Klasszikus baklava

Hozzávalók

  • 70 dkg liszt
  • 1 tk + 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 0,5 dl forró víz
  • 3 dl víz
  • 1 ek citromlé
  • 20 dkg porcukor
  • 2 dl méz
  • 2 db fahéjrúd
  • ½ tk fahéj
  • 5 db szegfűszeg
  • ¼ db narancs felcsíkozott héja
  • 1 ág kakukkfű
  • 30 dkg mogyoró
  • 20 dkg mandula
  • 20 dkg dió
  • 20 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

    1. Szitáljunk át 70 dkg lisztet, keverjünk hozzá 1 tk cukrot, 1 csipet sót, 0,5 dl olajat és 1,5 dl forró vizet, majd gyúrjunk belőle sima tésztát. Pihentessük fóliába csomagolva szobahőmérsékleten kb. 1 órát.
    2. A sziruphoz keverjünk 3 dl vízhez 1 ek citromlevet, 20 dkg cukrot és 2 dl mézet. Adjunk hozzá 2 db fahéjrudat, 5 db szegfűszeget, 1/4 db narancs felcsíkozott héját és 1 ág kakukkfüvet. Főzzük lassú tűzön kb. 15 percig, majd szűrjük át. Közben vágjunk durvára 30 dkg mogyorót, 20-20 dkg mandulát és diót, majd keverjük el 2 ek cukorral és 1/2 tk fahéjjal.
    3. Gyúrjuk át a tésztát, majd vágjuk 10 részre. Nyújtsuk 20 × 30 cm-esre, majd tegyük egymásra tésztalapokat, rakjunk közéjük sütőpapírt, és takarjuk le egy benedvesített konyharuhával, nehogy kiszáradjanak.
    4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Kenjük meg a tésztalapokat 20 dkg olvasztott vajjal, és ötöt tegyünk a tepsibe. Csorgassunk rá 3 ek szirupot, majd szedjük rá a tölteléket, és borítsuk be a maradék tésztával. Süssük 150 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig, majd 165 fokon még kb. 15 percig. Ha kihűlt, szeleteljük fel, és locsoljuk meg a maradék sziruppal.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin