Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Boldog holdújévet! 5 szerencsehozó kínai étel

Úgy érzed, hogy bár becsülettel etted a mákos bejglit karácsonykor, a lencsét és a malacsültet újévkor, a beígért szerencse eddig nagy ívben elkerült? Nos, mivel a kínai naptár szerint még az óévben járunk, elképzelhető, hogy csak pár nap múlva indul el feléd a szerencse áradása. Eláruljuk, mit kell enned a holdújév alkalmából, hogy ez a legnagyobb valószínűséggel meg is történjen!

Idén február 8-ra esik a legnagyobb kínai ünnep, a holdújév. Ez a távol-keleti hagyományok szerint egy 15 napos családi fieszta, sárkányos karnevállal és sokfogásos lakomákkal. Mint minden ünnepnek, ennek is megvannak a maga babonái: mit kell enni, és inni,hogy az új esztendőben minden a legjobban alakuljon. Íme az 5 legfontosabb:

#1 JIAO ZI, AVAGY KÍNAI GOMBÓC ALIAS SZEReNCSeSÜTI

Mivel úgy néznek ki, mint valami antik aranypénz, a gombócok (vagy inkább batyuk), amelyeket főzve és sütve egyaránt fogyasztanak - nálunk az utóbbi változatban ismert, "szerencsesüti" néven -, a jólétet szimbolizálják. Általában a holdújév első napján éjfélkor, és másnap reggel szervírozzák, és aki azt kapja, amelyiknek a közepébe készítéskor pénzérmét rejtettek, az lesz a legszerencsésebb a következő évben.

#2 RIZS

A rizs,  mint a termékenység örök szimbóluma, már önmagában is valódi szerecsehozónak minősül, de a holdújévkor készített rizssütemény, a nian gao, amit szó szeritni fordításban "magas sütemény"-nek is hívhatunk, különösen hatásos: ha ilyet eszünk a 15 nap alatt, akkor a következő évben, a velünk szemben támasztott legmagasabb elvárásoknak is képesek leszünk megfelelni.


#3 EGYBEN SÜLT FOGÁSOK

A teljessésget és harmóniát, az új évben, az egyben sült ételek - elsősorban hal és kacsa - biztosítják, és a melléjük köretként felszolgált hosszú, vágatlan rizstészta hosszú életet prognosztizál elfogysztójának.

#4 CITRUSFÉLÉK

A babona szerint, a mandarin és a narancs jólétet és szerencsét hoz, így ajánlott ezekből bőséggel fogyasztani a holdújév napjaiban. A citrusfélékbe vetett hit azonban nem csupán azok aranyhoz vagy a naphoz hasonlatos, ragyogó színüknek köszönhető, hanem annak is, hogy a mandarin szó kínaiul szerencsét, a narancs jólétet is jelent.

#5 VALAMI ZÖLD

A zöld színű ételek szintén nem maradhatnak ki az újévi menüből, mivel ezek -  a zöldbab, a spenót, a sóska, a brokkoli, és az összes zöld társuk- a pénzt és a boldogulást jelképezik.

Itt megtalálsz mindent a kínai konyháról >>>
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin