Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kíméletes évkezdés téli zöldségekkel

Elmúltak az év végi egymást érő lakomázások, és bizony még a legnagyobb lelkesedés mellett is alábbhagy ilyenkor a konyhai foglalatoskodás iránti vágy. Jól jönnek hát az igazán könnyű, ropogós és alakbarát harapnivalók, amelyek gyorsan elkészülnek!

Ki ne szembesülne vele, mennyire ellenállhatatlanok voltak a tartalmas fogások, desszertek? Nem is kívánja már a szervezet a nehéz ételeket. Január elején jólesnek a könnyű, kímélő harapnivalók, amelyeket lelkiismeret-furdalás nélkül lehet falatozni. Természetesen az év végi nagy beszerzések következtében itt a konyhában is számos olyan alapanyag várakozik még a felhasználásra, amelyekre nem került sor korábban.

Sárgarépa minden háztartásban akad, méghozzá rendszerint bőségesen. Olcsó, valóban ízletes és rendkívül jótékony, vitamindús zöldségféle. Mégis ritkán lesz belőle főszereplő, pedig kitűnő saláta készülhet belőle.

Hogy még azok kedve is megjöjjön a ropogtatásához, akik egyébként nem tekintenek rá különösebb élvezettel, ezúttal olyan szalagokká szeleteltem, amelyek már a formájukkal is felkeltik a kíváncsiságot. Hát még az egyszerű, de zamatos ízkombináció! Igazi vitaminbomba, ami percek alatt elkészül.

Sárgarépasaláta – enyhén fűszerezve

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg zsenge, zamatos sárgarépa
3 db kisebb salotta (mogyoróhagyma)
1 kis csokor finomra aprított petrezselyemzöld
3 dl zöldségleves
2 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál dióolaj (olívával is helyettesíthető)
ízlés szerint: só és frissen őrölt bors

Elkészítés: A sárgarépákat alapos mosást követően meghámozom, de nem állok meg a külső részeknél, hanem azok eltávolítása után a zöldséghámozóval hosszanti irányban vékony szalagokká hámozom a zöldséget.
Egy közepes méretű lábosban felforralom a zöldséglevest. Ha már lobogva forr, beledobom a sárgarépaszalagokat. 2 percre hagyom csak blansírozódni. Szűrőkanál segítségével egy nagyobb méretű gyümölcsszűrőbe szedem a roppanós, de ízeiben kissé megszelídült sárgarépákat. Hűlni hagyom.
Közben finomra vágom a hagymát és a petrezselyemzöldet. Egy kisebb csavaros tetejű üvegbe kanalazom mindkettőt. Hozzáadom az ecetet, az olajat, egy evőkanállal a levesből. Enyhén sózom, gazdagon borsozom. Alaposan összerázom.
A már kihűlt sárgarépát tálra halmozom, összeforgatom a hagymás dresszinggel. Tálalás előtt ½ órát lefedve hűtőszekrényben érlelem.

Lehet előétel, sült vagy grillezett húsok, zöldségek körete egyaránt.

Maradt még a hűtőszekrényben ½ kg gyönyörű kelbimbó is. Bár nálunk igazi sikerzöldség, sokan idegenkednek tőle, hisz számtalan esetben szétfőzve, ízetlenül kerül a tányérokra. A titka valószínűleg abban rejlik, hogy semmi esetre sem szabad túlfőzni. Bevallom, szinte nyersen is szívesen ropogtatjuk, épp csak egy kissé szelídítve markáns ízeit.

Olyan egytálételt készítettem belőle, amely gazdag köret is lehet, ha valaki úgy kívánja, de könnyű vacsorafogás is – friss salátával. A krumplisalátához beszerzett aromás kifliburgonyából is akadt még a zöldséges rekeszben, így hát nem is volt kérdés, hogy egymással, meg némi élénkítő sárgarépával készül majd valami gyors évindító fogás. A gyorsaság persze úgy az igazi, ha a burgonya már előzőleg megsült vagy - ha valaki jobban kedveli - megfőtt.

Serpenyős kelbimbó

Hozzávalók 4 személyre:
½ kg kelbimbó
30 dkg kifliburgonya
25 dkg friss, aprószemű csiperke
25 dkg zsenge sárgarépa
2 dl zöldségleves
2 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
3-4 ágacska friss kakukkfű (vagy egy mokkáskanál szárított)
3 ágacska friss rozmaring (vagy egy mokkáskanál szárított)
1 kis csokor petrezselyemzöld finomra aprítva (vagy egy teáskanál szárított)
ízlés szerint só és frissen őrölt bors

Elkészítés: A kifliburgonyát alapos sikálást követően 1 óra alatt 180 fokos sütőben megsütöttem. Ha marad előző napról héjában főtt vagy sült krumpli, ehhez a fogáshoz tökéletesen felhasználható.
A sárgarépát meghámoztam, 1 cm-esre karikáztam. A gombákat kíméletesen megtisztítottam, félbevágtam.
A kelbimbó külső leveleit, szárvégeit eltávolítottam. A zöldséglevest felforraltam, a kelbimbókat 5 percre beledobtam. A még roppanósan kemény zöldségféléket azonnal jeges vízzel töltött tálba szedtem, hogy színük megmaradjon. A sárgarépákkal hasonlóan jártam el.
A krumplit meghámoztam, a sárgarépával megegyező méretűre karikáztam.
A fűszernövényeket felaprítottam.
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztottam a vajat és az olajat. E kettő keveréke biztosítja, hogy egyik sem hevül túl, és csodás ízeket csalogatnak elő a zöldségfélékből. A már forró zsiradékra dobtam a fűszernövényeket, hogy illóolaj-tartalmuk gyorsan felszabaduljon, majd hozzáadtam a gombát. Enyhén sóztam, borsoztam. 3-4 perc alatt enyhén megpirítottam. Ezt követték az elősütött, illetve blansírozott zöldségek, majd 2 evőkanállal a zöldséglevesből is tettem hozzá. További 4-5 perc alatt átpirítottam.

Azon melegében tálaltam. Grillezett csirkéhez éppoly nagyszerű, mint az évkezdő egészségőrző kúra könnyed fogásaként. A burgonya puha és omlós, a kelbimbó és a sárgarépa roppanós, a gomba pedig zamatos, és a legkevésbé sem túlsütött. A fűszerek gondoskodnak a teljes ízélményről.

Induljon nagyon jól az újévünk!

Ezek is érdekelhetnek

Friss