Egészségünk érdekében törekednünk kell arra, hogy táplálékunk felét nyers étel alkossa, és ha lehet, ennek a félnek további felét a gabonafélék, olajos magvak, zöld fűszernövények tegyék ki.
Nyersen duzzasztva, csíráztatva vagy müzliben, hőkezelve pedig főve, sülve, párolva fogyaszthatjuk a gabonaféléket.
A gabonafélékről leginkább a kenyér és péksütemény jut eszünkbe, nem véletlenül.
Ajánlunk most néhány teljeskiőrlésű liszttel készíthető ínycsiklandó receptet!
Almás briós
Hozzávalók kb. 10 adaghoz: 2 dl tej, 40 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás, 3 evőkanál méz, 5 dkg margarin, 20 dkg reszelt alma
Elkészítése: A langyos tejben feloldott élesztőhöz hozzákeverjük a tojást, a mézet, a margarint, a lisztet, egy pici sót, és könnyű tésztává gyúrjuk. Belekeverjük az almát, és a tésztát langyos helyen megkelesztjük. Kis torta- vagy pástétomformákat kivajazunk, és háromnegyed részig töltjük a tésztával. Még egyszer kelesztjük, ezután kb. 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Tálalhatjuk nyomban melegen, de hidegen is finom.
Túrós-rozsos kifli
Hozzávalók kb. 20 kiflihez: 25 dkg túró, 25 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt, 25 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt, 20 dkg margarin, 4 tojás sárgája, 1 dl tej, 2,5 dkg élesztő, kevés só
Elkészítése: A hozzávalókat hidegen összekeverjük, jól kidolgozott tésztává gyúrjuk, ízesítjük, és hűvös helyen1-1,5 órát pihentetjük. A tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, félbevágjuk, az így kapott téglalapból háromszögeket vágunk, és a kifliket feltekerjük. A kifliket tojássárgájával elkevert tejjel megkenjük, kelesztjük, és 180-200 fokos sütőben megsütjük.
Knäckebrot
Hozzávalók: 10 dkg teljes búzadara (finom), 10 dkg árpadara, 1,5 dl aludttej, 4 dkg margarin, só, kenyérfűszer (lásd alább), a tetejére: szezámmag, lenmag, napraforgómag, kömény
Elkészítése: A nyersanyagokat jól összekeverjük, majd pihentetjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kerek vagy négyszögletes darabokra vágjuk, tejjel megkenjük, megszórjuk a magvakkal, ezután 180 fokos sütőben kisütjük.
Rozsos stangli sajtos póréval töltve
Hozzávalók 10 stanglihoz: 15 dkg juhsajt, 25 dkg póré, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő, 35 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt, 15 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
Elkészítése: A megtisztított póréhagymát finomra vágjuk, hozzáadjuk a kis kockákra vágott sajtot, majoránnával és oregánóval fűszerezzük, hozzákeverjük a tojást és egy kevés lisztet. Az élesztőt langyos vízben elkeverjük, felfuttatjuk, hozzáadjuk a rozs és a búzalisztet, és annyi langyos vizet, hogy jól gyúrható legyen. A tésztát sózzuk, fűszerezzük és kidolgozzuk, megkelesztjük. A kellően megérett tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, ovális formájúra nyújtjuk, beletesszük a tölteléket, szélét megkenjük tojással, összehajtjuk, és újbóli kelesztés után 220 fokon, megsütjük.
Gyümölcskenyér
Hozzávalók: 12,5 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt, 2,5 dkg margarin, 0,5 dl tej, 1 tojás sárgája, 2 dkg méz, 1 dkg élesztő, valamint 30 dkg aszalt gyümölcs (szilva, mazsola, alma, körte, narancshéj stb.), 2,5 dkg dió, 2,5 dkg mogyoró, őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér
Elkészítése: Az olvasztott margarint összekeverjük a többi nyersanyaggal, jól kidolgozzuk és megkelesztjük. A gyümölcsöket felaprítjuk, fűszerezzük, kevés rumot is adhatunk hozzá. Belekeverjük a durvára darált vagy vagdalt diót, mogyorót, és a töltelékből masszát gyúrunk. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és 5 egyenlő részre vágjuk. A tészta közepére helyezzük a tölteléket, széleit ráhajtjuk, téglalapot formázva belőle úgy helyezzük a sütőlemezre, hogy a hajtás alul legyen. Tetejét megkenjük tojással, díszítjük, és 180 fokos sütőben megsütjük. Ha kihűlt, felszeletelve tálaljuk.
Mézes gyűrű
Hozzávalók: 20 dkg tönkölyliszt, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 2,5 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 20 dkg aszalt gyümölcs, 5 dkg méz
Elkészítése: A langyos tejben felfuttatott élesztőhöz hozzákeverjük a mézet, a tojást, a margarint, a sót, a lisztet, fűszerezzük ánizzsal, fahéjjal. Jól kidolgozzuk, majd megkelesztjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, elterítjük rajta a mézzel és szerecsendióval fűszerezett apróra vagdalt aszalt gyümölcsöt, felcsavarjuk. A tésztatekercset kb. 1 centinként a szélétől a közepéig bevagdossuk és kifordítjuk. A csigák végét összenyomjuk, sütőlemezre helyezzük, és kelesztés után 180 fokos sütőben megsütjük.