Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kisokos a fűszerekről: Mit nevezünk egyáltalán fűszernek?

Tágabb értelemben fűszernek nevezünk minden olyan ásványokból, állatokból, gombákból és növényekből nyert anyagot, amelyet illata, íze, zamata, színe vagy tartósító tulajdonsága miatt ételeink elkészítéséhez felhasználunk. Ilyen például a konyhasó, a tintahaltinta és a szarvasgomba, de az ecet és a mustár is.

A fűszerek többsége növényi eredetű. Sütéshez jobban megfelelnek a szárított fűszernövények, mert a frissek hamar megégnek. Főzéshez lehetőleg frisset vagy gyorsfagyasztottat használj, mert jobban kibontakoztatják az aromájukat.

Fűszerként használható növényi részek - Levelek

(babér, bazsalikom, borsikafű, citromfű, kakukkfű, kapor, lestyán, majoránna, menta, petrezselyem, rozmaring, tárkony, zsálya)

Bimbók, virágok

(ibolya, izsóp, kapor, kapri, körömvirág, levendula, sáfrány, sáfrányos szeklice, szegfűszeg)

Magvak, termések

(ánizs, borókabogyó, bors, csillagánizs, kardamom, koriander, kömény, mazsola, paprika, szegfűbors, szerecsendió, szezámmag, vanília)

Héjak és kérgek

(citrom- és narancshéj, fahéj)

Gyökerek, gumók

(fokhagyma, gyömbér, kurkuma, lestyán, torma, vöröshagyma)

Növényi fűszerek fajtái - Őrlemények 

Általában egy évig eltarthatók. A durvább szemcséjű őrlemények valamivel tovább megőrzik aromájukat, mint a fűszerporok, de a felbontástól számított 8 hónap után még aromazáró csomagolásban is veszíthetnek a minőségükből.

Tipp:
Meghosszabbíthatod az eltarthatóságukat, ha a megkezdett tasakok tartalmát áttöltöd légmentesen zárható dobozba vagy kis üvegbe, és száraz helyen tárolod.
A szóródobozos őrleményeket ne tartsd a tűzhely mellett, mert károsodhatnak a hőtől és a gőztől. Pl. a paprikát vagy a curryt a fénytől is óvni kell, máskülönben elveszítik szép színüket.

Morzsolt és aprított zöldfűszerek

Például a bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, majoránna, oregánó, petrezselyem, tárkony vagy turbolya megszárított hajtásairól lehúzott, majd összemorzsolt levelek akár 2 évig is tartják az ízüket. A morzsolásra kevésbé alkalmas fűszernövények, pl. a medvehagyma, zsálya leveleit szárítás előtt felszeletelik, a metélőhagymát pedig felkarikázzák a fűszergyártók. Rozmaringot egész leveles és aprított változatban is forgalmaznak.

Tipp:
A szóróüveg megkönnyítik a morzsolt fűszernövények adagolását. A kiürültet újratöltheted tasakos készítménnyel.

Granulátumok

A felszeletelve megszárított, majd adalékok nélkül szemcséssé alakított fokhagyma vagy vöröshagyma praktikus a rohanós hétköznapokon: nem kell könnyezve hagymát pucolni, sem a szagát a kezedről eltávolítani.

Tipp:
Vigyázz az adagolással, mert szárítva a fokhagyma és a vöröshagyma is intenzívebb aromájú.

Egész fűszerek

Legtovább a különböző magvak és egész fűszerek bírják minőségvesztés nélkül a tárolást. Pl. az ánizs, bors, fahéj, kömény, szerecsendió vagy szegfűszeg 3-4 évig megőrzi illóolaj-tartalmát és ízanyagait.

Tipp:
Szerecsendióból mindig csak annyit reszelj le vagy egész borsból csak annyit törj össze egy kis fűszermozsárban, amennyire a főzéshez éppen szükséged van. Így kevesebb is elég, mert erőteljesebb az aromája.

Gyorsfagyasztott fűszerek

Az aprított bazsalikom, kapor és petrezselyem vagy a különféle zöldfűszer-keverékek, valamint a vöröshagymakocka a frissekkel azonos módon, felengedtetés nélkül használhatók ételek ízesítéséhez, saláták készítéséhez.

Tipp:
Vedd ki a csomagolást a fagyasztóból, kiskanállal szedd ki a szükséges adagot, majd azonnal tedd vissza a fagyasztóba a maradékot.

Jó tanács

Évente vizsgáld át a készletedet, és a szavatossági idő ellenőrzése mellett szaglással is győződj meg a frissességről! A jellegzetes illat eltűnése azt jelzi, hogy a fűszer már az ízéből is sokat veszített, ezért dobd ki.

KISOKOS A FŰSZEREKRŐL: MIKOR MELYIKET TEGYÜK AZ ÉTELBE? 

ÍGY TÖLTSD FEL A KAMRÁD ÉS A HŰTŐD, HA MÉG KEZDŐ VAGY A KONYHÁBAN 

7 EGYSZERŰ ÉTELSPÓROLÓS TIPP JAMIE OLIVERTŐL! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss