Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Kiskifli, ami valójában vaníliás kifli

Tulajdonképpen diós vagy mogyorós, illetve mandulás tésztából készül, mégis világszerte vaníliás kifliként ismerik azt az aprósüteményt, amelyet idehaza magyar, Ausztriában osztrák, Szlovákiában és Csehországban ottani illetőségűnek tekintenek.

Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia olyan emblematikus, vaníliás porcukorba hempergetett aprósüteményét már rég nem csak az őszi és téli időszakban készítik, mégis illatai, ízei ehhez az időszakhoz kötik leginkább.

Ahogy tartóssá válnak a hűvös napok, nemcsak a cukrászdák kínálatában, de odahaza is mind nagyobb igény támad erre az egykor hagyományosan karácsonyi finomságra, amely évtizedek óta messze túlnőtt az ünnepkörön, és bármely alkalomra készülhet.

Formájának eredetét rendszerint a magyarok török uralom feletti győzelméhez kötik, mint minden félholdat szimbolizáló kiflit. Ezt még a szomszédos országok lakói sem vitatják. Arról nem csupán országonként, de régiónként is megoszlanak a vélemények, hogy az erősen omlós tésztába mely olajos mag őrleménye kerüljön, de a vaníliás cukor egyről sem hiányozhat.

Gyerekkoromban mindig dióval készült, leginkább a felettünk lakó néni által készítettet kedveltem – valahogy más volt, sokkal ízletesebbnek találtam, mint bárki másét. Csakis kiskifliként emlegettük – így egybeírva, ami messze többet jelentett a 3 cm-nél sosem nagyobb, vékonyra sodort kifli formájú aprósüteménynél. A családi szóhasználatba annyira beépült az elnevezés, hogy ma is nehezen említem hivatalos nevén, vaníliás kifliként.

Szinte minden család őriz egy titkos receptet ebből a műfajból – Julcsi nénitől már nincs lehetőségem megkérdezni, mitől voltak az ő kiskiflijei annyira ellenállhatatlanok (a vajtól, a diótól, volt esetleg valami titkos összetevő benne?), még ha nagyon idős korára sokszor a kelleténél tovább tartotta is a tepsiket régi típusú sütőjében, aminek következtében a kiflik alja nem egyszerűen piros, de gyakran sötétbarna lett (azokat szerettem a legjobban). A vaníliás porcukorban meghempergetett apróságokat méretes cseh üvegtányérra rakosgatta – nyilván nem a monarchikus életérzés felidézése motiválta, az idők folyamán mégis ez maradt meg legerősebben az emlékeimben.

Kiskiflit alias vaníliás kiflit gyakran készítek – mindig nagyon apróra, mint egykor Julcsi néni, de jobbára pirított, őrölt mogyoróval. Már a készítés közben ellenállhatatlan az illata!

A tésztájába került rumnak, valamint tojásfehérjének köszönhetően hosszan őrzi ropogós állagát – már ha marad ideje jól záródó süteményes dobozban lapulni.

Olyan klasszikus ez, amit a sütéssel mostanában ismerkedők is sikerrel kipróbálhatnak, de nagyobbacska gyerekek bevonásával közösen is öröm sodorgatni – amennyire fel tudom idézni, komoly feladatnak tekintettem sok-sok évvel ezelőtt.

Két nagy gáztepsire elegendő mennyiséghez a jól bevált recept, ami a gyerekkori ízeket idézi:

Kiskifli – vaníliás cukorba forgatva

Hozzávalók:
20½ dkg süteményliszt
5½ dkg átszitált porcukor
15 dkg hideg, jó minőségű vaj
7½ dkg őrölt pörkölt mogyoró (bokormogyoró vagy török mogyoró)
1 közepes méretű tojás fehérje
2 teáskanál barnarum
1 csipet só
A hempergetéshez:
7-8 dkg vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: 2 nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 175 fokra előmelegítem.
A tojásfehérjét a rummal enyhén felverem. A lisztet a porcukorral és a csipet sóval nagy tálba szitálom. A hideg vajat nagylyukú reszelőn hozzáreszelem. Gyors mozdulatokkal összemorzsolom a hozzávalókat, majd beleöntöm a rummal elkevert tojásfehérjét, és tésztává dolgozom.
A tésztából nagyjából féldiónyi darabokat szakítok, hideg konyhai felületen kis rúddá formálom, a kb. 6-8 mm-es, 6 cm hosszú kicsiny rudakat meghajlítom, és a sütőpapírral bélelt tepsire helyezem. A kiskiflik egy keveset nőnek sütés közben, így megfelelő távolságot hagyok közöttük.
15-18 perc alatt világosra sütöm.

Még melegen minden darabot vaníliával kevert porcukorba forgatok. Ha kihűlt, jól záródó dobozba teszem. 

