Klasszikus aranygaluska kuglóf formában

Hozzávalók

  • 0,5 kg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg zsír
  • 5 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 8 dkg vaj

Elkészítés

    1. 1 dl langyos tejjel, 1,5 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgákat a kovásszal elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben feloldunk egy csipet sót.
    2. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük fenti keveréket, fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen. (A kézi robotgép spirálfeje is alkalmas erre.)
    3. Hozzáöntjük a langyos olvasztott vajat, amivel szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen, letakarva egy óráig kelesztjük.
    4. Lisztezett deszkára kiborítjuk, gyengén átgyúrjuk, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majdkizsírozott, 1,5 literes kuglóf formába (vagy 26 cm-es kapcsos tortaformába) rakunk belőle egy sort, és locsoljuk meg olvasztott vajjal. Minden sor tészát hintsünk meg bőven cukros dióval. Újból kelesztjük, kétszeresére,  és 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Vaníliasodóval tálaljuk.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin