Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kezdő konyha kollégistáknak

A kollégiumi lét egyik sarkalatos pontja a változatos étkezés megvalósítása. Ennek akadálya nem minden esetben a frissen önállóvá vált tanuló konyhai ismereteinek hiányában keresendő, sokszor inkább a körülmények összjátékából fakadnak a híres tésztaevő-évek.

A kollégiumok, albérletek által kínált lehetőségek elég változatosak. Van, ahol nagyobb konyha áll a lakók rendelkezésére, van viszont, ahol épp csak a merülőforralónak akad egy használható konnektor.

A kollégista étkezésnek minden esetben az egyszerűségről kell szólnia. Az egyszerűség persze nem a zacskós leves és a zacskós tészta egyszerűségére utal, hanem arra, hogy könnyen elkészíthető fogásokhoz kell eszközöket és alapanyagokat biztosítani.

Az eszközpark meghatározó eleme lehet a mikrohullámú sütő, illetve a mostanában egyre több helyen kapható kisméretű sütő, az egylapos villany- vagy indukciós tűzhely, illetve a több funkciót betölteni képes elektromos lábas. Ezek az eszközök alkalmasak arra, hogy kialakított konyha nélkül is lehessen főzni, melegíteni.

A kollégiumban vagy albérletben való főzéshez szükséges edénykészlet legfontosabb eleme egy kisebb és egy nagyobb serpenyő, amelyben készülhet reggeli, ragu, rántott fogás vagy épp palacsinta is. Emellett jó, ha van egy kisebb és egy nagyobb lábas, levesek, tészták, zöldségek főzéséhez, párolásához is.

Szűrő vagy szűrőkanál, fakanál, reszelő, vágódeszka, kés, megfelelő mennyiségű tányér és evőeszköz, a sütővel bíró és sütni kívánó kollégistáknak tepsi, szilikon alátét és egy sodrófa is dukál – bár ez utóbbit egy üveg bor, pontosabban borosüveg is pótolhatja.

A tárolt élelmiszerek köre nagyban függ a lehetőségektől. Ha van közös konyha, felosztott hűtő és megtölthető polc, akkor célszerű tartani rizst, olajat, tésztát, tojást, cukrot, grízt illetve olyan élelmiszereket, amelyekből gyorsan lehet finomat készíteni. Ilyen alapanyag a kuszkusz vagy a bulgur, amelyek elkészítéséhez igazából csak egy kevés forró vízre van szükség. A kuszkuszból tetszés szerint lehet levesbetét, köret, de nagyon jól megállja a helyét egy tartalmas salátában, tölteléknek is kitűnő (tölthetünk vele gombát vagy épp paradicsomot), s még desszertté is változtathatjuk, ha kevés aszalt gyümölccsel és mézzel keverjük el.

A húsok közül jó választás lehet a csirke illetve a hal. A könnyen, gyorsan megfőzhető, párolható és süthető alapanyagokat sokféleképp felhasználhatjuk. A csirkemellből lehet ragu, sülhet feltétnek, adhatjuk ragulevesekhez. A halat szintén gyorsan elkészíthetjük. Igaz, a hal elkészítése – ha csak nem teljesen konyhakész – kicsit több szaktudást igényel, de kevés odafigyeléssel hamar találhatunk 2-3 biztos befutót, amelynek az előkészítése nem okoz gondot. Ha nem nagyon lapos a pénztárca, akkor ide sorolható például a lazactörzs vagy épp a pisztráng, a lazacról könnyen lehúzható a bőre, s viszonylag kevés szálkája van, a boltban kapható pisztránggal meg legtöbb esetben tényleg csak annyi a dolgunk, hogy a megfelelő fűszerekkel ízesítve megsüssük. De meglepő módon a halkonzerv is sokféle arcát megmutathatja a kollégiumi konyhán.

A konzervek amúgy is jó partnerek ebben a kissé átmeneti státuszban. Nem igényelnek hűtést, sokáig elállnak, egy-egy nagyobb akció keretén belül beszerezhetőek, és alapvetően rengeteg étel készíthető belőlük. A konzerv zöldségek levesek, raguk, főzelékek alapját képezhetik, ezen kívül jól kiegészíthetik a különféle tojásos fogásokat, remek színt és ízt visznek a rizses, tésztás fogásokba. Ezen a vonalon mozogva készülhet kukoricaleves, babfőzelék, hagymás- vagy chilis bab a konzervek tartalmából, vagy akár egy tonhallal, kukoricával gazdagított tésztasaláta is lehet az eredmény.

Ha a hűtőben még mélyhűtő is van, akkor a konzervek mellett nagy hangsúlyt kaphatnak a hosszabb főzési idejű fagyasztott zöldségek, amelyekből a fent felsorolt fogásokat szintén elkészíthetjük. Ezek általában nagyobb kiszerelésűek, de többszöri felhasználás mellett igazán gazdagságos alapanyagnak számítanak.

A konzerveken túl a szárazbab, a lencse és a sárgaborsó is gazdagságos, könnyen tárolható alapanyag, bár elkészítés előtt áztatni kell, s ha nem jól tárolják, akkor ezek hajlamosak a zsizsikesedésre.

