A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot és pár csipet lisztet. Összekeverjük, és 10-15 percre félretesszük, hogy felfusson.
A vajat megolvasztjuk, és hozzáadjuk a liszthez a tojássárgájával, a sóval és az élesztős tejjel együtt. Kézzel 5-10 perc alatt szépen összedolgozzuk (akkor jó, ha a végén nem marad tészta a kezünkön). Ha túl nyúlós és lágy a tészta, még kis adagokban lisztet adunk hozzá, ha pedig túl kemény, akkor kevés langyos vízzel javíthatunk rajta.
Megfelelően nagy edényben, letakarva kétszeres méretűre kelesztjük a tésztát: ehhez a hűvös konyhában 80-100 perc, a lakás legmelegebb pontján 50-70 perc, sütőben pedig 30-35 fokon (1-3 percre be-, majd kikapcsolva) 30-45 perc kell.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyik feléből klasszikus farsangi fánkokat szaggattunk, a másik feléből csörögefánk formákat hajtogatunk. A klasszikus fánkhoz a tésztát 1 ujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy közepes méretű pogácsaszaggatóval 8-12 db-ot szaggatunk ki belőle. A csörögeformákhoz a tésztát fél ujjnyi vékonyra nyújtjuk, és 4x7 cm-es téglalapokra vágom.
A téglalapok közepét átlósan bevágjuk, és ebbe a lyukba hajtjuk vissza a tészta egyik sarkát. Mindkét fánkfélét letakarva félretesszük további 10-20 percre kelni.
Ezalatt egy edényben legalább 2 ujjnyi olajat hevítünk. A fánk mindkét felét a forró olajban kb. 1-1 perc alatt aranybarnára sütjük (ha elég forró az olaj, tényleg egyetlen perc alatt kész). Lecsepegtetjük és papírtörlőre tesszük, majd porcukorral meghintve kínáljuk.