Klasszikus máglyarakás

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 6 db szikkadt kifli (papírforma szerint zsemlével kellene csinálni, de ez jobb)
  • 2-3 nagyobb alma
  • 4 tojás
  • 24 dkg kristálycukor (8 evőkanál)
  • 1 l tej
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • csipet fahéj
  • pici rum
  • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4-5 evőkanál baracklekvár
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom

Elkészítés

    Elkészítés: 1. Az almákat megtisztítva (meghámozva és a közepét is kiszúrva) félbevágjuk, majd felszeleteljük.

    2. Egy nagyobb serpenyőben megpirítjuk fahéjas porcukorral az almákat (pirítjuk, nem pároljuk, nem kompót készül).

    3. Fogunk egy nagy szűrőt és egy akkora lábast, amibe nem esik bele, de oldala sem látszik ki. Felkarikázzuk kb. 1-2 cm-es darabokra a kifliket, belehelyezzük a szűrőbe. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, majd a kiflire öntjük úgy, hogy lehetőség szerint mindenhol érje. Megismételhetjük a forrázást, ha nem érte mindenhol.

    4. A tojásokat szétválasztjuk, és a cukor felével a tojássárgáját felverjük, belekeverjük a citrom héját, majd a forrázott kifliszeletekhez adjuk. Óvatosan összekeverjük.

    5. Keresünk egy magas peremű tepsit, kikenjük jó vastagon vajjal, majd megszórjuk a sütési felületen zsemlemorzsával. A kifliket egyenletesen belenyomkodjuk úgy, hogy ne terítse be az egész tepsit hanem kb. a felét-harmadát. (A máglyarakás magasabb desszert, nem pite.) Erre helyezzük a pirított almaszeleteket (az eredeti recept szerint két réteg kifli közé kell, de szerintem így jobb, gyorsabb, és az íz ugyanaz).

    6. A lekvárt egy kisebb edénykében alaposan kikevergetjük, majd eloszlatjuk az almaszeletkéken. A tetejét meglocsoljuk rummal (csak egyhén).

    7. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, lassan sütve (nem kell letakarni) 25-30 percig sütjük.

    8. Közben a cukor másik felével legalább 15 percig verjük a tojásfehérjét, betonkeményre.

    9. Amikor átsült a máglyarakásunk, kivesszük a sütőből, és habkártyával egyenletesen rákenjük jó vastagon az összes habot.

    10. Visszahelyezzük a sütőbe, és nagyon figyelve halványbarnára sütjük a habot a tetején. (Figyelni kell, mert hamar megég!)

    11. Amikor elkészült, kivesszük, és szép kockákat vágunk ki belőle, tányérra helyezzük. Figyeljünk, mert a hab törik.

Megjegyzés

A lekvárra darált diót is szórhatunk.

Cseh Róbert
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Cseh Róbert 3 évvel ezelőtt
Igazán nincs mit.
Hegedűs Edit 3 évvel ezelőtt
Már sokszor elkészítettem ezt a receptet és mindig hihetetlen gyorsan elfogyott. Nagyon finom! Köszönjük szépen!
Horvath Veronika 5 évvel ezelőtt
Imadom a maglyarakast! En szoktam diot is tenni bele, amit megjegyzeskent oda is irtal. En annyi kulombseggel keszitem, hogy az almat nem szeletbe rakosgatom ki, hanem vagy lereszelem, es ugy szorom szet, vagy pedig egyszeruen veszek almapuret, es azt kenem szet. De az igazi az almaszelettekkel keszul, csak otletkent irtam le az en verziomat.

Hasonló Receptek

Magazin