Keress receptre vagy hozzávalóra

Klasszikus töltött karalábé

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 4 db karalábé, leveleivel együtt
  • 50 dkg sovány darált hús
  • 1,5 dl rizs
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • étolaj
  • bors
  • ételízesítő
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • mustár
  • pici cukor
  • liszt
  • tejföl

Elkészítés

    Elkészítés: A karalábékat meghámozzuk, zsengébb leveleit félretesszük. Ezután a karalábékat kivájjuk, olyan vékonyra hagyva a falait, amennyire csak tudjuk.

    Elkészítjük a tölteléket a szokásos módon. A rizst félig megpároljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és egy pici olajon megfonnyasztjuk.Jól összedolgozzuk a darált húst, a rizst, a fonnyasztott hagymát, 1 db tojást, ízlés szerint sót és borsot adunk hozzá. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a karalábékat, a maradékból pedig gombócokat formázunk.

    Egy lábosba szórjuk a kivájt karalábéforgácsokat, és a vastag ereitől megszabadított, fellaskázott leveleket is beletesszük. Ráültetjük a tetejére a töltött karalábékat és a húsgombócokat. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Sót és egy kis ételízesítőt teszünk bele, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a karalábé megpuhul.

    Ha már puha a karalábé, kiszedjük a lábasból a gombócokkal együtt.
    Botmixerrel összezúzzuk a lábasban maradt karalábé forgácsokat és laskázott leveleket. Tejfölös habarással besűrítjük, hogy mártás állagú legyen. Pici cukrot és mustárt keverünk bele, és beleszórjuk az összeaprított petrezselymet.

    Visszarakjuk a karalábékat és a gombócokat, egyet forralunk rajta, és tálaljuk.

Megjegyzés

Nagyon sok töltött karalábé receptet tanulmányoztam, mivel nem sűrűn főztem ilyet, ez valahogy kimaradt a repertoárból. Ekkor hívtam fel telefonon kedves ismerősömet, Joli nénit, aki híresen jó szakács, és nem mellesleg egyik specialitása a töltött karalábé.

endrodierika
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin