Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Klasszikus foszlós kalács

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 2 marék cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 ek olaj
  • 3 db tojássárgája
  • 3 dl tej
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • A kenéshez:
  • 1 db tojás

Elkészítés

    1. A tejet a cukor ral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, 1 csipet sót, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, és elkezdjük dagasztani. (A kelt tésztát mindig felfele húzzuk ,hogy mennél több levegő menjen a tésztába.)
    2. Apránként hozzáadjuk az olaj jal elkevert olvasztott vajat. Addig dagasztjuk, amíg szép sima lesz a tészta, és elválik a kezünktől, valamint az edény oldalától is. Ekkor meglisztezzük a tejét letakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.
    3. Ha megkelt a tészta, újra összegyúrjuk, majd hatfelé osztjuk, és kis cipókat készítünk belőle. Kicsit pihentetjük, végül egyenként kinyújtjuk őket.
    4. A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk cukor ral és vaníliás cukorral. Ezután feltekerjük, három rudat készítünk belőle, a végeit összenyomjuk, majd összefonjuk, és tepsibe tesszük.
    5. A maradék cipókat szintén kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk cukor ral, vaníliás cukorral és mazsolával. Végül feltekerjük, összefonjuk, és a másik kalács mellé fektetjük a tepsibe. Olajjal megkenjük az oldalát, hogy ne ragadjon össze, és újból 30 percig kelesztjük.
    6. Amikor megkelt a tészta bekenjük a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30-40 percig sütjük, majd rácson langyosra hűtjük, és felszeleteljük.  

Megjegyzés

Ezt a foszlós kalácsot ajánlom az ünnepi asztalra karácsonykor. Aki elkészíti nem fog csalódni: kívül ropog, belül foszlós, puha és illatos.

Szekeres Lajosné Klári
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin