A karfiolt rózsáira szedjük és megmossuk. Egy nagyobb lábasba sós vizet teszünk, és amikor forr, a karfiolt beletesszük. Hozzáadunk 2-3 evőkanál tejet, és lefedjük (úgy, hogy egy kis rés maradjon a fazék és a fedő között). Lassan forraljuk, mert könnyen kifut! Kb. 10 perc után elzárjuk a gázt, és leszűrjük.
Egy kisebb (kb. 3 literes) edénybe 2 evőkanál olajat teszünk, felmelegítjük, és megfuttatjuk rajta a rizst. Ezután ráöntjük a 7 dl vizet, megsózzuk, lefedjük, és kb. 10-12 percig főzzük, párszor belekeverünk. Ezután elzárjuk a gázt, és bebugyoláljuk 2 konyharuhába a lefedett edényt, hogy a rizs tovább puhuljon az edényben - ezalatt elkészítjük a pörköltet.
A sütnivaló szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy kisebb lábasban pirosra sütjük. A szalonnazsírból locsolunk 1-2 evőkanálnyit egy 25x25 cm-es tepsibe.
A pörköltet óvatosan összekeverjük a rizzsel, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. A rizses húst egy nagyobb kanállal a tepsibe tesszük, kilapítjuk egy kanállal, rárakosgatjuk a karikára vágott paradicsomot és a karfiolrózsákat.
A karfiolok tetejére rátesszük a tojássárgájákkal és pirospaprikával összekevert tejfölt, és ráreszeljük a sajtot. Végül az egészet megszórjuk az apróra sült szalonnakockákkal, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.