Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiszáradás-veszély! Ilyenkor vidd azonnal orvoshoz a gyereket

default user icon
MME
Ilyen az én gyerekemmel sosem fordulhatna elő! – gondoljuk, világviszonylatban mégis sok kicsi hal meg kiszáradás miatt. Figyeljünk oda, hogy megelőzzük a bajt!
Veszélytelen?

 

Az emberek többsége valószínűleg biztos abban, hogy ilyesmi csak a fejlődő országokban fordulhat elő, ahol nem megfelelőek a higiénés viszonyok, illetve fejletlen az egészségügy. Pedig hazánkban is minden évben vannak olyan csecsemők vagy kisgyerekek, akik életveszélyes állapotban kerülnek kórházba a hányás vagy hasmenés után fellépő kiszáradás miatt. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy egy veszélytelennek tűnő gyomorrontás vagy hasmenés esetén is rögtön orvoshoz, illetve szakemberhez forduljunk a kicsivel!

 

Baba-mama >>>

 
Fontos szempontok

 

A fent említett tünetek többnyire a gyomor- és a bélrendszer heveny fertőzései miatt alakulnak ki. A kórokozók vírusok és baktériumok egyaránt lehetnek, de a lényeg mindkét esetben a folyadékvesztés mértéke. Kiszáradásról akkor beszélhetünk, ha a bevittnél több folyadék ürül ki a szervezetből. A bevitt mennyiség könnyedén mérhető, ha gyereknek hasmenése van, egyszerűen írjuk fel, aznap mennyit ivott. Minél erősebb, illetve gyakoribb a hasmenés vagy a hányás, annál nagyobb a kiszáradás veszélye.

 

 

Három szempontot érdemes megjegyezni! Az első, hogy a láz szintén jelentős folyadékvesztést okoz. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a hányás veszélyesebb a hasmenésnél, hiszen a folyamatos hányinger vagy hányás akadályozza a folyadékfelvételt. A harmadik tényező az életkor: minél kisebb a beteg, annál könnyebben kiszárad!

 
Intő jelek

 

Rögtön forduljunk orvoshoz, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk a gyermekünknél, főleg, ha a kicsi egyévesnél fiatalabb! A kiszáradás tipikus jelei a karikás szemek, a száraz ajkak, a ráncolható bőr és az acetonos lehelet. Súlyos figyelmeztető jel az is, ha nem, vagy csak alig pisil a gyermek, de a szokatlan erőtlenség, aluszékonyság, fáradékonyság is gyanús lehet.

 

Egészség >>>

 
Gyógyító italok

 

A láz a szervezet reakciója a fertőzéses vagy gyulladásos megbetegedésre. Az izzadás révén egyrészt méregtelenítünk, másrészt a magas hőmérséklet a vírusok szaporodását is gátolja, ezért csak 37,5 °C felett érdemes és kell csillapítani a test hőmérsékletét. Ügyeljünk arra, hogy a tartós lázas állapot kiszáradáshoz vezethet!

 

Remek szervezetbarát lázcsillapító a zeller-, uborka- és citromléből készített keverék.

 

Heveny hányás és/vagy hasmenés esetén a vastagbél vízvisszaszívása sem elégséges. A gyomor és a bél megnyugtatására, a folyadék megtartására kiválóan alkalmas a sárgarépapüré vagy -leves (már féléves kortól is adható!), a tésztafélék, a kekszek és a kompótok. Kerüljük a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, a tejtermékeket, a cukros ételeket! A citromfű és a gyömbér remekül csillapítja a hányingert.

 

A folyadék folyamatos pótlása minden esetben elengedhetetlen! A betegség alatt legjobb a hideg víz vagy a 100%-os, hozzáadott cukor és édesítőszer nélkül készült almalé fogyasztása. A bélflóra számára fontos nyomelemeket és baktériumokat csak a tünetek elmúltával pótoljuk!

Ezek is érdekelhetnek

Friss