Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus somlói galuska

210 perc
bonyolult
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • A csokis-diós piskótához:
  • 5 db tojás
  • 5 ek cukor
  • 1 mk sütőpor
  • 7 ek liszt
  • 2 ek kakaópor
  • 8 dkg darált dió
  • A sima piskótához:
  • 5 db tojás
  • 5 ek cukor
  • 1 mk sütőpor
  • 7 ek liszt
  • 1 tk vaníliaaroma
  • A vaníliakrémhez:
  • 5 dl tej
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 4 db tojássárgája
  • 3 ek cukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • A rumos mazsolához:
  • 2,5 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl rum
  • 1-2 marék mazsola
  • A csokiöntethez:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 6 ek kakaópor
  • 1 dl tej
  • A tálaláshoz:
  • tejszínhab
  • dió
  • mazsola

Elkészítés

  1. A somlói galuska csokis piskótájához szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és az elvegyített sütőport, lisztet, kakaót és diót. Alaposan beleforgatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon, 15 perc alatt készre sütjük a piskótát. A sima piskótával is ugyanígy járunk el.
  2. A vaníliakrémhez egy fazékban felmelegítjük a tejet a vaníliaromával együtt. Közben a tojások sárgáját, a cukrot és a keményítőt robotgéppel kikeverjük. Amikor már majdnem forr a tej, levesszük a tűzről, és vékony sugárban hozzáöntjük a tojásos keverékhez. (Közben folyamatosan keverjük, nehogy a tojás megfőjjön!) A tejes keveréket ezután visszatesszük a tűzre, és kis lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, félretesszük hűlni.
  3. A rumos mazsolához a vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a rumot és a mazsolát. Ezt is állni hagyjuk, amíg elkészülnek és kihűlnek a piskóták.
  4. A csokoládéöntethez a vajat és a cukrot felolvasztjuk, belekeverjük a kakaóport, majd a tejjel lazítjuk az öntetünket. Ha sűrűnek találjuk, több tejet öntünk hozzá.
  5. Ha kihűltek a piskóták, elfelezzük őket, így 2 csokis-diós és 2 sima piskótalapot kapunk. Az alsó csokis piskótát alaposan meglocsoljuk a rumos mazsolával és megkenjük a vaníliakrém egyharmadával. Erre helyezzük a sima piskótát, és ugyanígy folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok.
  6. Szeletekre vágjuk vagy formákat szúrunk ki belőle. Csokoládéöntettel, tejszínnel, dióval és mazsolával szervírozzuk.

Ajánljuk még:

Megjegyzés

Tradicionális magyar édesség, kalóriadúsan, ahogy mi magyarok szeretjük! - Noémii244

Ezek is érdekelhetnek

Friss