Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Kínai csípős-édes-savanyú - azaz amikor megharagudtam Ben bácsira

default user icon
16 4.2/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • kb. 60-70 dkg csirke- vagy pulykamell
  • 1 zöld + 1 sárga kaliforniai paprika
  • 2-3 közepes fej vörös- vagy lilahagyma
  • 1-1,5-2 nagy szál sárgarépa (ki mennyire szereti)
  • 1 dobozott felkockázott ananász (a leve is)
  • 1-1,5 l paradicsomlé (legyen bőven, nem baj, ha több, ettől függ, mennyi leve lesz az ételnek)
  • kókuszreszelék (ha lehet: durvább)
  • 1 citrom leve, héja (vékonyan hántva, egyben)
  • bors
  • gyömbérpor
  • őrölt chilipaprika
  • olaj
  • liszt vagy étkezési keményítő
  • kellhet még esetleg egy kis cukor

Elkészítés

    Szükség lesz:
    Ha van egy jó minőségű wokod, arra. Ha nincs (nekem sincs), akkor egy nagy teflonserpenyőre és egy nagy lábasra (az ételt abban főzzük készre, mivel serpenyőben nem fog elférni, a wokkal könnyebb lenne a helyzet).

    Előkészítés:
    A húst vágd egyforma csíkokra.
    A paprikákat szintén vágd csíkokra (kb. fél centiméteresekre).
    A sárgarépát vágd hámozás után minimum 4 cm hosszú és gyufaszálnyi csíkokra. Ssokat segíthet egy spéci zöldséggyalu. (Nekem nincs ilyen. Ha neked sincs, akkor először gyaluld le uborkagyalun, majd elő az éles nagykéssel, és vágd gyufaszálnyira).
    A hagymákat is gyaluld le, 2-3 mm-nél nem vastagabbra.

    Főzés:
    Száraz teflonserpenyőben (vagy wokban) pirítsd aranyosra a kókuszreszeléket(NEHOGY megégjen!!), tedd fére egy tányérra. Hevíts jó minőségű olajat, a húscsíkokat ezen süsd meg hirtelen, sózd, borsozd a vége felé. (A hús kb. 3/4-ig legyen kész.) Ezt is tedd félre egy tálra, ha levet engedett, azt is öntsd mellé.
    Tégy újra olajat a serpenyőbe, hevítsd föl, s ebbe tedd pirulni a zöldségeket (csak a nyerseket!). Sózd is meg őket. Nagy lángon óvatosan forgasd-pirítsd, közben a hús után az edényre sült pörzsanyagokat is kapargasd hozzá. Akkor vagy kész, ha a sárgarépa még finoman roppan fogad alatt, ugyanígy a paprika.
    Tedd át a lábasba, öntsd nyakon a paradicsomlével, mehet bele az ananász levestül, a citromlé és a héj, a hús. Sózd még, ha szükséges. Közepes lángon rottyantsd össze az egészet úgy 15-20 perc alatt. A gyömbért és az erőspaprikát a főzés vége előtt néhány perccel javaslom az ételbe tenni, hogy ne veszítsen a zamatából-erejéből. Legvégül kissé sűrítsd be némi keményítővel, esetleg liszttel, hogy szószosabb legyen. (Én szoktam bele tenni cukrot is, hogy kissé édeskés is legyen.)

    Tálaláskor jó bőven szórd meg a pirított kókusszal. Köretként rizs illik hozzá, de pennével is finom!

Megjegyzés

Egyszer megkívántam a Ben bácsi féle szószt, de a mennyiség-ár arányt viszont felháborítónak találtam. Nehogy már én ne tudjak ilyet vagy jobbat csinálni! Ebből a haragból született ez a kreáció. :-))
Szép, színes étel, ha szereted az egzotikus ízeket, vendégvárónak is kitűnő, jól tűri a fagyasztást is.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

EgoSum
HAli GordonRemzi! Köszi, örülök, hogy ízlett! Sajnos nem találom, hogy hol lehet a recepten szerkeszteni.. Jó ideje nem főzöm egybe a húst a szósszal, hanem olajon jó ressre pirítom és szójaszósszal meglocsolgatva sütöm készre a serpenyőben dobálgatva- forgatva. A végén ha van kedvem és van itthon akkor jó bőven megszórom szezámmaggal- ilyenkor viszont az ételre már nem teszek kókuszreszeléket. A zöldséges szószt minden előtt főzöm, hogy már készen várja a húst. Ha rizst is tálalok mellé, a következőképp járok el: a rizst megfuttatom kevés olajon ( kb 1 evőkanálnyi) óvatosan, keveset mozgatom villával, hogy ne törjenek el a szemek! Amennyi űrtartalmú rizst vettem, annak a 2x -e vizet/ hús alaplét vagy a kettő kombóját öntöm rá, lehetőleg minél forróbb állapotú legyen a folyadék, HA azt szeretném, hogy NE ragadjon annyira a rizs. Ha kicsit ragacsosabban szeretném, akkor hidegen öntöm a forró rizsre ( megpattannak a rizsszemek és jobban kiszabadul a keményítő...). Picike lángon kb. 20 percig főzöm- ha hideg folyadék került a rizsre, akkor az újraforrástól kb. 15 percig. Majd lefedve állni hagyom ( 10-15 perc) ! ( HIDEG FŐZŐLAPRA HÚZD LE, MERT A MARADÉK HŐ ODAKAPHATJA AZ ALJÁT!!) A rizst zöldséses szósz rotyogása és a húskészítés előtt követem el. Így kb egyszere lesz megfelelő meleg minden.
GordonRemzi
Kedves Ego Sum! Köszönet,hogy egy bolti mü xar helyett friss alapanyagokból készült fincsi nyami receptjét megosztottad. Semmi izfokozó,meg antioxidáns,meg E-vitamin.Bravó.
EgoSum
Mamokam! Persze, miért is ne? Örülök, ha ízlett, olvasd el az egyel lejjebb lévő hozzászólásomat, abban szerepel az új változat is, amiben pontosan van szójaszósz!!
mamokam
Kedves EgoSum! A fiam rajong a kínai csípősért, ezt is elkészítem neki. A kínai ételekhez sok szójaszószt használnak - ami egyben sűrít is- a receptedben a sót nem lehetne szójaszósszal \"kiváltani\"? Köszönöm a recepted és a válaszodat is.
EgoSum
Szia mindenki! Zazi vagyok, ( Ego Sum) mili461: mikor mit, ha kifogy a házi, boltit! Azóta kicsit átgondoltam a recipét, és külön szoktam megsütni a husit, és az új változatban szerepel szójaszósz! :-)) Gyakorlatilag megpirítom a husit, jó alaposan szinte készre, aztán lötty a szójaszósz és megszórom szezámmaggal, ez klasszul rátapad. ( többnyire) A zöldséges szószt meg külön a rizst is persze külön, és a \" hegyibe\" meg mehet tálaláskor a pirított kókusz. Ja és a zöldséges szószban nagyon jól megfér egy adag bambuszrügy, ha akad... tipetupa1: Örülök, hogy ízlik!! :-) Köszönet a bátorító dicséretekért!!!
mili461
Kedves Zazi! Hadd kérdezzem meg, házi paradicsomlét használsz, vagy boltit. Feltételezem hogy az utóbbit, mert a házinak sokkal diminánsabb íze van, így kicsit elvitte a több ízt, de utánapótoltam , így fincsi lett. :) Nekem edig elképzelhetetlen volt kínai étel szójaszósz nélkül, pedig lám...... :)
tipetupa1
A válogatós férjem az első falat után közölte, hogy sokkal jobb mint az eredeti. Tényleg nagyon finom! Köszönjük!
vatuttika
Kedves Zazi!Most fedeztem fel a receptedet és csak azt szeretném mondani,nagyon kedvelem a leírásod stílusát és nagyon jó a recepted!Szia-szia!
gyongyos10
Kedves EgoSum, tobbszori kiprobalas utan ment a csaladi recepttarba es felvetetett a kedvencek koze:) Koszonet !
Krumplisbuci
Köszönöm szépen a receptet! Nagyon finom, és tényleg meglepően hasonlít a Ben bácsi féle szószra! Nekünk nagyon ízlett!

Hasonló Receptek

X

Nem ez a legjobb Kínai csípős-édes-savanyú - azaz amikor megharagudtam Ben bácsira recept?


Magazin