A tészta mellett a kollégisták másik alapélelmiszerének számít a krumpli, amiből rengeteg étel készíthető. Krumplit nem érdemes az albérletben vagy a kollégiumi szobában nagyobb mennyiségben tárolni. 1-2 kg krumplival bővel lehet gazdálkodni a következő bevásárlásig. A krumpliból lehet leves, tésztával házasítva grenadírmars, főhet belőle klasszikus paprikás krumpli. A krumpli sokféle rakottas alapja, nem csak rakott krumplit kreálhatunk belőle, hanem kis tejszínnel meglocsolva a franciák csodás gratin-je is könnyen elkészíthető, s ha kicsit merészebb a szakács, akkor kevés indiai fűszerkeverék hozzáadásával a krumplit még curryvé is tehetjük. Ha van konyha, felszerelés és lelkesedés, akkor készíthető krumplis tészta, amiből nudli, gnocchi vagy gombóc is kerekedhet.

A tészta és a krumpli mellett a harmadik fix kollégista alapanyag a rizs. A rizs lehet levesbetét, köret, főfogás vagy épp desszert. Egyszerűen tárolható, hamar elkészül, könnyen ízesíthető. A klasszikus vonal (rizsleves, rizses hús) mellett egy kevés fűszerrel és némi kalandvággyal egészen újszerű fogások készíthetőek. Az indiai ízvilág, az olaszos hangvétel, az ázsiai beütés mind-mind jól áll a rizsnek.

Ugyanez igaz a tésztára is. Nem feltétlen kell zacskós tésztát enni, egyrészt – a hozzáadott ízfokozók és egyéb adalékok miatt - egészségtelen, másrészt a rendes száraztészta is 10-15 perc alatt biztosan elkészül. Amíg fő a tészta, addig a hozzávaló szósz is könnyen elkészíthető. A tésztához készülhet sült zöldség, csirkefalatok, tejszínes vagy paradicsomos ragu, de akár egy kevés olívaolaj, amelyben fokhagymát dinszteltünk. Kipróbálható a házi arrabbiata vagy épp a sokak által kedvelt carbonara is.

A vizsgaidőszakban új értelmet nyernek a melegszendvicsek. A gyors és meleg étel illúzióját kínáló szendvicsek szintén könnyedén kivitelezhetőek és nagyon jól variálhatóak. A melegszendvicsbe szinte bármi kerülhet, a hűtőben árváló maradékok ideális mentsvára ez az étel.

Ugyancsak ilyen mindenféle felvágott, zöldség eltakarítására alkalmas fogás a házi pizza, illetve a langalló, igaz, ehhez vagy be kell gyúrni a tésztát vagy a boltban kapható friss (nem kisütött) pizzatésztát célszerű használni.

A melegszendvics elkészítésének sebességével vetekszik szinte minden tojásos étel is, amelyek köre bőven túlmutat a rántottán és a tükörtojáson. Albérletben is készíthető buggyantott tojás, krumplis vagy zöldséges tortilla, esetleg frittata vagy omlett.

A desszertek közül a diós tészta és a tejberizs mellett érdemes megemlíteni újfent az aszalt gyümölcsökkel kevert kuszkuszt, de a serpenyőben könnyen elkészíthető amerikai palacsinta is gyorsan és kevés alapanyag felhasználásával elkészíthető, reggelire, desszertnek, tortára formázva, kedvünk szerint töltve.

Ugyancsak serpenyőben elkészül és kis odafigyeléssel igazán finomra süthető a császármorzsa. A császármorzsa nagyon jól variálható desszert. Készülhet kakaós vagy túrós tésztával, de ha a jól bevált alapokon nem szeretnénk módosítani, akkor is kerülhet bele sokféle aszalt gyümölcs, pirított magvak.

Ha van sütő, tepsi és kedv, akkor a lakótársak legnagyobb megelégedésére könnyedén készülhet kevert sütemény. Ehhez a liszt-tojás társuláson kívül csak folyadékra (tej, de vészhelyzetben víz is megteszi) van szükség, sütőporra, cukorra és fantáziára. A - megadott arányokkal készítve teljességgel elronthatatlan - süteményt házi lekvárral, befőttel, friss gyümölccsel, táblányi csokoládéval, édesre kevert túróval, sajtkrémmel is tölthetjük.

Csirkés-tejfölös gnocchi

Hozzávalók:
35 dkg csirkemellfilé
50 dkg konyhakész gnocchi
2 dl tejföl
20 szál friss rozmaring
2 evőkanál olívaolaj
1 maréknyi reszelt kemény sajt

Elkészítés: A húst falatnyi darabokra vágom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, amin kifehérítem a húst, majd hozzáadom az apróra vágott rozmaringot, kicsit sózom. Beleöntöm a tejfölt, néhány perc alatt összeforralom. A gnocchit közben sós vízben megfőzöm, majd leszűröm, és a tejfölös csirkeraguval tálalom, a tetejére sajtot reszelek.

Alma pongyolában

Hozzávalók:
3 tojás
3-4 alma
45 dkg finomliszt
2 dl tej
2 dl víz
1 evőkanál méz
csipet só
2 evőkanál vaj

Elkészítés: Az almákat meghámozom, magházukat kivájom, ujjnyi karikákra szelem. A lisztet kimérem, hozzáadom a sót. A tojásokat elhabarom, hozzáadom a tejet és a mézet, majd apránként -folyamatos kevergetés mellett - a lisztet is. A tésztát vízzel lazítom.
Egy nagyobb serpenyőben kevés vajat olvasztok. Az almaszeleteket a tésztába mártom, majd a serpenyőbe teszem, és nem túl nagy láng mellett mindkét oldalukat kisütöm.

Ezek is érdekelhetnek

Friss