Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kisokos: amit a sütésre-főzésre használt olajokról tudni érdemes

default user icon
MME
Bár egyre többen választják az egészséges kókuszolajat vagy az újra felkapott mangalicazsírt sütéshez és főzéshez, azért a háziasszonyok többsége még mindig növényi olajjal dolgozik. Lássuk, mit érdemes ezekről tudni!

1. Ezek a napraforgó-, kukorica-, repce és keverékei olajok főként 1–2 literes kiszerelésben kaphatók.

2. Akár többször is felhasználhatók (pl.: fritőzben sütéskor), de nem szabad 180 °C-nál magasabb hőmérsékletűre hevíteni, és maximum 10 alkalommal lehet bennük sütni, utána ki kell önteni. Persze nem a lefolyóba (érdemes a flakonokat megtartani, azokba visszatölteni a használt olajat), hanem érdeklődni kell, hol lehet leadni.

3. A túlhevített és túl sokszor felhasznált növényi zsiradékban tumorfejlődést elősegítő, ún. karcinogén anyagok keletkeznek, erre bizony figyelni kell! 

4. Főként húsok, főzelékek, mártások, köretek készítésére, de saláták megöntözésére és ételek dúsítására is alkalmasak.

5. A hidegen sajtolt olajokat: kukoricacsíra-, tökmag-, dió-, mogyoró-, szója- és olívaolajokat főként kisebb kiszerelésben (100–500 ml/üveg) lehet megvásárolni.

6. Az olívaolajok közül csak a szűz olajok jó minőségűek, a pomance és sansa feliratú olívolajok csak 1–10%-ban tartalmaznak szűz olajat, a maradék olaj megkérdőjelezhető minőségű!

7. Főként hőkezelés nélkül ajánlatos őket használni, hogy értékes zsírsavtartalmuk ne sérüljön. Salátákra, pácoláshoz, majonézhez, utólagos dúsításhoz kiválóan megfelelnek.

8. A növényi olajok energiatartalma szintén tetemes, tehát hizlalnak!

Ezek is érdekelhetnek

Friss