Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ki nem találnád, milyen ételeket szeret Görbicz Anita

Nemcsak a pályán, hanem a konyhában is nagyon otthonosan mozog Görbicz Anita, a Győri Audi ETO KC kézilabdázója, és párja Vincze Ottó, korábbi válogatott labdarúgó. A 2005-ben a világ legjobb kézilabdázójának megválasztott irányítónak a konyhában segítsége is van, 3,5 éves kisfiuk, Boldizsár személyében.

Anyaként, nőként és sportolóként is kiválóan helyt áll és nagyon jól süt-főz - így dicsérte Vincze Ottó kedvesét, Görbicz Anitát. A győri kézilabdázó ha csak ideje engedi, nagyon szeret főzni, sütni.

- Amikor a szabadidőm engedi, szívesen főzök. Nálunk ez egy családi program, megpróbálunk mindent közösen csinálni. Kisfiunk, Boldizsár gyakran segít nekem a konyhában. Szereti gyúrni, sodorni a tésztát - mesélte Görbicz Anita, aki leginkább a klasszikus, magyaros konyhát részesíti előnyben.

- Egy kapcsolat működését megkönnyítheti, de meg is nehezítheti az, hogy ki mit szeret enni. Mi szerencsések vagyunk, mert amit Anita szeret, azt én is nagyon szeretem. Ő inkább a magyar konyhát szereti, a mama, nagymama főztjét, és ezeket nagyon jól is csinálja, és nagyon jókat süt. Én még szeretem a világkonyhát, igazából bármit megkóstolok, ha jól van elkészítve - mondta Vincze Ottó.

A sportolópár nagykövete lett az Európai Friss Kalandok programnak, amelyben arra ösztönzik a gyerekeket, hogy egyenek sok zöldséget és gyümölcsöt. Mind a ketten nagyon fontosnak tartják, hogy szülőként pozitív példát mutassanak a gyerekeknek. 

- Sajnos saját példánkon is érezzük, hogy milyen erős az édességek csábítása a gyerekek szemében egy friss zöldséggel vagy gyümölccsel szemben. De mi nem adjuk fel, és próbálunk jó példával szolgálni a gyermekek számára, vonzóvá tenni számukra a friss zöldségeket és gyümölcsöket a mindennapokban - jegyezte meg az FTC egykori labdarúgója.

Görbiczék szerencsések, mert Boldizsár a gyümölcsöket nagyon szereti. A zöldségekkel azonban már ő is hadilábon áll.

- Boldizsár napi szinten eszi az almát. Az elején csak úgy ette meg, hogy ha meghámoztam, kimagoztam, felszeleteltem neki, most már kézbe veszi és harapja. A zöldségekkel vagyunk bajba, de ilyenkor jönnek a praktikák. Például répát, vagy karalábét ropogtatva sétálok a házban, vagy az udvaron és akkor kíváncsi lesz, hogy mit eszek. Ha közösen főzünk, akkor pedig előkészítés közben eléteszem a zöldségeket, hogy kóstolja meg. Nyáron amúgy még praktikákat se kell bevetni, elég kivinni a kertbe, akkor mindent megkóstol, amit lehet, a bokorról, a paradicsomot, paprikát, fáról a gyümölcsöt leszedi - mondta Görbicz Anita, aki sportolóként a klubjában is sok segítséget kap az egészséges táplálkozást illetően.

A profi sportban ma már elengedhetetlen, hogy egy sportoló odafigyeljen arra, mit eszik. De nem volt ez mindig így.

- Egyfelől sajnálom, hogy nem most vagyok élsporoló. 20 évvel ezelőtt is biztos voltak olyan szakemberek, akik foglalkoztak a táplálkozással, de nem jutottak nagyon el hozzánk, mi nem kaptunk még ilyen segítséget. Ma már más a helyzet, a kluboknál specialisták, táplálkozási szakértők, dietetikusok dolgoznak, akik egyénre szabva adnak étrendet. Anitával sokat beszélgetünk arról, hogy mennyire fontos a táplálkozás, a regeneráció, hiszen egyre nagyobb kihívásoknak kell megfelelni. Neki anyaként, nőként, sportolóként helyt kell állnia, és le a kalappal előtte, hogy mindenhol megfelel és emellett még jól is főz - mesélte Vincze Ottó, aki 2008-ban vonult vissza a sporttól.

5 ÉTEL, AMIT EDZÉS ELŐTT SOHA NE EGYÉL >>> 

5 ZÖLDSÉG, AMI EGÉSZSÉGESEBB, HA MEGFŐZÖD! >>> 

NEM ESZIK A GYEREK ZÖLDSÉGET ÉS GYÜMÖLCSÖT - SEGÍT A DIETETIKUS >>> 

Ezek is érdekelhetnek