Teához, kávéhoz, de délutáni beszélgetéshez akár forró ital nélkül is kitűnő. Nem egyszerűen a gyerekkori ízemlékeket, de valamelyest a „régi békeidőket” is visszaidézi.

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Habliliom
Kedves Eszter, nagyon örülök! Dióval vagy mandulával is remek. Azt hiszem ideje lesz újabb tepsikkel sütni :)
Gazrozsa
Kedves Habliliom, az elmúlt hétvégén sütöttem meg ezt a vaníliás kiflit, annyi módosítással, hogy mogyoró helyett őrölt mandulát tettem bele, mert csak az volt itthon a spájzban. Így is remekül működött a recept. Finom!:-) Üdv, Eszter
Habliliom
Judit kedves, nagyon örülök és köszönöm szépen! :) A gyömbéres kekszre visszatérve: nyilván a kandírozott gyömbérek között is komoly különbségek mutatkoznak, remélem azért nem bántad meg. Nagyon jó \"kiskiflizést\", vagy diós kiflizést kívánok nektek!
mijutka
Kedves Habliliom! Családunk kedvence , nálunk diós kifli néven ismert, mert dióval készítjük. Az élmúlt két évben nem sütöttem karácsonyra és nemrég gondolkoztam, hogy bizony,meg kéne sütnöm az ünnepre és itt a cikk mintegy bíztatásként. Köszönet az újabb ötletért ! ui.Még szeptemberben elkészítettem a diós töltelékes a padlizsántekercset, nagy sikert aratott. A gyömbéres keksz viszont nem lett elég aromás, arra gondolok, hogy a gyömbér lehetett a ludas, de attól még finom volt. Üdvözlettel, Judit.
Mindmegette
Kedves Erika! A mascarpone egy zsíros krémsajt, tejszínből készül, préselés nélkül, zsírtartalma 50% körüli. Ez bizony magas, de pont ez a zsírosság oldja ki a fűszerek aromáját, ettől krémes és ellenállhatatlan a vele készült étel. Semlegesnek mondható íze miatt ezerféle módon felhasználható. Minden bizonnyal a tiramisu tette ismerté... Cikkünkből még többen megtudhatsz róla: http://www.mindmegette.hu/mascarpone-nem-csak-tiramisuba-42935 Üdv Mme
gyarmaterika
helo irja már meg valaki hogy miaz a mascarpone ......
Habliliom
Kedves \"mamokam\", bevallom kissé meglepett nem csupán az első, de a következő hozzászólása is. A fenti receptben megadott pontos mennyiség 2 nagy gáztepsi kiskiflire elegendő, amint írtam. Figyelmes olvasó számára az is nyilvánvaló: ez szűkebb közönségnek elegendő mennyiség. Bátran duplázható. Digitális háztartási mérleggel minden könnyedén lemérhető - jól bevált recept. Ennek hiányában egy gyakorlott háziasszony, akit a nickname mögött feltételezni vélek, nehéz elképzelni, hogy zavarba jönne a megoldást illetően. Habliliom Könnyed Konyhájában készült bármely fogás receptjének közreadása során kivétel nélkül ügyelek arra, hogy kezdők és gyakorlottak egyaránt útmutatást kapjanak, egyértelmű és pontos legyen a leírás, sikeres legyen az elkészítés lehetőség szerint minden konyhában - ezt a hagyományt most sem szándékoztam megtörni. Minden jót kívánok!
mamokam
Kedves Pistuc! Á, dehogy, csak nyugodtan oktasson ki legközelebb is... - segítség helyett. Részemről befejeztem a témát, minden jót!
pistuc
Kedves Mamokam! Szerintem egész egyszerűen azért nem kapott (még) választ, mert a cikkírók sem feltétlenül ülnek a nap 24 órájában a monitor előtt, hanem - például - főznek, mosnak, esetleg a számítógép-szerelőre várnak. Habliliom éppenhogy tűzről pattant gyorsasággal szokott válaszolni a kérdésekre. Másfél nap nem nagy idő, és a felvetett problémát sem érzem igazán súlyosnak, sőt valamiféle fricskát sejtek a dolog mögött. De meg ne bántódjék! Üdvözlettel: Pistuc, egykor a Mindmegettén is publikáló blogger
mamokam
Kedves Habliliom! Feltételezem, azért nem kaptam Öntől választ, mert személyében nem szólítottam meg , ezúton kérek elnézést, most pótoltam. Bár a kérdésemre többektől azt a választ kaptam, hogy készítsem el a fél dkg-okat elhagyva... (a recept elolvasása után, első gondolatom nekem is ez volt)..., ezt fogom tenni. Azért örültem volna, ha egy profi (receptek sokaságát közkincsé téve) háziasszonytól választ kaptam volna. Minden jót kívánok.

Magazin