Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Klasszikus aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 3 dkg friss élesztő
  • 3 dl tej (+ 1 kk az élesztőhöz)
  • 5 dkg cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 5 dkg vaj (olvasztott)
  • A forma kikenéséhez:
  • vaj (olvasztott)
  • zsemlemorzsa
  • A kiszúrt pogácsák szórásához:
  • 10 dkg vaj (olvasztott)
  • 20 dkg cukrozott dió
  • A vaníliaöntethez:
  • 6 dl tej
  • 1 ek liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg vaj (olvasztott)
  • 1 csipet só

Elkészítés

    1. Az élesztőt fél dl tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval sima tésztává gyúrjuk, és meleg helyen, letakarva, a duplájára kelesztjük.
    2. A tálból a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 1 cm vastagra sodorjuk, és pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenünk, és zsemlemorzsával megszórjuk. A korongokat a formába sorakoztatjuk, olvasztott vajjal lekenjük, cukrozott dióval megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és így rétegezzük, amíg a tésztánk el nem fogy.
    3. Ezután 180 fokra bekapcsoljuk a sütőt, és a még hideg sütőbe csúsztatjuk az alufóliával letakart tortaformát, és kb. 40 perc alatt készre sütjük.
    4. A vaníliamártáshoz a hozzávalókat egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzákeverjük és felfőzzük. Ha túl sűrű lenne, tejjel hígíthatjuk. 

    MÁKOS ARANYAGALUSKA>>> 

    ARANYGALUSKA KUGLÓF FORMÁBAN>>> 

    HAMIS ARANYGALUSKA MUFFIN>>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin