Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts puha, foszlós kiflit! Tippek a sütéshez

A húsvéti szezonban nem csak kalácsot kínálhatunk a sonkák és a különféle kencék mellé, hanem készíthetünk jóféle, foszlós bélzetű, békebeli kiflit is, aminek mindenki a csodájára fog járni.

Kiflit készíteni egyszerű . A rugalmas kenyértésztából pikk-pakk megsodorhatjuk, kanyaríthatjuk, sóval hinthetjük, s hamar ki is sül. A rugalmas tésztához érdemes megfelelő lisztet választani. A magasabb sikértartalmú finomlisztek mellett jó választás lehet a BL-80 liszt, amely kifejezetten kenyérhez való. Egy családi kiflimennyiséghez nagyjából fél kilónyi lisztet kell alapul venni, s ehhez arányítani a többi hozzávalót. A kenyérrel ellentétben a kiflihez adjunk egy kis vajat és ha van kedvünk, akkor víz helyet tejjel dolgozzuk ki a tésztát.


A kidolgozott, megkelesztett tésztát négy nagyobb bucira szedjük. Ehhez akár mérleget is használhatunk, bizony a pékek is szokták, jó, ha egyforma a tészta, mert akkor nem sül túl az egyik, míg a másik nyers vagy csak sületlenebb marad. A bucikat kör alakban kinyújtjuk, majd négy egyforma darabra vágjuk, s a körcikkelyeket ügyesen felsodorjuk.


Ha azt szeretnénk, hogy minél több szalag fusson a kiflin, akkor érdemes a körcikket még egy kicsit, a csücske felé meghúzni, majd így, nem túl szorosan, de nem is túl lazán feltekerni. A feltekerés pillanata az, amikor könnyedén tölthetjük is a kiflit, egy csík sajt, sonka kerülhet a végébe, vagy megkenhetjük a feltekerendő felületét egy kis zöld fűszeres olajjal is, így ízesebb és omlósabb is lesz a végeredmény.


A feltekert kiflit ezután sütőpapíros sütőlemezen vagy gáztepsin hagyjuk még pihenni, kelni, majd sütés előtt kenjük le. Lekenéshez jó az elhabart tojás, egy kevés tej vagy akár egy kis víz is megteszi. A lekent tésztának szép fénye lesz, s arra is ideális, hogy megtartsa a rá szórt sószemcséket, köménymagot vagy reszelt sajtot, amivel könnyen ízesíthetjük és mutatóssá is tehetjük a kiflijeinket .

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss