Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ki főz le? Eredményhirdetés és receptek!

Ki főz le? grillversenyünk lefőzhetetlen lett! Közel 1000 recept érkezett borítékban és e-mailen! A sok-sok finomságból 13 nyertes receptet kellett kiválasztanunk, megfőznünk és megfotóznunk!

Versenyeken, vetélkedőkön gyakran elhangzó mondat: a zsűri nehéz helyzetben van! Érvényes volt ez a Kiskegyed Konyhája, a Fanny Konyha és a Mindmegette.hu által hirdetett grillverseny esetében is. A főszerkesztőknek és kedvenc szakácsainknak, Dunszt Zsoltnak és Őszi Balázsnak kellett a beérkezett sok száz recept közül kiválogatni, melyek kerüljenek a szerencsés tizenhármak közé, és azok közül melyik legyen a fődíjas.

Jó volt látni, hogy az olvasók fantáziája szinte határtalan, mindent grillre tettek, amit csak lehetett, a legkülönbözőbb összetételekben, remek pácokkal, ízesítőkkel variálva az ízeket.

A válogatás több fordulós volt, és egyre szűkült a kör, hogy milyen grillételek lesznek esélyesek az értékes díjakra, és persze arra is, hogy receptjeiket a zsűri tagjai „élőben” kipróbálják: a szakácsok elkészítsék, a főszerkesztők pedig eldöntsék: a fődíjas mellett melyik négy recept az ő kedvencük, amelyeket lapjukban is megjelentetnek. A fődíjas és a Mindmegette 4 nyertes receptje mellett a Kiskegyed Konyhája júliusi, a Fanny Konyha július 9-én megjelenő számában található még további 4-4 nyertes recept.

A zsűri döntése alapján a fődíjat, a 250 000 ezer forintos pénzutalványt és Kalocsai Paprika ajándékcsomagot Szász Veronika, Ráckevéről vihette haza.

A 12 helyezett jutalma Hollóházi porcelánkészlet és Kalocsai Paprika ajándékcsomag: Fegyverneki Sándorné, Sopron; Molnár Béla, Kunszentmárton; Pelyhe Bernadett, Debrecen; Pálinkás Krisztina, Martfű; Németh Tamásné, Egercsehi; Faragó Gertrúd, Putnok; Póra Éva, Esztergom-kv; Fejérdy Győzőné/Mari, Ráckeve; Raffai Viktorné, Sárszentmiklós; Orcsik Imréné, Tatabánya; Kirchner Katalin, 1156 Budapest; Fontos Béláné, Kenderes;

És mivel nagyon sok jó receptet kaptunk, ezért a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. további 10 résztvevőnek ajánlott fel ajándékcsomagot: Szűcs István, Tiszadob; Kilián Imréné, Sopron; Molnár Béláné, Szatmárcseke; Kecskemétiné Cz. Lídia, Nagykőrös; Szőllősiné Bárkányi Mária, Szeged; Gáspár Béláné, Sümeg; Katona Imre, Lippó; Kunert Zsuzsanna, 1118 Budapest; Kátai Katalin, Tab; Tóth Balázs, Veszprém

És akkor a nagy izgalom után jöjjenek a receptek!

Fődíj: Grillezett hal muzsdéjjal és puliszkával

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sügér filé
2 evőkanál hagymakrém
1 evőkanál fokhagymakrém
1 evőkanál ételízesítő
1 kávéskanál bors
1 evőkanál paprika
½ teáskanál curry
1 teáskanál chili
2 dl olaj
1 fej fokhagyma
½ evőkanál paprikakrém
1dl olívaolaj
½ marék dió
30dkg kukoricadara

Elkészítés:
1. A páchoz 2 evőkanál hagymakrémet, 1 evőkanál fokhagymakrémet, 1 evőkanál ételízesítőt, 1 kávékanál borsot, 1 evőkanál paprikát, ½ teáskanál curryt, 1 teáskanál chilit elkeverünk 2 dl olajjal.
2. A fűszerkeveréket rákenjük a megtisztított halra, ami lehet sügér, pisztráng, harcsaszelet vagy más tengeri halfilé. Pár órát pihentetjük a pácban.
3. Elkészítjük a muzsdéjt. Ehhez egy jó nagy fej fokhagymát megtisztítunk, átnyomjuk fokhagymanyomón. Hozzáadunk fél evőkanál paprikakrémet, 1 dl olívaolajat és fél marék darált diót is. Kevés forró vízzel elkezdjük keverni, míg a kence szép selymes lesz. Ha szükséges, még forró vízzel hígíthatjuk. Állaga vastagon folyós, mártásszerű kell legyen.
4. A puliszkához 1 liter vizet felforralunk, kevés sóval. Amikor a víz lobog, óvatosan, állandóan kevergetve hozzáadunk kb. 30 dkg kukoricadarát. Folyamatosan kavargatva sűrűre főzzük, majd kiborítjuk egy deszkára. Akkor jó az állaga, ha egyben kipottyan a fazékból. Vastag cérnával összedaraboljuk.
5. Mikor összejött a vendégsereg, alufóliába csomagjuk egyenként a halakat, és grillrácson megsütjük. Megsüthetjük fólia nélkül is!
6. A felkockázott puliszka darabokat a grillen átmelegítjük.
7. A sült halfiléket a felkockázott puliszkával és a muzsdéjjal tálaljuk.

Szász Veronika  (Ráckeve) receptje

És a 4 díjnyertes Mindmegette-kedvenc – rangsorolás nélkül:

Mennyei bárányborda márványsajtos sárgabarack salátával

Hozzávalók:
4 szelet bárányborda a csonttal együtt
1 kg érett sárgabarack
1 teáskanál worcestershire-szósz
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál vörösborecet
1 dl fehérbor
2 gerezd fokhagyma
3 szál újhagyma
10 dkg rokfort sajt
10 dkg mandula
10 evőkanál tejföl
3 evőkanál tárkony ecet
3 csipet őrölt fehérbors
4 cl mézes barackpálinka

Elkészítés:
1. A páchoz 6 sárgabarackot kimagozunk és felaprítunk, majd összekeverjük 1 teáskanál worcestershire-szósszal, 2 evőkanál olívaolajjal, 1 teáskanál vörösborecettel, 1 dl fehérborral, 2 gerezd összezúzott fokhagymával, 3 szál kis darabokra aprított újhagymával és egy késhegynyi fehérborssal.
2. A szeletelt bordákat kiklopfoljuk, mély tálba rakjuk, ráöntjük a pácot, hűtőbe rakjuk, és 2-3 napig pácoljuk.
3. A hússzeleteket az olajból kiszedjük, és a szeleteket az olajjal megkent alufólia fényesebb részébe csomagoljuk, 10-15 percig grillezzük. Majd kiszedjük a fóliából a grillrácson mindkét oldalukat megpirítjuk.
4. A meghámozott és kimagozott sárgabarackokat egy széles tálba rakjuk magházzal lefelé.
5. Összedolgozzuk a tejfölt, az ecetet, a pálinkát és a lereszelt sajtot, majd őrölt fehérborssal ízesítjük. Az öntetet a barackra öntjük, megszórjuk a durvára tört mandulával, hűtőben érleljük, majd a báránybordákkal tálaljuk.

Molnár Béla (Kunszentmárton) receptje


Pikáns sült oldalas

Hozzávalók 8 személyre:
2 kg sertésoldalas
2 evőkanál paprikakrém
2 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál fokhagymakrém
1 teáskanál pirospaprika
1/4 teáskanál őrölt feketebors
1 csésze barbecue-szósz
1/2 csésze sárgabarackíz
8 db jégkocka

Elkészítés:
1. Vágjuk fel az oldalast kisebb darabokra.
2. Keverjük össze a paprikakrémet, a bazsalikomot, a fokhagymakrémet, a pirospaprikát és a borsot. Dörzsöljük be az oldalasokat a fűszerkeverékkel.
3. Felezzük el a húsdarabokat, majd rakjuk egy rétegben alufóliára. Tegyünk jégkockákat az oldalasok tetejére. Ezután csomagoljuk be úgy, hogy hagyjunk helyet a forró levegő áramlásának.
4. A csomagokat helyezzük a grillrácsra. Grillezzük letakarva közepes méretű faszén felett kb. 45-50 percig, vagy amíg megpuhul.
5. Amíg a hús puhul, összekeverjük a barbecue-szósz a sárgabaracklekvárral.
6. Ha a húsok megpuhultak, óvatosan nyissuk ki a csomagokat, és tegyük vissza az
oldalasokat a grillrácsra. Kenjük be a barbecue-szósz keverékkel, és folytassuk
a grillezést 5-10 percig gyakori forgatás és kenegetés mellett.

Pálinkás Krisztina (Martfű) receptje


Ludman-féle grillezett hús fűszeres palacsintával és pitával

Hozzávalók 4 személyre:
A húshoz:
6-7 szelet tarja
1 dl olaj
1 kiskanál fűszerpaprika (ha valaki csípősen szereti, akkor csípős fűszerpaprika)
1 kiskanál garam masala
2 gerezd  fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
1 kiskanál  mustár
½ mokkáskanál só
A fűszeres palacsintához:
3 db tojás
25 dkg kukoricaliszt
5-6 dl tej
½ mokkáskanál só
1 csipet garam masala
1 csipet őrölt bors
A pitához:
50 dkg graham liszt
3dl langyos víz
3 evőkanál olívaolaj
3 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
A salátához:
2-3 db paradicsom
1 db kígyóuborka feldarabolva
2 dl tejföl
1 csokor kapor
½ mokkáskanál só


Elkészítés:
1. A páchoz a hozzávalókat összekeverjük (olaj, fűszerpaprika, garam masala, zúzott fokhagyma, apróra vágott vöröshagyma, mustár, só), és bepácoljuk a húst egy órára, de még jobb egy egész éjszakára.
2. A pitához megfuttatjuk az élesztőt pici vízben vagy tejben, pici cukorral. Majd
összegyúrjuk a többi hozzávalóval (graham liszt, olívaolaj, só). Minimum 1 órát letakarva kelesztjük.
3. A pita tésztát nyolc egyforma darabra vágjuk vagy gömbölyítjük, és ismét letakarva 30 percig pihentetjük, ezután kinyújtjuk vagy csak kézzel lelapogatjuk, grillrácsra
rakjuk, és 5 perc alatt megsütjük mindkét oldalát.
4. A palacsintatészta hozzávalóit összekeverjük, picit állni hagyjuk, majd megsütjük, mint a palacsintát.
5. A paradicsomokat és az uborkát felkockázzuk, a tejfölbe elkeverjük a kaprot és a sót,
majd összeforgatjuk a zöldségekkel.
6. A húsokat grillrácson vagy grillező edényben megsütjük. Majd ha kész, csíkokra vágjuk, ezután a grillen sütött pitába vagy a fűszeres kukoricás palacsintába töltjük az időközben elkészített tejfölös, kapros salátával összekeverve.

Pelyhe Bernadett (Debrecen) receptje

Inka hal burgonyakoronggal és avokádó pürével

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg tőkehal filé
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál bors
1 teáskanál narancslé
1 teáskanál citromlé
2 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
1 kaliforniai paprika
1 friss chili
1 csokor koriander zöld
1 fej lilahagyma
½ dl tequila
1 konzerv kukorica
30 dkg burgonya
20 dkg kukoricaliszt
1 tojássárgája
10 dkg reszelt sajt
1 avokádó
½ citrom leve
3 szál menta

Elkészítés:
1. A páchoz összekeverjük a következőket: 1 teáskanál római kömény, 1 teáskanál oreganó, 1 teáskanál bors, 1 teáskanál narancslé, 1 teáskanál citromlé, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 db hámozott, kimagozott paradicsom húsa, 1 felkockázott kaliforniai paprika, 1 felaprított friss chili, 1 csokor aprított koriander zöldje, 1 fej lila hagyma vékony karikákra vágva, ½ dl tequila.
2. A halfiléket a pácban megforgatjuk, és pár órát pihentetjük.
3. A burgonyát megfőzzük, áttörjük, majd hozzáadjuk a kukoricalisztet, a tojássárgáját, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, és tallérokat formázunk belőle.
4. Az avokádót kimagozzuk, meghámozzuk, a húsát villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk citromlével, és hozzákeverjük a felaprított mentaleveleket.
5. A halfiléket és a burgonyakorongokat izzó faszénen pár perc alatt megsütjük.
6. A páchoz egy doboz konzerv kukoricát adunk, és 1 mokkáskanál kukoricalisztet elkeverünk benne, majd a burgonyakorongokkal, az avokádó pürével együtt köretként a hal mellé tálaljuk.

Fegyverneki Sándorné (Sopron) receptje

Köszönjük a rengeteg izgalmas receptet! Mindenkinek jó grillezést kívánunk!

A beküldött recepteket Dunszt Zsolt és Őszi Balázs, a fotókat Győrfi Viki készítette, stylist Kovács Andrea. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss