Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kismamának réz, szelén, cink

Az egészséges táplálkozás fontos azért is, hogy egészséges utódok születhessenek. A terhesség idején kiemelten fontos a megfelelő összetételű és minőségű ételek fogyasztása. Legjobb a friss zöldségekre és gyümölcsökre hagyatkozni.

A tudomány bebizonyította, hogy egyes ásványok, nyomelemek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Ezek: a kalcium, a króm, a kobalt, a jód, a vas, a magnézium, a mangán, a réz, a szelén és a cink. A kismamáknak különösen az utóbbi három lényeges.

A réz azért fontos, mert a hemoglobin képződése folyamán segít a vas felhasználásában. A terhes nőknek rendszerint kevesebb a hemoglobinja, a magzat több vasat, kobaltot és rezet igényel fejlődése során, így az anyának kevesebb marad. Természetes összetevőként réz található a borjúmájban, a hüvelyes növényekben, a korpás gabonafélékben és a tengeri halakban.

Szelénből gyakran szintén nincs elég az állapotos nők szervezetében. Máig nem egyszerű kezelni a problémát: mit kell enni és inni a megfelelő szelénszint eléréséhez? Sajnos az is tény, hogy a mértéktelen adagolás mérgezést válthat ki. A szelénium jelentős szerepet játszik a szív működésében, bizonyos élő organizmusok újrateremtésében (a C-, A- és E-vitaminokkal együtt). Természetes összetevője a hüvelyeseknek, a brokkolinak és a paradicsomnak.

A cink enzimek tucatjaiban fordul elő. Támogatja a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben, segíti az ivarmirigyek működését, a fehérjék lebontását, a gondolkodást, és fontos szerepet játszik a magzat fejlődésében. Sok cinket tartalmaz a gabonacsíra, a tökmag és a mustármag.

Ezek is érdekelhetnek

Friss