Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fertőtlenítő-teszt: 69-ből 2 teljesen hatástalan volt!

default user icon
MME
Közel 70 féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőrzött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. Kettő közülük teljesen hatástalan volt a baktériumok, a gombák és a vírusok ellen.

A 29 különböző típusú kézfertőtlenítő közül nyolc nem teljesítette maradéktalanul a csomagoláson vállalt antibakteriális vagy gombaölő hatást, ezek közül kettő semmilyen fertőtlenítő hatást nem produkált. 

Itt a terméklista! >>> 


A kézfertőtlenítők mellett 19 féle antibakteriális hatásúként árult szappan és tusfürdő közül négy folyékony szappan nem hozta az ígért hatást a laborvizsgálat alapján.

A felületfertőtlenítők még jobb arányban teljesítették vállalásaikat, 21 típusból összesen két termék esetében találtak problémát a szakemberek, az egyik a gombaölő hatás szempontjából, a másik pedig csak az ajánlott hígításban nem felelt meg az ellenőrzésen. A vizsgált árucikkeket és az eredményeket termékcsoportonként, tételesen bemutató táblázatok a fogyasztóvédelmi honlapon elérhetőek.

Azok a termékek, ahol csak részben teljesült az ígért fertőtlentő hatás, a csomagoláson olvasható termékleírás módosítását kérte a hatóság, ezután a cikkek újra forgalomba hozhatóak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma a vizsgálati eredményeket átadta a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, amely piacfelügyeleti hatóságként eljár a jogsértő vállalkozásokkal szemben.

A minisztérium a veszélyhelyzet meghirdetése óta figyeli, és határozottan fel is lép a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a megtévesztő tájékoztatás ellen.

Ne feledjük: koronavírus-fertőzés terjedésének legjobb ellenszere az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint, az otthonmaradás mellett, a minél gyakoribb, langyos vizes-szappanos kézmosás!

KISEBESEDETT A KEZED A SOK KÉZMOSÁSTÓL? 7 HÁZI CSODASZER, HOGY GYORSAN GYÓGYULJON! >>> 
HÁZI FERTŐTLETNÍTŐSZERT GYÁRTANÁL? EZEKET TILOS ÖSSZEKEVERNI, MERT KÓRHÁZBA KERÜLHETSZ! >>> 
ELFOGYOTT A KÉZFERTŐTLENÍTŐ A BOLTOKBÓL? KÉSZÍTS MAGADNAK HÁZILAG! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss