A tésztához a lisztet a munkalapra szitáljuk. A halom közepébe krátert vájunk. Beleszórjuk a cukrot és a sót, beleütjük a tojást, és a peremére forgácsoljuk a vajat. A halom aljáról lisztet húzunk rá, és gyorsan simára dolgozzuk. A tésztát cipóvá formázzuk, lelapítjuk, majd folpakba csomagoljuk és a hűtőben pihentetjük 30-60 percig.
A túrókat szűrőben lecsepegtetjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát lisztezett felületen kb. 30 cm-es kerek lappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 28 cm-es kapcsos tortaformát úgy, hogy körben pereme legyen. Az alját villával megszurkáljuk, majd a formát a hűtőbe tesszük.
A lecsepegtetett túrókat összekeverjük a szétválasztott tojások sárgájával, 10 dkg cukorral, a hosszában felhasított vaníliarúd kikapart belsejével, a citromlével és a keményítővel. A tojások fehérjét az apránként beleszórt maradék cukorral együtt keményre felverjük, majd a tejszínből vert kemény habbal váltogatva a túrókrémbe forgatjuk.
A formában levő tésztát egyenletesen megszórjuk a zsemlemorzsával, majd rátöltjük a túrókrémet, és az előmelegített sütő legalsó sínjén sütjük 20 percig, amíg a töltelék megemelkedik. Ezután a sütőt lekapcsoljuk 160 fokra és a tölteléket a tésztaperem mentén hegyes kiskéssel 1 cm mélyen óvatosan bevágjuk.
Végül a tortát az alulról számított 2. sínen készre sütjük 30-35 perc alatt. A vége felé letakarhatjuk alufóliával, ha túlságosan barnulna. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, és porcukorral megszórva tálaljuk.