Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiderült! Okosabb lesz a gyerek, ha reggelizik

default user icon
MME
Rossz jegyeket hoz haza a gyerek az iskolából? Lehet, hogy a reggeli hiánya okozza a lemaradást, hiszen teljesítményünk táplálkozásunkon is múlik!

Sokszor kiemeltük már a reggeli fontosságát, de most kutatások is igazolták, hogy a gyerekek teljesítménye javulhat, ha rendszeresen reggeliznek, ráadásul az elhízás veszélye is kevésbé fenyegeti őket.

Isteni müzlik>>>
A jobban teljesítő gyerekek

A napot tartalmas  reggelivel indító gyerekeknek jobb a problémamegoldó képességük és jobban tudnak összpontosítani bizonyos feladatokra. Antal Emese dietetikus, szociológus a Táplálkozás-Életmód-Testmozgás (TÉT) egyesület szakmai vezetője elmondta, „az ember legnagyobb energiaigényű szerve az agy, hiszen átlagosan minden negyedik­-ötödik kalóriát a központi idegrendszer működése során használunk fel, miközben tömege testünkének csak körülbelül a két százaléka”. Azt is fontos megemlíteni, hogy az agy a vérben lévő cukrot tudja hasznosítani, a fehérjét és zsírokat nem.

Az egészséges reggeli>>>
Az agy működése

Annak ellenére, hogy a reggeli fontosságát a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, minden harmadik felnőtt és minden második gyerek kihagyja a reggelit. A gyerekeknél van szinte a legfontosabb szerepe a reggelinek, hiszen nekik reggel és délelőtt van igazán szükségük az agyukra. A szellemi munka hatására akár 1,5 kcal (vagyis kb. 6 kJ) energiát is felhasználhat percenként.
Egy amerikai kutatás arra is rámutatott, hogy hatékonyabb agyműködés érhető el, ha összetett szénhidráttartalmú  reggeli fogyasztunk. Antal Emese is azt mondta, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék hosszabb távon biztosítják a megfelelő vércukorszintet, ezért érdemes ilyen péksüteményekkel kezdeni a napot. A teljes kiőrlésű gabonafélékben található rostok ugyanis lassítják a szénhidrátok felszívódását- mondta.

A kihagyhatatlan reggeli

A reggelit kihagyni tehát nem szabad, főleg nem iskolás korban! A nap lefontosabb étkezése a napi energiaszükséglet negyedét is biztosíthatja, feltéve ha megfelelő mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, fehérjét és természetesen a folyadékbevitel is nagyon fontos!

Néhány reggeli ötlet

1 szelet rozskenyér, körözött, 1 db zöldpaprika, 1 pohár frissen facsart narancslé

1 darab teljes kiőrlésű zsemle, margarin, csirkemell­sonka, paradicsom, 1 bögre tej

Pirítós teljes kiőrlésű toastkenyérből, 1 lágytojás, kígyóuborka, gyümölcstea

Ráérős reggelik>>>
Reggelik a nagyvilágból>>>
Gondolatok a reggeliről>>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss