A megtisztított hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk. Egy nagy serpenyőben felhevített olajon a darált húst, erős tűzön kevergetjük kb. 5 percig, majd a hagymákkal együtt morzsalékosra pirítjuk 3-4 perc alatt.
Belekeverjük a paradicsompürét, a Worcester-mártást, valamint a barbecue-szószt, és rövid ideig tovább pirítjuk. Felöntjük az alaplével, sóval, borssal, szerecsendióval és a kakukkfűvel ízesítjük, majd összeforraljuk. Végül közepes tűzön, időnként átkeverve főzzük kb. 20 percig, amíg bolognai sűrűségű szószt kapunk.
Közben a burgonyát meghámozzuk, durvára daraboljuk, és lobogó sós vízben főzzük kb. 15 percig. Ezután leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. A tejet felforrósítjuk, és 4 dkg reszelt parmezánnal együtt a tört burgonyához keverjük. A pürét sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A húsos szószt szükség esetén megsózzuk, megborsozzuk, és adagonként elosztjuk négy kis öntöttvasedényben vagy tűzálló formában. Befedjük a burgonyapürével, majd megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Végül a pásztorpitéket az előmelegített sütő középső részében aranyszínűre gratinírozzuk kb. 20 perc alatt.