Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kisokos! Mi legyen mindenképpen a kamrában és a hűtőben?

A kezdő, új háztartásba érkező háziasszonyok számára a múltkor tételesen összeszedtük, hogy milyen eszközök nélkülözhetetlenek, most következzen a lista arról, hogy mi minden kell a kamra- és a hűtőpolcokra, hogy elkezdődhessen a főzés.
Hűtő

A napi szinten bekerülő tej, felvágottak és zöldségek mellett jó, ha van a hűtőben legalább negyed kilónyi vaj, egy kevés kacsa- vagy libazsír, egy-két doboz tejszín és néhány tojás is.

5 háztartási eszköz, ami úgy nyeli el a pénzed, hogy észre sem veszed >>>

A vaj a süteményekhez, a különféle mártásokhoz elengedhetetlen, a zsírral áthidalható a felvágotthiány, de egy tisztességes tojáskrémhez sem árt, ha van, s a tepsit is legjobb zsírral kikenni. A tejszínnel gazdagíthatunk leveseket, főzelékeket, adhatjuk süteményekhez vagy varázsolhatunk belőle mártás a tésztánkhoz. A mostani példányok viszonylag sokáig bírják, így érdemes időről-időre beszerezni egy-két csomaggal. A tojásból pedig szinte bármi lehet.

Íme a 21 legfontosabb konyhai eszköz - kezdők, figyelem! >>>

A mélyhűtőben szerencsés esetben van legalább két kilónyi hús, alaplé vagy alapléhez felhasználható csont, ami bármilyen levet valóban levessé varázsol.

 Spenót, sóska, zöldborsó, vegyes zöldségek, esetleg málna vagy más bogyós gyümölcs is elkél a mélyhűtőben. A zöldségekből könnyen lehet főzelék, leves, köret vagy saláta, a gyümölcsöket felhasználhatjuk különböző süteményekbe, pohárkrémekbe vagy készíthetünk belőlük turmixokat, smoothie-kat is.

Szekrények

A szekrényekben kaphatnak helyt a fűszereink. A legtöbb fűszernél irányadó, hogy zárt edényben, fénytől elzárva érdemes tartani. Nagyon mutatósak a kinti tárolók, de nem használnak az aromáknak, jobb, ha elzárva tartjuk őket.

Apróság, de megőrjít! 7 tipp háztartási problémamegoldáshoz >>>

A fűszereknél a család ízlése határozza meg, hogy mi kerül a tartókba, de jó ha van otthon só, bors, pirospaprika, kakukkfű, tárkony, majoránna, kömény, bazsalikom, petrezselyem, babér, oreganó, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió.

Az alibi főzőstől a konyhatündérig: az 5 vendégváró típus >>>

A szekrényekbe kerülhet még kakaópor, sütőpor, a salátához való balzsamecet, a levesekhez, főzelékekhez dukáló, 10%-os ételecet, s a különféle olajok. Alapvetően kétféle olajjal már könnyedén ellehetünk, kell egy jó olíva olaj a salátákhoz, s egy, amit a sütéshez használunk. Ez lehet napraforgó-, repce-, kukorica- vagy épp kókuszolaj is. A magokat is tárolhatunk, egy kevés lenmag, tökmag, szezámmag mindig fel tudja dobni a sós aprósüteményeket.

Kamra

A kamra polcaira kerülhetnek az igazi klasszikusok, mint például a rizs, amiből rögtön érdemes kétfélét is venni. Az A vagy B rizsnek aposztrofált alapanyag jó a süteményekhez, a rizibizihez vagy épp a rizses húshoz, de ha valóban finom, önmagában is élvezetes rizsételre vágyunk, akkor jó, ha veszünk egy zacskó basmati- vagy jázminrizst.

Szuper trükk anyukáknak: így készíts állatfigurás palacsintát - videó >>>

A lisztek közül kezdetben szerezzünk be finomlisztet, réteslisztet és egy csomag búzadarát. Bár a legtöbb recept finomliszttel íródik, a valóban könnyű piskótákhoz elkél a rétesliszt, s a darából bármikor könnyedén készíthetünk egy életmentő tejbegrízt.

A polcra kívánkozik még a zsemlemorzsa, néhány csomag száraztészta és a cukor, illetve annak általunk használt megfelelője. Ezen kívül célszerű otthon tartanunk még egy kevés krumplit, lila- és vöröshagymát, egy-két fej fokhagymát, amelyeket szintén jobb, ha nem a konyhában, hanem a kamrában tárolunk.

10 apró sütési trükk, ami megkönnyíti az életed - videó! >>>

Tippek, trükkök, praktikák >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss