Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiherélték a juhot, a híres író levesébe került

default user icon
MME
Mikszáth Kálmán, a „Nagy Palóc” igencsak szerette a hasát, ez írásművészetén és testalkatán a kor előrehaladtával egyre jobban látszott. Szöveg: Cserna-Szabó András

Törzshelye az István Főherceg Szálloda volt, ahol a vendéglős, Gundel János egy külön „Mikszáth-szobát” alakított ki neves vendége számára. Itt azután az író az ő „lassú, keleti temperamentumával” egyre csak tűrte, hogy barátai (köztük Tisza Kálmán és Jókai Mór) világboldogító eszmékkel, friss anekdotákkal, a vendéglős pedig Magyarország legízesebb falatjaival szolgáljanak neki. Mikszáth neje, Ilonka szerint ehelyütt sertésaprólékok, galócák, pisztrángok, ritka vadak, muflonok, szarvasok, fajdkakasok, foglyok és túzokok gyakran kerültek az asztalra.

Gundel János alkotta meg a Nagy Palóc tiszteletére a híres Palóclevest is: ürülapockából (ürü = kiherélt himnemű juh, főleg hízlalásra használják, húsa jobb a kos és anyajuh húsánál), zöldbabból, kaporból, tejfölből és a többi klasszikus alkatrészekből.

A mű az István-beli Mikszáth-szoba megnyitására készült a többi (ugyancsak Mikszáth-írásokra rímelő) fogással: Lohinai füves hal, Tót atyafiak haluskája, Brézói ludak Mikszáth-módra, Galamb a kalitkába, Ami a lelket megédesíti. A Palócleves pontos receptjét mindenki megtalálhatja János fia, Károly legendás szakácskönyvében.

A HÍRES SZÍNÉSZ DEBRECENBEN KAKASKODOTT 

AKI MÉG REGGELIRE IS GULYÁST EVETT - HÍRES ÍRÓK MEGLEPŐ KEDVENCEI 

A híres magyar írók és költők kedvenc ételeit - újragondolva - megkóstolhatják januártól a
Bártfai Vendéglőben, akár gluténmentesen is!

Ezek is érdekelhetnek

Friss