Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kis karácsonyi italajánló

Lassan megint búcsúzunk egy esztendőtől és persze belépünk egy újabba. Ilyenkor mindig számot vetünk, mi történt velünk az elmúlt évben, és persze tervezzük a jövőt is egyben. Bízunk abban, hogy jobb jön, mint az előző volt, de az eredményt csak egy év elteltével ismerhetjük meg.

Mostantól az év végéig mi a számvetés helyett ajánlunk: természetesen az ünnepi menühöz ezt meg azt. Most elsőként Mackós Miksa barátom válogatott a magyar borokból, mit is tegyünk az ünnepi asztalra a különféle karácsonykor megszokott ételek mellé.

Kis karácsonyi italajánló

Hát kérem, közeleg a karácsony, s így két héttel az ünnep előtt miről is írhatnánk, mint az ünnephez kapcsolódó terített asztalról. Hiszen ilyenkor egy kicsit megcsappantjuk pénzkészleteinket, és pocakunk oltára mellett azért Bacchusnak is áldozunk.

Ebben szeretnék most segítségetekre lenni, kedves Haspárti Barátaim, hiszen az ünnepi teríték nem csak a nagyiról ránk maradt porcelánt jelenti, hanem a válogatott finomságok mellé illő nemes italokat is, hiszen egy rosszul választott bor elronthatja minden nemes hevülettől áthatott fáradozásunkat.

Nézzük hát, mi is illik kedvenc alapanyagainkhoz!

Halászlé és rántott hal nélkül nincs karácsony…

A halételekhez általában száraz vagy félszáraz, könnyű fehérbort ajánlunk, az úgynevezett halbor a legszárazabb fehérbor, alacsony (maximum 11,5 %) alkoholtartalommal. A halhús kéntartalmú aminosavai nem viselik el az édességet. A barna húsú halételekhez, halászléhez viszont zamatgazdag kadarkát, rozé- vagy sillerbort adjunk, esetleg könnyebb vörösbort.

Fehér húsú halételek: könnyű, száraz fehérbor (mőcsényi chardonnay, balatonboglári olaszrizling, balatonboglári chardonnay, badacsonyi kéknyelű, dörgicsei olaszrizling, somlói olaszrizling, balatonszőlősi sauvignon blanc).
Barna húsú halak (ponty, paprikás, halászlé): könnyű rozé, siller vagy vörösbor (kiskunfélegyházi kékfrankos, villányi kékoportó).

Karácsonyi pulykasült

A fehér húsú szárnyasokhoz fajtájuktól és készítési módjuktól függetlenül lágyabb, fűszeresebb, száraz fehérbort ajánlunk (villányi olaszrizling barrique, badacsonyi kéknyelű, csopaki muscat ottonel, dörgicsei sauvignon blanc, egri királyleányka, etyeki chardonnay, siklósi olaszrizling).

Válogatott disznóságok…

A könnyebb bortól a testesebb fehérborig (királyleányka, hárslevelű, juhfark, rajnai rizling, rizlingszilváni, chardonnay), esetleg rozébort, illetve sillerbort ajánlhatunk. A sült és grillezett húsokhoz a könnyebb vörösbortól a középnehéz vörösborig (zweigelt, merlot, kékfrankos) is ajánlhatunk.

Egészben, vagy frissen sütött húsok: száraz, kemény fehérbor vagy vörösbor (etyeki rajnai rizling, somlói hárslevelű, dörgicsei sauvignon blanc, villányi kékoportó, soproni cabernet sauvignon, balatonboglári kékfrankos)
Főtt, párolt hús: száraz fehérbor vagy könnyebb vörösbor (móri királyleányka, balatonboglári rajnai rizling, etyeki chardonnay, kiskunfélegyházi kékfrankos)
Könnyebb belsőségek (velő, mirigy): világos sör, könnyebb fehérbor (Zipfer, Soproni, Borsodi, somlói olaszrizling)
Nehezebb belsőségek (vese, máj, szív, pacal): középnehéz vörösborok (soproni kékfrankos, balatonboglári kékfrankos)
Sertéscsülök: sör

Egy kis borjú?

Könnyebb, szárazabb fehérbortól testesebb fehérborig (rajnai rizling, olaszrizling, rizlingszilváni, cirfandli, chardonnay, sauvignon blanc, furmint). A zsírosabb, pirospaprikával elkészített borjúhúsokhoz siller- és rozéborokat is ajánlhatunk.

Egészben vagy frissen sütött: száraz, zamatos fehérbor (balatonboglári chardonnay, mőcsényi chardonnay, somlói furmint, tokaji furmint)
Főtt, párolt: könnyű fehérbor (balatonszőlősi olaszrizling, sauvignon blanc)
Könnyebb belsőségek (velő, mirigy): minőségi világos sör, könnyebb fehérbor (Zipfer, somlói olaszrizling)
Nehezebb belsőségek (vese, máj, szív): középnehéz vörösborok (soproni kékfrankos, balatonboglári kékfrankos)

Esetleg marha?

A marhahúsból készült ételekhez főként száraz, vagy félszáraz, középnehéz, vagy testes vörösborokat ajánlunk.

Egészben, vagy frissen sütött: testes, zamatos vörösbor (villányi merlot, helvéciai cabernet franc, villányi cabernet sauvignon és franc cuvée, egri cabernet sauvignon, villányi cabernet sauvignon barrique).
Főtt húsok: nem nagyon tüzes vörösbor (egri merlot, szekszárdi bikavér).
Könnyebb belsőségek (velő, mirigy): sör, könnyebb fehérbor (Steffl, Soproni, Heineken, somlói olaszrizling).
Nehezebb belsőségek (vese, máj, szív): középnehéz vörösborok (soproni kékfrankos, balatonboglári kékfrankos).
Párolt húsok: testes, zamatos vörösbor (kiskunfélegyházi kékfrankos, villányi cabernet sauvignon).

Vagy vaduljunk egy kicsit?

A vadszárnyasokhoz, készítési módjuktól függően testesebb fehérbort (pécsi cirfandli), és testesebb vörösbort is ajánlhatunk (balatonboglári cabernet sauvignon, egri merlot, villányi cabernet franc).

A vadhúsokhoz a vad fajtájától, és az étel elkészítési módjától függetlenül mindig fanyar, nehéz vörösborokat ajánlunk (egri merlot, villányi pinot noir, szekszárdi bikavér).

Na és mi lesz a töltött káposztával?

Mindenképpen száraz, kemény fehérbort ajánlunk (rajnai rizling, somlói hárslevelű).

Boldog ünnepeket, egészségetekre!

Mackós Miksa

Dzsafi barátom igazán kitett magáért, kapkodhatjuk fejünket és válogathatunk a jobbnál jobb italok közül.

Jövő héten karácsonyi menüajánlóval, hozzá való receptekkel jövök, addig is kellemes készülődést, és persze eredményes bevásárlást mindenkinek!

Ezek is érdekelhetnek

Friss