Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiderült: a csoki egészséges! 5+1 ok, miért fogyaszd

Lelkiismeret-furdalásod van, valahányszor nassolnivalóért nyúlsz? Jó hír, hogy tudományos vizsgálatok szerint a kakaó és bizonyos csokoládék fogyasztása kimondottan ajánlott!

A jó minőségű csokoládé, illetve kakaó nem csak finom: különleges íze mellett, a benne található polifenoloknak, köztük a flavonoidoknak köszönhetően, az egészségre is kedvező hatással van. Az említett vegyületek megtalálhatók például a vörösborban, a teában, több zöldségben és gyümölcsben is. A szervezetben természetes antioxidánsként működnek, vagyis védenek a szabad gyökök által okozott sejtkárosodással szemben.

A belga, a svájci vagy az osztrák? A legfinomabb csoki nyomában >>>

Ebből a szempontból a keserű csokoládék a leghasznosabbak. Fontos azonban, hogy ne a főétkezés vagy a gyümölcs-zöldség fogyasztás helyett, hanem az étkezések után, desszertként fogyasszunk el 25-30 g-ot a finom édességből, legfeljebb heti 2-3 alkalommal.

Csökkenti a szívbetegség kockázatát

A csoki azáltal, hogy emeli a védő hatású HDL-koleszterin értékét a vérben, és csökkenti a rossz, úgynevezett LDL-koleszterin szintjét, mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. Minél több kakaót tartalmaz, a fenti hatás annál erőteljesebb, de legalább 60%-os kakaótartalmú terméket érdemes választani. Ügyelj arra, hogy ebben az édességben rengeteg energia rejlik, ezért túlzott fogyasztása túlsúlyhoz vezethet, ami viszont növeli a magas vérnyomás és a szívproblémák kialakulásának esélyét!

Mit árul el rólad a kedvenc csokid? >>>

Boldogság, csoki a neved!

A szerotonin hormon aktiválja az agyban az úgynevezett jutalmazóközpontot, és boldogsághormont küld a test többi részébe. Ugyanez a mechanizmus játszódik le akkor is, ha sportolunk, illetve szerelmesek vagyunk. A csokival, persze, mindez sokkal egyszerűbben megy! A folyamatot a triptofán, a szerotonin egyik előanyaga indítja be.

Gyorsabban megy a tanulás

Könnyen felszívódó szénhidráttartalma révén a csoki gyors energiaforrást jelent. Elfogyasztása után az agyi kapacitás 2-3 órára jelentősen javul, ezért tanuláshoz kifejezetten ajánlott.

Mélypontok ellen

Levert, fáradt vagy, és úgy érzed, rögtön egy kis erősítőre lenne szükséged? Egy tábla keserű csokiban kb. 60 mg koffein található. Ez elég ahhoz, hogy a test felélénküljön, de a hatása nem olyan erős, hogy egy rövid élénkítő szakasz után ismét fáradttá váljon tőle. A koffein fokozza a szívtevékenységet, és emeli a testhőmérsékletet is.

Chips, fagyi vagy csoki - mit árul el rólad a kedvenc nassolnivalód? >>>

Ezért igyál kakaót!

A valódi kakaóport a kakaóléből, a kakaóvaj eltávolítása után állítják elő. Mintegy 30-féle értékes szerves vegyületet tartalmaz, többek között káliumot és magnéziumot (ezek segítenek a vérnyomás szabályozásában), béta-karotint és E-vitamint, valamint niacint és folsavat, melyek mind nélkülözhetetlenek az egészséghez.

Házi Nutella pofonegyszerűen és olcsón - videó >>>

Kismamáknak is ajánlott

Napi egy szelet minőségi étcsokoládé a terhes édesanyákat is védi a magas vérnyomástól – állapították meg amerikai orvosok. A Yale Egyetem kutatói csaknem 2300 kismama bevonásával végezték megfigyeléseiket 1996 és 2000 között. A szülés után megmérték a köldökzsinórból vett vérben az anyák teobrominszintjét. Ez az anyag, a csoki egyik összetevője, tágítja az ereket, hatással van a szívműködésre, így a vérnyomás csökkenését idézi elő.

H

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss