Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiderítettük, mitől olyan finom a tokajis hordóban érlelt whisky

A közelgő budapesti Whisky Show alkalmából azon vizsgálódtunk, hogy mennyi köze van a whisky utóérlelésére használt fahordónak a whisky ízéhez. Na, és itt jön be a fakanál példája.

Biztosan sokan tapasztaltátok már, hogy a fából készült eszközök egy idő után átveszik az erősebb fűszerek, pl. a fokhagyma aromáit. Ez azért van, mert a fa anyaga porózus, azaz kissé lyukacsos, amelyen keresztül felszívódnak a vele érintkezésben álló anyagok: fűszerek, bor vagy bármilyen más ital aromái.

A whisky színe!

Minden whisky 3 alapanyagból készül: víz, gabona és élesztő. A kész ital színe áttetsző (ez a nyers "whisky"-párlat), amely a hordós érlelés során nyeri el végül borostyánsárga színét. Így a világ 4000 whiskyjének ízvilága óriási szórást mutat. Ez persze a víz és gabona minőségén is múlik, magán a készítési eljáráson, de rengeteget számít a hordós érlelés időtartama és maga a hordó minősége (például annak aromái) is. A mikrokörnyezetnek is jelentős szerepe van, megfigyelhető például, hogy a tengerparti raktárakban érlelt whisky-k egy kis sós ízt is magukba szívnak.

Az élet vize!

Állítólag a skótok annyira igyekeznek mindenen spórolni, hogy a whisky lepárló üzemek eleinte más országok lepárlóinak használt hordóit vették meg, és abban érlelték az élet vizét. (Skóciában 3 év és 1 nap hordóban töltött idő után nevezhetik whiskynek a párlatot). Idővel azt tapasztalták, hogy bizonyos hordók „mellékíze”, vagyis az előző benne érlelt párlat aromái nagyonis pozitívan hatottak a készülő ital ízére. A trend mára teljesen begyűrűzött a whisky készítés világába, és most már egy-egy fajtánál szándékosan használnak pl. bourbon-whiskey, sherry, madeira, portói (utóbbi 3 különleges mediterrán bor), sőt tokaji hordókat a whisky utóérlelésére (nagyjából az alap-érlelést követő 6 hónapban).

Igazi különlegességek!

Az október 28-29-én, a budapesti Corinthia Hotelben megrendezésre kerülő Whisky Show-n mintegy 300 különböző különleges whisky-t lehet megkóstolni. Ezek valóban egyedi lepárlók tételei, legtöbbjük egyáltalán nem található meg a normál üzletek polcain. Érdemes egy-egy masterclass-ra is beülni, mert ott a lepárlók mesterei tartanak előadásokat és vezetett kóstolókat. Az egész rendezvény nagyjából egy borfesztiválra emlékeztet, csak beltérben. A jegyárak elővételben 6500 forintnál kezdődnek, ez 5 db kóstolójegyet is tartalmaz. Ha azt vessszük alapul, hogy egy minimálisan 10 évig érlelt párlat üvegenkénti ára minimum 10.000 forintnál kezdődik, akkor ez egy igen kedvező árnak számít. 

A rendezvény részleteit itt találod >>> 

Mi, folytatva a hordós vizsgálódást, az alábbi tételeket kóstoltuk meg:
1. Glenmorangie „The Original”

A lepárlót a Louis Vuitton cégcsoport vette meg több mint 10 éve, azonnal át is tervezték (gyönyörűre) a palackot. Egészen elképesztő módon azt vallják, hogy annyira fontos a hordó minősége, hogy már a fatermesztést végző erdészetet is kontrollálják az USÁ-ban, valamint a hordó teljes útját – kezdve a fakitermeléstől a hordókészítésen egészen az első, bourbon whiskey-s érlelésig. Csak ezt követően szállítják saját, skóciai lepárlójukba a használt hordókat. Lágy, harmonikus ízvilágú.

2. Glenfiddich 15 éves/ Unique Solera Reserve

Ez a lepárló a Grant’s fivérek tulajdonában van. Saját kádárműhelyük van. A különböző évjáratú (12,15,18,21) párlataik között nem csupán az évek száma a különbség, hanem a hordós érlelésben is vannak eltérések. A 15 éves párlatot az egészen különleges, ún. solera-eljárással érlelik, amelyet egyébként a spanyolok a brandy (brandy de jerez) érlelésnél használnak. Itt nagyjából folyamatosan töltik egymásra az érlelt párlatot, a keveredésből egy nagyon szép, kiegyensúlyozott whisky kerül ki.

3. Glendronach 18 éves/ Allardice

Ez egy felföldi whisky, sherry hordóban érlelve. Annyira jellemző rá a karácsonyi, fűszeres illat, hogy ha belekóstolunk, máris kockás takaróban, a kandalló előtt üldögélve látjuk magunkat. Ez volt a személyes kedvencünk.

4. The Arran Malt - 10 éves, Tokaji hordóban érlelve

A hordós kutakodásból – a lepárlók ezzel külön foglalkoznak, hogy újabb és újabb különlegességeket találjanak – a híres tokaji sem maradhatott ki. Több próbálkozás is volt, de a tapasztalatok azt mutatták, hogy a magyar aszúbor aromái túlságosan intenzívek, és ha nem figyelnek kellőképpen az utóérlelésnél, teljesen eluralja a whisky végső ízét. Ez a skót whisky azonban mégis jól sikerült, különlegessége, hogy magyar szöveg is szerepel a cimkéjén – nagyjából azért, mert főleg itthon akadnak rajongói.

5. Grant’s Ale Cask Finish

Ez a whisky olyan szempontból érdekes, hogy nem „single malt” hanem „blended”, azaz kevert típusú. Ez annyit jelent, hogy akár 50 különböző whisky elegyítésével készítik el. Ez kiegyensúlyozottabb minőséget jelent, de az utóérlelést jelentősen megnehezíti, hogy a blending után ismét hordókba kell tölteni a párlatot. A végeredmény mégis magáért beszél: sörös hordóban érlelték, amitől egészen jellegzetes az íze. Mindenképpen érdemes megkóstolni.

Érezni fogod a különbséget!

Egy dolog bizonyos, hogy még ha nem is rendelkezünk kifinomult whisky-s tapasztalatokkal, akkor is nagyon feltűnő különbségeket érezhetünk az egyes párlatok között. Érdemes belekóstolni ebbe a világba, amely azt sugallja, hogy legyünk felfedezői ezeknek a rafinált fás-fűszeres-füstös ízeknek, és azt osszuk meg barátainkkal is. Itt végképp kívánatos, hogy ne a mennyiségre, hanem a minél magasabb minőségre hajtsunk – amivel végső soron magunknak is jót teszünk. Hamisítványok mindenütt vannak, így itt is figyeljünk arra, hogy honnan szerezzük be új kedvenc whiskynket.

Ha ellátogattok október végén a Whisky Show-ra, küldjétek el nekünk kedvenceiteket! 

Itt olvass tovább a Bárkultúráról! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss