Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 izgalmas gasztrobabona, nem csak az újévre

Az új esztendő első napjaihoz számos hagyomány és hiedelem köthető - többek között az sem mindegy, hogy mikor mit eszünk. De az év többi napján is érdemes odafigyelni néhány gasztrobabonára!

1. SZERENCSEHOZÓ MALAC

A szerencsehozó ételekre főként újévkor kerül nagy hangsúly. A malac az orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből, így tehát sok-sok sertéshúst érdemes enni az új esztendő első napjaiban. Azonban van, ami tiltólistás: baromfit és halat azért nem eszünk ilyenkor, mert a hiedelem szerint a szárnyasok elkaparják a szerencsét, a hallal pedig elúszik a szerencsénk. 

2. PÉNZT ÉS BOLDOGSÁGOT HOZÓ FINOMSÁGOK

A sokszemű ételek, mint a borsó, a bab, vagy a lencse a gazdagságot szimbolizálják, az olaszoknál pedig ugyanezt jelölik a szőlőszemek. Ezek is főképp újévkor kapnak szerepet, mint ahogy a boldog, hosszú életet hozó rétestészta is.

3. A kiömlött só 

Az egyik legismertebb gasztrobabona a kiömlött só esete. Régen ezt egy igen rossz ómennek tartották, úgy gondolták, ez a „baleset” balszerencsét, és veszekedést hoz. A dolog eredete állítólag a keresztény hagyományokra vezethető vissza. Azt mondják, Júdás kiborította a sót az utolsó vacsorán nem sokkal azelőtt, hogy elárulta Jézust. A másik magyarázat az lehet, hogy a só drága portékának számított, így pazarló kiborítását szerencsétlenségnek tartották. A babonának állítólag feloldása is van: magunk mögé kell szórni valamennyit a kiömlött sóból.

4. Az áldást hozó rizs

A mai napig hagyomány, hogy a násznép megszórja rizzsel az ifjú párt, amikor kilépnek a templom ajtaján. Hogy miért? Mert azt remélik, hogy a rizs gyors gyermekáldást hoz. De nem csak a rizsnek, a gyümölcsöknek is fontos szerepe lehet az esküvő napján. A hiedelem szerint ha a menyasszony összenőtt gyümölcsöt eszik, akkor ikrei fognak születni.

5. a bűvös Kenyér

A kenyérrel több oknál fogva is óvatosnak kell lenni, ugyanis „aki rálép egy kenyérdarabkára, éhséget szenved”. Ezért ha a babonás házaknál egy darabka kenyeret a földön látnak, vagy leejtenek, nyomban felkapják és „uram bocsáss"-t kiáltanak, majd megcsókolják, és védett helyre teszik. De az sem mindegy, hogyan rakjuk le a kenyeret: nem szabad úgy fektetni, hogy alsó lapja az ég felé forduljon, ez ugyanis szerencsétlenséget hoz a házra. A cikk a Szerencsejáték Zrt. Sok szerencsét! sorsjegyének támogatásával készült.

 Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss