Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy kedves, könnyen szerethető szőlőfajta: bemutatjuk a királyleánykát!

default user icon
MME
Ha maradnánk az Irsai-cserszegi, azaz az illatos fajták vonalán, de már kipróbálnánk valami újat, akkor bátran nyúljunk a királyleánykához, amely a nevéhez méltóan azonnal el fog minket bűvölni.

A Királyleányka régi, Kárpát-medencei, erdélyi eredetű fajta. A kövérszőlő és a leányka természetes kereszteződéséből jött létre, ma már a hungarikumok listáján is megtaláljuk a nevét. Egyesek szerint megegyezik az Erdélyben található fetească regalăval, de a szakirodalmak közül sok cáfolja, és két külön szőlőfajtaként említik.

Ha fel szeretnénk ismerni, akkor nyitott, kerek formájú levelet keressünk, a fürtjei tömöttek és kicsik. Szeptember közepén-végén érik, és bőven terem, de sok munka van vele, főleg a lombozatával. A szárazságot nem szereti, nagy melegben elveszítheti elegáns savait, így figyelni kell az optimális szüreti időpont kiválasztására is, hogy megmaradjon az a filigránság, ami miatt olyan kedvelt.

Említettük már, hogy Erdélyből származik, így Romániában is megtaláljuk, nálunk pedig olyan 900-1000 hektár körül termesztik, főleg a Balatonboglári, a Tolnai, az Egri, az Etyek-Budai, a Móri, Neszmélyi, Mátrai és a Pannonhalmi borvidékeken. De persze néhány hektár szinte mindenhol fellelhető belőle.

Az illatos szőlőfajták közé sorolható, fajtaborként és házasításokban is megtaláljuk. A borára jellemző, hogy könnyed, parfümös, gyümölcsös. A tartályt preferálja, a hordós érlelés elnyomná a könnyedséget, ráadásul nem is érdemes hosszan tartani, egy-két év alatt ajánlott meginni az otthon található palackokat, és élvezni a gyümölcsös, primer aromákat. A száraz királyleánykák mellett találunk félédes és késői szüretelésű édes tételeket is. Habzók, gyöngyözők alapborának is használják, sőt alkalmas a tradicionális készítésű pezsgőkhöz is.

Illatában megtaláljuk a fehér virágokat, a bodzát, a kamillát és főleg a rá leginkább jellemző szőlővirágot, aromái között a zöldalmát, az egrest, a citrusokat és a körtét. Általában érezni benne egy kis édességet, ami miatt igazán populáris. Kedves, könnyen szerethető bor elegáns savszerkezettel, alacsony alkohollal.

Mindaz a finomság, ami a királyleánykát jellemzi, az asztalnál is szerepet kap. Figyeljünk arra, hogy ne nyomjuk el sem túl erőteljes ízű alapanyaggal, sem erős fűszerezéssel. Előételek, apró falatok mellé ideális, zöldsalátákhoz, csirkéhez, halhoz, tenger gyümölcseihez bátran választhatjuk. A kevésbé intenzív ízű sajtok jól passzolnak hozzá, de akár friss kecskesajttal is jó. A zöldfűszerek közül a menta, a bazsalikom vagy a citromfű mind-mind ideális, és ha ehető virágokkal dobnánk fel egy fogást, akkor is gondoljunk a királyleánykára mint boropcióra.

Balla Királyleányka 2019

A Balla Géza Pincészet Ménesen, a hajdani híres Arad-Hegyaljai történelmi borvidéken található. A 120 hektáros birtokon elsősorban hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat gondoznak. A pincészetnél arra törekszenek, hogy visszaadják a borvidék ismertségét a tradicionális és a modern technológiák által ötvözött borokon keresztül. A Királyleánykát, mint itteni eredetű fajta, kiemelten kezelik. A reduktívan elkészített bor virágos, gyümölcsös aromái, frissessége és finom savai megmutatják, hogy miért is érdemes ezt a fajtát választani.

Kősziklás Királyleányka 2019

A Kősziklás Borászatot 2008-ban alapították, a nevét az egyik dűlőjükről kapta. A Neszmélyi borvidéken található birtok 40 hektár szőlőterülettel rendelkezik. Elsősorban reduktív jellegű fehér-, illetve rozéborokat készítenek, de egyre nagyobb hangsúlyt kapnak már a fahordós fehér- és vörösborok is. Céljuk, hogy megtalálják azokat a szőlőfajtákat és a hozzájuk leginkább illő borkészítési eljárásokat, melyek jól tükrözik a Neszmélyi borvidék valódi értékeit. A királyleánykájuk tartályban készült, a szőlővirágos, barackos aromák mellett egy kis maradék cukor teszi kedvessé a bort.

Éliás Pince Tavaszi szél Királyleányka 2019

A Badacsonyban található pincészet igazi balatoni életérzést kínál mindazoknak, akik meglátogatják a borászatot, hogy helyben kóstolják a borokat és nézzék meg a gyönyörű panorámájú dűlőket. A pincészetnél a tradicionális szőlők mellett nemzetközi fajtákkal is kísérleteznek. A rájuk jellemző, egyedi, de mégis badacsonyi stílusú borokat szeretnének készíteni. A hűtött erjesztéssel és tartályos érleléssel készült királyleányka rengeteg gyümölccsel kápráztat el bennünket, egyszerre üde és elegáns bor. Zöldfűszeres halak vagy kecskesajt mellé feltétlenül próbáljuk ki!

Ezek is érdekelhetnek

Friss