Klasszikus túrógombóc

default user icon
24 4.1/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 2 dl búzadara
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • csipet só
  • porcukor
  • tejföl

Elkészítés

    Elkészítés: Áttörjük gondosan a tehéntúrót, majd összegyúrjuk a tojásokkal és a búzadarával. Egy csipet só belekerülhet, és állni hagyjuk 3-4 órát is, hogy megdagadjon a búzadara.

    Ha rendben vagyunk, vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és sós vízben kifőzzük. Kell neki 5 perc körülbelül, de nézzünk meg egyet kettévágva, hogy megfőtt-e. Valószínű: jó lesz. :)

    A zsemlemorzsát ekkor megpirítjuk az olajon szép barnás színűre, és a kiszedett, lecsepegtetett gombócokat belehempergetjük.

    Tejfölt bekeverünk porcukorral - ízlés szerint ki mennyire édesen szereti - és melegítés után leöntheti vele a gombócait.

Megjegyzés

Ez a recept anya nagyon régi receptkönyvéből való, én ezt eszem, amióta élek. Nagyon szeretjük. És a képet én készítettem, tényleg ilyen szép! :)

Jó tanács: Ha hagyjuk, hogy megdagadjon a búzadara, később nem fő szét a gombóc.

Gréta
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

K3Rn3LPaniC (módosítva: 4 nappal ezelőtt)  4 nappal ezelőtt
Nem tudom másnak hogy jött össze, de nekem kellemes puha lett, bár legközelebb a tésztába is teszek cukrot, de teljesen vállalható volt. Az meg, hogy itt hisztiztek, hogy jajj de rossz és a kutya ette meg, meg lehet kidobni, hát emberek gratulálok. Ha valami kicsit is nem az ízlésetek, mert keményebb, vagy több tejföl kell rá, megy a kukába. Komolyan rátok férne fél év kollégium... Fel a fejjel Gréta, haters gonna hate :)
Soltész Nóra 4 hónappal ezelőtt
A gríz sok volt, nekem is kemény és ízetlen lett. Bár puska golyónak azért nem volt megfelelő, annyira nem volt kemény Pedig hagytam állni eleget. A kutya szerencsére szereti.
Demjén Laura 7 hónappal ezelőtt
Már negyedszer készítem el ez alapján a túrógombócot, nagyon szeretem, köszönet érte!
Gréta 10 hónappal ezelőtt
Nem tudom elképzelni, hogy mi történik azoknak a gombócával, akinek nem sikerül. Ha az ember hagyja pihenni eleget, és lobogó vízben megfőzi, hát az olyan finom puha, omlós lesz... De szerintem sokan még mindig keverik a túrós gombóccal a túrógombócot. Ebben a grízesség dominál, és nem a tömény túró (agyoncukrozva) Az meg tényleg ízlés kérdése, hogy ki mennyi cukrot tesz a masszához, én semmit. A cukros tejföl édesíti meg. Köszönöm a hozzászólásokat! :)
Vágvölgyi Virág 10 hónappal ezelőtt
Nekem is nagyon kemény és ízetlen lett (pedig még vaníliás cukrot és citromhéjat is tettem bele). Ez igazából inkább gríz, mint túrógombóc. Betartottam a mennyiségeket és a pihentetési időt is, mégis kő lett az eredmény. Talán fele annyi grízzel, talán legközelebb...
Mészáros László 1 évvel ezelőtt
Köszönet a receptért, nagyon finom! Bizonyára izlések és pofonok különbözőek, de nekem még finonabb volt mozsában forgatva és forró zsírban/olajban megsütve. Javaslom próbáld ki, ha még nem próbáltad és garantáltan hozzáírod a recepthez ;)
Gréta 1 évvel ezelőtt
Marryjane! Talán azért lett \"kőkemény\", mert nem hagytad állni a gízzel eleget, vagy mert került bele egy kis cement, de ezt tartom a valószínűbbnek, ha kőkemény lett végül. :) Illetve még annyit, hogy sokan cukrosra csinálják a tésztát, de ez a recept nem ilyen. De számtalan más oka lehet annak, hogy miért lett ízetlen a gombócod. Mindmegfozte! A te hozzászólásodról meg az jutott eszembe, hogy talán te túrós gombócot akartál és nem túrógombócot, mert biza ennyi búzadara nem sok. Kutya nincs? Csak megette volna... :)
K 1 évvel ezelőtt
Borzalmas, az egész egy íztelen gömb. Abszolult semmi túróízzel. Dobhatom ki az egészet a kukába. Ha valaki megcsinálja, talán a jóval kevesebb búzadara segít.
Szekeres 1 évvel ezelőtt
Életem legrosszabb túrógombóca, kőkemény és ízetlen. Sikerült kifognom ezen az oldalon a legrosszabb gombócot, de azért köszönöm, legalább tudom, hogy ne csináljam legközelebb.
Papp Zoltán 2 évvel ezelőtt
nagyon finom. köszönöm. Bár én kevesebb darával készítem és így másnap is puha marad. :)

Hasonló Receptek

Magazin