Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért fontos, hogy a fiatalok fogyasszanak tejet!

A tej és a tejtermékek olyan létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat, zsírsavakat, fehérjéket stb.) rejtenek, amelyekre ‒ egészségünk megőrzése érdekében ‒ minden életkorban szükségünk van.
Kiknek fontos különösen a tej?

A gyermekek és a fiatalok számára azért is nagyon fontos a mindennapi tejfogyasztás, mert csontjaink későbbi épségét az addig a csontokban elraktározódott kalcium mennyiség határozza meg. Kalcium van a gabonafélékben, zöldség félékben és gyümölcsökben, valamint a húsokban is, de jóval kevesebb, mint a tejben és tejtermékekben. Emellett a tej a gyerekek egészséges fejlődéséhez szükséges szinte valamennyi tápanyagot tartalmazza.

Mivel a kalcium csontokba való beépülése nagyjából 25 éves korban fejeződik be ezen életkor alatt nagyon fontos a rendszeres kalciumbevitelről való gondoskodás. Mivel az ún. "csúcscsonttömeg" kialakulása fiatalkorban történik, csúcscsonttömeg akkor lesz elegendő, ha a gyermek kalcium és D-vitamin ellátottsága megfelelő, azaz sok tejet és tejterméket fogyaszt. A D-vitamin a kalcium bélcsatornából történő felszívódását és a csontokba történő beépülését szabályozza. Hatását a csontosodást irányító egyéb hormonokkal (mellékpajzsmirigy hormonja) és vitaminokkal (A, C, E) együtt fejti ki. Köztudottan az ember bőrében lévő előanyagokból is keletkezik D-vitamin a nap ibolyántúli sugarainak a hatására, ezért fontos, hogy gyermekeink minél többet tartózkodjanak a szabad levegőn!

Megjegyzendő még, hogy a mozgásszegény életmód, a számítógéphez nőtt ifjúság körében ugyanúgy elősegíti a későbbi csontritkulást, mint a kalcium- és D-vitaminhiányos táplálkozás, ezért a sportos életvitel elsajátításával is sokat tehetünk egyészségünk megőrzéséért, gyermekeink egészségéért.

De sokan laktózérzékenyek…

Természetesen laktózérzékenyként sem kell lemondanod az egészségvédő anyagok tárházáról, manapság szinte minden tejtermék elérhető laktózmentes változatban is.

Mit ad még a tej?

A tejfogyasztás növekedése hozzájárul az egészséges táplálkozás elterjesztéséhez, és az ágazatban meglévő munkahelyek megtartásához is. A tejágazatban foglalkoztatottak biztos megélhetése hozzájárul az ágazat sikeréhez, összességében a bruttó hazai össztermék növekedéséhez is.

Végül, de nem utolsósorban, hogyan lenne tej nélkül túrógombóc, vaníliafagyi, palacsinta vagy madártej?

Ezek is érdekelhetnek

Friss