Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fertőtlenítő-teszt: 69-ből 2 teljesen hatástalan volt!

Közel 70 féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőrzött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. Kettő közülük teljesen hatástalan volt a baktériumok, a gombák és a vírusok ellen.

A 29 különböző típusú kézfertőtlenítő közül nyolc nem teljesítette maradéktalanul a csomagoláson vállalt antibakteriális vagy gombaölő hatást, ezek közül kettő semmilyen fertőtlenítő hatást nem produkált. 

Itt a terméklista! >>> 


A kézfertőtlenítők mellett 19 féle antibakteriális hatásúként árult szappan és tusfürdő közül négy folyékony szappan nem hozta az ígért hatást a laborvizsgálat alapján.

A felületfertőtlenítők még jobb arányban teljesítették vállalásaikat, 21 típusból összesen két termék esetében találtak problémát a szakemberek, az egyik a gombaölő hatás szempontjából, a másik pedig csak az ajánlott hígításban nem felelt meg az ellenőrzésen. A vizsgált árucikkeket és az eredményeket termékcsoportonként, tételesen bemutató táblázatok a fogyasztóvédelmi honlapon elérhetőek.

Azok a termékek, ahol csak részben teljesült az ígért fertőtlentő hatás, a csomagoláson olvasható termékleírás módosítását kérte a hatóság, ezután a cikkek újra forgalomba hozhatóak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma a vizsgálati eredményeket átadta a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, amely piacfelügyeleti hatóságként eljár a jogsértő vállalkozásokkal szemben.

A minisztérium a veszélyhelyzet meghirdetése óta figyeli, és határozottan fel is lép a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a megtévesztő tájékoztatás ellen.

Ne feledjük: koronavírus-fertőzés terjedésének legjobb ellenszere az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint, az otthonmaradás mellett, a minél gyakoribb, langyos vizes-szappanos kézmosás!

KISEBESEDETT A KEZED A SOK KÉZMOSÁSTÓL? 7 HÁZI CSODASZER, HOGY GYORSAN GYÓGYULJON! >>> 
HÁZI FERTŐTLETNÍTŐSZERT GYÁRTANÁL? EZEKET TILOS ÖSSZEKEVERNI, MERT KÓRHÁZBA KERÜLHETSZ! >>> 
ELFOGYOTT A KÉZFERTŐTLENÍTŐ A BOLTOKBÓL? KÉSZÍTS MAGADNAK HÁZILAG! >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin