Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszeres tejberizs (khir)

55 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A rizst szűrőben alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük
  2. A kardamomhüvelyeket kicsit szétnyomjuk, hogy épp megnyíljanak. A tejet és a kardamomot egy vastag aljú edénybe tesszük, és állandóan kevergetve közepes fokozaton felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot és hozzátesszük a rizst. Óvatosan kevergetve kb. 40 percig főzzük, amíg besűrűsödik.
  3. Amikor kicsit krémes és enyhén sűrű, de még folyékony, akkor levesszük a tűzről. Kivesszük a kardamomokat, hozzákeverjük a cukrot, majd hagyjuk kihűlni. A tetejét megszórhatjuk kesuval, mandulaforgáccsal vagy pisztáciatörettel.

Megjegyzés

Az indiai konyhában általában a desszerteket a főétkezés részeként szolgálják fel, nem pedig külön a legvégén. Ájurvédikus szempontból az étkezés végén fogyasztott édesség székrekedést okozhat. Az édességeket leginkább vallási és családi ünnepségekre készítik. Az indiai khir egy folyós édesség, amit általában kardamommal vagy sáfránnyal készítenek el. Fenti fűszerek ellensúlyozzák a tejes édesség nyálkásító hatásait és ízletessé teszik az édességet. A khirhez gyakran tesznek manduladarabokat vagy pisztáciát. Kapha típusúak csak ritkán fogyasszanak khir-t. Nagyon sokféle khir van (mandula, répa, datolya, etc.) . A legelterjedtebb a rizsből készített khír, magyarul édesrizs. - vitaik

Ezek is érdekelhetnek

Friss