Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus zserbó

120 perc
egyszerű
átlagos
8 adag
Hozzávalók
  • 50 dkg liszt
  • 22,5 dkg vaj
  • 11 dkg porcukor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1 db citrom
  • 2 db tojássárgája
  • 1 tk vaníliapaszta
  • 2 tk méz
  • 1 dkg élesztő
  • 0,7 dl tej
  • 1 csipet cukor
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg dió
  • 25 dkg porcukor
  • 2 ek rum
  • 5 ek sárgabaracklekvár
  • A mázhoz:
  • 8,5 dkg méz
  • 0,6 dl tejszín
  • 17 dkg étcsokoládé
  • 9 dkg porcukor

Elkészítés

1.

A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, a szódabikarbónát és a citrom lereszelt héjat. A tojássárgáját a vaníliapasztával és a mézzel elkeverjük, majd félretesszük. Felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben 1 csipet cukorral, majd a tojásos keverékkel együtt a morzsalékos tésztához adjuk. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát, és a a hűtőbe tesszük legalább 30 percre.

2.

A töltelékhez finomra őröljük a diót a porcukorral, hozzáadjuk a rumot és a sárgabaracklekvárt, majd alaposan összedolgozzuk. Hozzáaadjuk az 1-2 ek vizet, hogy kenhető, kissé elterülő krémmasszát kapjunk.

3.

Szétosztjuk a tésztát 4 részre, majd kinyújtjuk mindet 22 x 22 cm-es négyzetekre. Az alsó tésztarétegre ráhalmozzuk a töltelék egyharmadát, erre ráhelyezünk egy második tésztalapot, majd ismét tölteléket, és így rétegezzük, míg az összes hozzávaló el nem fogy.

4.

160 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük. A mázhoz felforraljuk a mézet a tejszínnel, majd a feldarabolt étcsokira öntjük, majd elkeverjük benne a porcukrot. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni, majd bevonjuk a mázzal. Szobahőmérsékleten hagyjuk megdermedni, majd egy éjszakán keresztül pihentetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss