Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus hidegtál

60 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Franciasaláta:
  • 3 darab sárgarépa
  • 3 darab fehérrépa
  • 20 dkg zöldborsó
  • 2 darab krumpli
  • 2 darab alma
  • 3 darab kisebb savanyú uborka
  • Tartármártás:
  • 3 darab tojás
  • 2,5 dl étolaj
  • csipet só
  • 1 evőkanál mustár
  • fehér bors
  • citromlé
  • 1 dl tejföl
  • mustár
  • cukor
  • bors
  • citromlé
  • Kaszinótojás:
  • 8 darab főtt tojás
  • tartármártás
  • petrezselyemzöld
  • Besamelmártás: 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • cukor
  • bors
  • torma
  • Sonkatekercs:
  • 10 szelet sonka
  • besamel

Elkészítés

  1. A 3 tojásból és az olajból sűrű majonézt készítünk, amit összekeverünk 1 dl tejföllel, ízesítjük mustárral, cukorral, őrölt borssal, pici sóval és citromlével.
  2. A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, és enyhén sós, forrásban lévő vízben megfőzzük. (Vigyázzunk, ne főjjön szét!). Szűrőkanál segítségével egy mély tálba szedjük a megfőtt répakockákat, majd a vízbe szórjuk a borsót. Ha az is megfőtt kiszedjük, és a burgonyákat is megfőzzük a vízben. Ha a zöldségek kihűltek, hozzákockázzuk a héjában főtt, meghámozott burgonyát, az almát és az uborkát, majd leöntjük a tartármártás 2/3-ad részével, és alaposan összekeverjük. (A maradék 1/3-ad tartár a kaszinótojáshoz kell majd)
  3. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, félbevágjuk, majd a sárgájukat kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk és annyi tartárt adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen, az apróra vágott petrezselymet hozzáadva habosra keverjük.
  4. A tojáskrémet visszatöltjük a tojásfehérjék üregébe, és a töltött felükkel lefelé a franciasalátára rakosgatjuk őket, majd a maradék 1/3-ad tartármártást vékony sugárban rájuk csorgatjuk, úgy, hogy mindenütt befedje.
  5. Besamel mártást készítünk: 2 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, felengedjük 2 dl hideg tejjel, és állandóan kevergetve sűrű mártássá forraljuk. Ha kihűlt ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverjük az ecetes tormát, picit cukrozzuk, sózzuk és borsozzuk. Az ízesített besamellel megtöltjük a sonkaszeleteket, felgöngyöljük roládnak, és a tálra rakjuk. A maradék krémet habzsákba tesszük, a sonkatekercs végeit és tetejét megdíszítjük vele, és petrezselyemzölddel megszórjuk.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss