Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kísérletezzünk bátran!

Édes-savanyú saláta cukkinivel, mungóbabbal és mangóval, szezámmagos kéreg alatt sült csirkemellfilével... A cukkinit és a csirkemellet ismerjük, Zsolt receptjével pedig ihletet meríthetünk változatosabb felhasználásukhoz!

Ha különlegesebb étellel akarunk kísérletezni, muszáj az alapanyagok beszerzésénél is elidőzni. Fontos, hogy a világ melyik részéről származó alapanyagot akarjuk felhasználni a főzéshez, mert ez sok mindent befolyásolhat. Nem biztos, hogy a dundi, díszdobozba rakott mangó jóízű, vagy hogy a hibátlan zöld levelű ananász lesz a nyerő választás. Én sokszor előtérbe helyezem a kevésbé szép, már leértékelt árut, igen gyakran jobban járunk így. Aki nem tudja, milyen egy igazi mangó, egy igazi mangalica kolbász vagy egy igazi avokádó, az nagyot csalódhat. (Az utóbbiból a kőkemény példányokkal nem sokra megyünk, keressük a puhábbakat és ráncosabbakat, azok sokkal lédúsabbak.)

Az az igazi, ha először a nagymamánál kóstolod a húslevest és a töröknél a kebabot. Kell a megfelelő viszonyítási alap. Próbálgatni kell az ízeket, még ha merészek is. Lehet, hogy egy recept először nem fog ízleni, de akkor igazítsd a saját ízlésedhez! Minden alapanyagból csoda varázsolható!

Édes-savanyú saláta cukkinivel, mungóbabbal és mangóval, szezámmagos kéreg alatt sült csirkemellfilével

Hozzávalók 4 személyre:

1 db cukkini
10 dkg mungóbab csíra
1 db érett mangó
1 csokor petrezselyem
4 szál zöldhagyma
½ dl rizsecet
1 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál mogyoróolaj
6 evőkanál méz
1 friss chilipaprika
3 evőkanál étolaj
4 db csirkemellfilé
4 szelet toast kenyér
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szezámmag
2 púpozott evőkanál vaj

 

Elkészítés: 1. A cukkinit megmossuk, és a zöldséghámozóval hosszanti irányban, folyamatosan forgatva a zöldséget, vékony csíkokra vágjuk a magos részig.



2. A mangót meghámozzuk, és zöldséghámozóval vékony csíkokra vágjuk. A cukkinihez és a mangóhoz adjuk a babcsírát, a petrezselymet és a vékony karikákra vágott zöldhagymát. Ízesítjük sóval, borssal, rizsecettel, szezám- és mogyoróolajjal, mézzel, és apróra vágott friss chilivel (a friss chili magjait először kaparjuk ki, és úgy vágjuk a paprikát apróra).

3. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben - 3 evőkanál étolajon - egészben elősütjük.

4. A toast kenyeret a fokhagymával, a szezámmaggal és egy csipet sóval összedaráljuk, majd a szobahőmérsékletű vajjal összedolgozzuk. A kenyérmasszát az elősütött csirkemellekre osztjuk, elsimítjuk rajtuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.



5. A sült húst szeleteljük, és a saláta mellé tálaljuk. Illatos könnyű fehérbort kínálhatunk mellé.

Tipp: növelhetjük a szezám ízt, ha pörkölt szezámmag olajat adunk a masszához.

Elkészítés: 25 perc
Fogyasztható: azonnal

 

Mungóbab, te drága!

A mungóbab csíra kapható friss állapotban, de mindig figyeljük, hogy 1 napnál ne legyen öregebb! A mungóbab pedig konzerv formában már elég sok helyen elérhető. Maga a csíra igazi csemege, tele vitaminnal, kevés kalóriával, friss borsóra és babra emlékeztető ízzel, szinte bármilyen salátához, vagy készételhez jó. Lehet köret is ázsiai vagy mediterrán ételek mellé. A babot pedig használhatjuk leveshez, krémleveshez, nyákleveshez (a szakmában a keményítőt tartalmazó anyagból készült levest nevezik így, ahol nincs külön keményítő hozzáadva), egytálételekhez és salátákhoz - ugyanúgy, mint a többi babfélét.

A szezámmag különleges ízei

A szezámmagot nagyon szeretik a papagájok, viszont a mag olajtartalma megpörkölt állapotban igazi finom csemege a mi számunkra is. Hasonlóképpen a többi olajos maghoz (mák, dió, tökmag) megpirítva nagyon finom illata van, jelen receptnél ez az íz remekül passzol az alapanyagokhoz, és kellemes ázsiai ízeket idéz. Ezt már csak tovább fokozza a szezámolaj, ami szintén egyedülálló.

Friss morzsa

A fűszeres kéreghez friss toast kenyeret javaslok, amit konyhai aprítóval érdemes ledarálni. Ha mondjuk túrógombócot készítünk, és morzsát akarunk hozzá pirítani, ezt a technológiát ismét elő lehet venni, ugyanis a friss darált kenyérből, vajjal és cukorral pirított morzsánál jobbat el sem lehet képzelni. Ilyen apróságon múlhat egy felejthetetlen étel íze, melynek emléke örökre megmarad. Szép fehér tányér, gőzölgő túrógombóc, rászórva egy nagy kanál frissen pirított morzsa, tejföllel nyakon öntve, mellé pedig egy késői szüretelésű bor, nem is kell ennél több. Ez a morzsa a vajjal elkeverve bármilyen húshoz használható (csirkemell, sertéskaraj, mangalica szűz, lazac, fogas, angolna).

Ezek is érdekelhetnek

Friss