüggés nem mutatható ki a tojásfogyasztás és a szívinfarktus, illetve az agyvérzés között. Heti maximum hat tojás elfogyasztása ugyanakkor nem befolyásolja a férfiak egészségét.

Hogyan is értelmezhető mindez? „A heti hét vagy több tojás fogyasztásának tulajdonított magasabb halálozási arány mondhatni meglepő és megerősítésre vár” - írja tanulmánnyal együtt megjelent vezércikk szerzője. „Ne feledjük: a tojás éppolyan táplálékunk, mint valamennyi más – egyikük sem jó vagy rossz, és egy átfogó, egészséges szívműködést megcélzó étrend része lehet” – fogalmazott Robert Eckel, a folyóirat szerkesztője, a Coloradói Egyetem munkatársa.

A vizsgálatba 21300 férfi orvost vontak be. A 20 évig tartó nyomonkövetés kezdetén valamennyien átlagosan 54 évesek. A vizsgálat során az érintettek évente feljegyezték tojásfogyasztásukat, fizikai tevékenységeiket, dohányzási, alkoholfogyasztási szokásaikat, zöldség és reggeli gabona(pehely)fogyasztásukat, ezenkívül vércukorszintjük, vérnyomásuk és aszpirin használatuk adatait. A résztvevőket nem kérték étrendjük megváltoztatására. Egy átlagos résztvevő heti egy tojás fogyasztásáról számolt be. Idősebb, nagyobb testsúlyú, kevésbé aktív életmódú férfiak, akik ráadásul dohányoztak is, illetve akik magas koleszterin-szint, cukorbetegség valamint magas vérnyomás kórelőzménnyel bírtak, rendszerint több tojást fogyasztottak.

A kutatók, többek között Dr. Luc Djousse, a bostoni Brigham Női Klinika, illetve a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa 5169 halálesetet számoltak össze a férfiak között a nyomonkövetés időszakában. Más rizikótényezők figyelembe vételével is azoknál, akik heti hét illetve több tojást ettek, 23 százalékkal nőtt az esélye az elhalálozásnak, a kockázat pedig még magasabb volt a cukorbetegek körében.

A tojásfogyasztást ugyanakkor nem hozták közvetlen összefüggésbe a szívinfarktus vagy agyvérzés megemelkedett kockázatával, még azoknál a férfiaknál sem, akik hetente több mint hét tojást fogyasztottak. Djousse csapata eredményeik elemzéséhez további kutatásokat tart szükségesnek.

Donald McNamara PhD, az Egg Nutrition Center ügyvezető igazgatója az említett munka három kulcspontját emeli ki. A kutatóintézetet több tojástermelő támogatja.

„Először is, nem tudjuk, miben haltak meg”- veti fel McNamara. „Azt tudjuk, hogy haláluk nem volt köthető kardiovaszkuláris megbetegedéshez vagy agyvérzéshez, de semmi információnk sincs arról, hogy ténylegesen mivel volt összefüggésben. (…) Ezen felül a tanulmány nem tartalmaz elegendő információt arról, hogy mi egyebet fogyasztottak még a férfiak. Például egy 1999-ben a The Journal of the American Medical Association publikált tudományos munkában a férfiak szívinfarktus kockázata azután már nem is volt köthető a tojáshoz, miután a szalonna (bacon) fogyasztást is figyelembe vették” – véli McNamara. McNamara kritizálta a kutatók elemzését is a további rizikófaktorok tekintetében. Szerinte a tanulmány nem mérlegeli a rikzikófaktorok közötti kapcsolatot, és ellentmondásba kerül korábbi kutatásokkal.

„Nagy rajongója vagyok a tojásnak” - mondta a tanulmány kapcsán Kathleen Zelman, a WebMD internetes oldal táplálkozástudományi igazgatója, aki megkérdőjelezi, vajon a tanulmány eléggé mélyre ásott-e a férfiak étrendjében és életmódjában. Ami a magasabb halálozási arányt illeti, a heti hét vagy annál több tojást fogyasztó férfiak között, „csak a tojásra fogni elég szűklátókörű volna”.

Zelman elmondta: „Tény, hogy a tojás nagyon tápláló, hasznos étek. Arról kell csak megbizonyosodnunk, hogy fogyasztását nem visszük-e túlzásba.”

Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss